Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/1/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/1/2011

Η συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια, του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, οι προσπάθειες Κυβέρνησης και Βουλής για άρση του τουρκικού εμπάργκο σε κυπριακά αεροσκάφη και πλοία, η κατάσταση στην οικονομία, το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, το νέο σύστημα λειτουργίας των αστικών λεωφορείων και οι απόψεις δύο Αγγλων εμπειρογνωμόνων για το θέμα της βίας στα γήπεδα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σκληρό ροκ'' γράφει ότι με εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους οι δύο πλευρές της κυπριακής διένεξης παρακάθονται σήμερα στη δεύτερη τριμερή συνάντηση στη Γενεύη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Τ/κ ηγέτης έχει στόχο την κήρυξη αδιεξόδου στη διαδικασία πριν τον Ιούνιο και την κατανομή ευθυνών. Η ε/κ πλευρά έχει και αυτή το δικό της ''πρακτικό πλάνο'' για υπερπήδηση των δυσκολιών στις συνομιλίες και σήμερα θα το παρουσιάσει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''στα λεωφορεία λέμε.. όχι!'' αφού ''μόνο μαθητές και αλλοδαποί τα χρησιμοποιούν'' ενώ ''κάθε χρόνο θα πληρώνουμε 4,5 εκατ. ευρώ''.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Στέλνουν στην Επιτροπή τον Αρχιεπίσκοπο'' γράφει ότι το ΕΔΑΔ δεν έκανε δεκτή τη θέση ότι με την προσφυγή το 2009, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκπροσωπεί όλους τους ενορίτες της Εκκλησίας και απέρριψε ως μη παραδεκτή την προσφυγή ''Χρυσόστομος ΙΙ κατά Τουρκίας'' λέγοντας ότι μετά την υπόθεση Δημόπουλος υπάρχει στα κατεχόμενα η ''επιτροπή αποζημιώσεων'', την οποία θα πρέπει να εξαντλούν όλοι οι Ε/κ, κοσμικοί και μη, προ της προσφυγής στο ΕΔΑΔ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΝΘΕΑ που προειδοποιεί τους χρήστες ότι στην αγορά κυκλοφορεί επικίνδυνα νοθευμένη ηρωίνη.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Νέο ραντεβού για το Μάρτιο θα δώσει ο ΓΓ'' γράφει ότι νέο ''φιλί ζωής'' αναμένεται να δώσει στις απευθείας συνομιλίες ο Μπαν Γκι-μουν, αναγγέλλοντας νέο ραντεβού τον ερχόμενο Μάρτιο, προκειμένου να διατηρηθεί, όπως πιστεύουν τα ΗΕ, το μομέντουμ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αποζημιώσεις ύψους 12,4 εκ. ευρώ για την περίοδο 2004-2008 λόγω του τουρκικού εμπάργκο ζητά με επιστολή ο εκκαθαριστής της Γιουροσύπρια Κρις Ιακωβίδης, ενώ ζητά επιπλέον ποσό για την περίοδο 2009-2010, το οποίο ακόμα δεν έχει υπολογιστεί.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αναλαμβάνει δράση ο Μπαν'' γράφει ότι τα βήματα μέχρι το Μάρτιο που θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής, θα καθοριστούν σήμερα στην Γενεύη. Ο ΓΓ θα ακούσει τις απόψεις του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το τι μέλλει γενέσθαι. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί θετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης ως προς τους άμεσους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά σημειώνει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και την καλεί να είναι ''περισσότερο αποτελεσματική στην ενίσχυση του δεσμευτικού χαρακτήρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού της πλαισίου''.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ψηλά στην εκτίμηση του λαού'' γράφει ότι με μια δυναμική σε παρουσία κι ενθουσιασμό πολιτική συγκέντρωση στη Λάρνακα που σηματοδότησε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι ΑΚΕΛιστές έστειλαν το μήνυμα πως θα εργαστούν για ένα ισχυρό κόμμα για υπεράσπιση των κεκτημένων του κυπριακού λαού και στήριξη των προσπαθειών του Προέδρου Χριστόφια για λύση και επανένωση της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Κυβέρνηση, Βουλή και κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να άρει το εμπάργκο που επιβάλλει σε κυπριακά αεροσκάφη και πλοία, ένα εμπάργκο που στοιχίζει στην κυπριακή οικονομία 140 με 150 εκατ. ευρώ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ειδικοί: Συνεργαστείτε για να αντιμετωπίσετε τη βία'' αναφέρεται στο χθεσινό σεμινάριο για τη βία στα γήπεδα που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία. Σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πέτρος Καρεκλάς είπε ότι το σεμινάριο επικεντρώνεται σε ένα φαινόμενο που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο για τον κυπριακό αθλητισμό αλλά και για όλη την κοινωνία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να δράξουν το μομέντουμ της Γενεύης για επίλυση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'' υπό τον τίτλο «Η εμπιστοσύνη των CEO σε προ-κρίσης επίπεδα» γράφει ότι το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εκτελεστικούς αξιωματούχους των εταιρειών αποκαθίσταται και επιστρέφει σε επίπεδα προ της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συμβόλαιο για κτίσιμο 30 χιλιάδων κατοικιών στο Ιράκ ύψους 1,5 δις δολ. εξασφάλισαν η Εταιρεία Κυπριακών Συμφερόντων Fiberpro που εδρεύει στο Ντουμπάι.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου