Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/1/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/1/2011

Κυρίαρχη είδηση σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών στην Κύπρο με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη. Αλλα θέματα που απασχολούν το Τύπο είναι η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ για το ενεργειακό, η επένδυση του Κατάρ στη Λευκωσία, η διαμαρτυρία των Παλαιστινίων στη Λάρνακα και τροποποίηση των κριτηρίων για δανειοδότηση μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Η «Αλήθεια» αναφέρεται στη συνάντηση της Γενεύης υπό τον τίτλο «Απέρριψε την πρόταση Ερογλου, προειδοποιεί και τους δύο με την Εκθεση», γράφοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ απέρριψε την τουρκική πρόταση για καθορισμό χρονοδιαγράμματος και σε περίπτωση διαφωνιών τερματισμό των απευθείας συνομιλιών, προειδοποιεί ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές ότι αναμένει ουσιαστική πρόοδο μέχρι την υποβολή της έκθεσης του για το Κυπριακό, στο τέλος Φεβρουαρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η επίσημηεπίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια το Μάρτιο στο Τελ Αβίβ θεωρείται καθοριστική για τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στο ενεργειακό.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Τελική ευθεία μετά τις εκλογές» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά τον προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών και να κορυφώσει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο καλοκαίρι. Προσθέτει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συντηρεί τη διαδικασία, προγραμματίζει νέα συνάντηση το Μάρτιο και προσβλέπει είσοδο στην τελική ευθεία τον Ιούνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τα νέα κριτήρια για την παραχώρηση δανείων μέσω του Φορέα Ισότιμη Κατανομής Βαρών θα αποκλείονται εκτοπισθέντες που διαβιούν σε συνθήκες χλιδής.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Φιλί της ζωής στη συνάντηση της Γενεύης» γράφει ότι η χθεσινή συνάντηση στη Γενεύη δίνει μεν παράταση στη διαπραγματευτική διαδικασία δεν δημιουργεί ωστόσο μεγάλες προσδοκίες για ουσιαστικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας έμεινε ικανοποιημένος. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες στους Moody’s και τους δημοσιογράφους την κατάσταση της οικονομίας στέλνοντας θετικά μηνύματα.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει για τη συνάντηση της Γενεύης, υπό τον τίτλο «Εντονο χρώμα προόδου» ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ παρουσίασε χθες σκηνικό προόδου και ωραιοποιημένη εικόνα στο Κυπριακό και συγκλίσεις σε τρία κεφάλαια ΕΕ, οικονομίας και διακυβέρνησης, ενώ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα, και επεσήμανε ότι καταγράφηκαν και οι αποκλίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ζητά την «τιμή- στόχο» που είχε θέσει αρχικά η ΑΗΚ στις τελικές διαπραγματεύσεις για επιλογή παρόχου φυσικού αερίου ώστε να εξετάσει εάν θα εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό του οργανισμού.

Πρωτοσέλιδα στη συνάντηση της Γενεύης αναφέρεται και η «Χαραυγή», η οποία, κάτω από τον τίτλο «Επιβραβεύθηκαν οι χειρισμοί του Προέδρου» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπερασπίσθηκε σθεναρά τις θέσεις της ε/κ πλευράς και κατά τη συνάντηση ούτε χρονοδιαγράμματα τέθηκαν, ούτε ενδιάμεση συμφωνία, ούτε νέα συνάντηση το Μάρτιο προέκυψε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στην εκδήλωση των Παλαιστινίων στη Λάρνακα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραχωρήσει δημόσια βοηθήματα σε μη δικαιούχους.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Μπαν δεν έγινε αρκετή δουλειά ακόμα» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε χθες ότι οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρόοδο από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, αλλά απομένει να γίνει περισσότερη δουλειά για να επιτευχθούν περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα ουσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης χθες αναφερόμενος στην επένδυση του Κατάρ στη Λευκωσία δήλωσε ότι θα ήταν ανόητο για την Κύπρο να μην συνεργαστεί με το Κατάρ προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου