Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/1/2011

Η εορτή των Θεοφανείων, η αναμενόμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κύπρο, η διαδικασία έλευσης του φυσικού αερίου και οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τα κόμματα, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της Κυβέρνησης τον Ιανουάριο, η αύξηση της ανεργίας, η επικείμενη επιβολή 5% του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, ο κύκλος αλλαγών στην Αστυνομία κατά την νέα χρονιά και η έναρξη των ξεπουλημάτων ένα δεκαπενθήμερο ενωρίτερα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Να εξεταστούν και οι νέες προσφορές'' γράφει ότι οι τεχνοκράτες της ΔΕΦΑ ζήτησαν γραπτώς από την Κυβέρνηση οδηγίες και την άδεια να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και τις προτάσεις και άλλων εταιρειών που θέλουν να μπουν στο παιγνίδι για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά η Κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε στοιχεία σοκ της Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν ποσοστό 30,5% αύξηση των ανέργων. Πέραν του 70% των ανέργων είναι άτομα άνω των 30 χρόνων.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ξαναπάνε στη Shell για 10ετές συμβόλαιο'' γράφει ότι σχεδόν βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΔΕΦΑ να ξανακαλέσει την Shell σε νέο γύρο σύντομων διαβουλεύσεων, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης της διάρκειας του συμβολαίου από 20 χρόνια σε 10. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα, ημέρα των Θεοφανείων και τελευταία ημέρα των εορτών, ξεχωρίζει το επιδόρπιο με λουκουμάδες ως είθισται.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αποφασισμένη να προχωρήσει η Κυβέρνηση'' γράφει πως όλα τα κόμματα εστιάζουν την προσοχή τους στους ''νέους παίκτες'', τις εταιρείες δηλαδή που εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και έδωσαν προτάσεις για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο. Καλούν την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με την Shell πριν εξαντλήσει όλα τα άλλα περιθώρια και να μελετήσει όλες τις προτάσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γερμανός πρέσβης μιλά για αλληλεγγύη προς την Κύπρο ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερμανικής Βουλής πιέζει για παραχωρήσεις των Ε/κ και υποστηρίζει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αρχισε αντίστροφη μέτρηση'' γράφει ότι περιθώριο λίγων μόνο βδομάδων έχει στην διάθεση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προχωρήσει ή όχι στο φρεσκάρισμα του κυβερνητικού του σχήματος. Η περίοδος για αλλαγές προκειμένου να αποφέρει οφέλη στο Προεδρικό, να διαφοροποιήσει την γενική εικόνα της Κυβέρνησης, εξαντλείται την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε μεγάλο κύκλο αλλαγών στην Αστυνομία με ''μετακινήσεις, αφυπηρετήσεις αντιστασιακών και προαγωγές''.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κίνδυνος γελοιοποίησης'' γράφει ότι βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο κινδυνεύει να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που 'τιναχθεί' στον αέρα η διαδικασία για την έλευση φυσικού αερίου και εισακουστούν οι εισηγήσεις του ΔΗΣΥ για να μπουν από το ''παράθυρο'' μεσούσης της διαδικασίας, εταιρείες οι οποίες δεν έχουν περάσει από το στάδιο της προεπιλογής και ως εκ τούτου ενδεχομένως να μην πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας συγκάλεσε χθες ειδική σύσκεψη στο Προεδρικό όπου ζήτησε από τις διωκτικές αρχές περισσότερη αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής και φασιστικής βίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Η επίσκεψη Μέρκελ, δείγμα υποστήριξης'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στην Λευκωσία ότι ''αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος θα αυξηθεί κατά 35 σεντ από τις 10 Ιανουαρίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Απολογισμός μιας θλιβερής διακυβέρνησης'' σε άρθρο του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, πρώην Υπουργού Οικονομικών και Εσωτερικών και τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, γράφει ότι ''ο χρόνος που πέρασε δεν ήταν διαφοροποιημένος προς το καλύτερο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια''. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε καταγγελία από ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ότι κατά την διάρκεια καισαρικής τομής γυναίκας φορέα του ιού του AIDS δεν είχε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για τον εαυτό του αλλά και για το παραϊατρικό προσωπικό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Σκληρό κτύπημα'' αναφέρεται στην επικείμενη αύξηση 5% του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην Κύπρια μεσαία οικογένεια. Σημειώνει ότι θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους να συζητήσουν μέτρα έτσι ώστε το βάρος να μην πέσει στους χαμηλά αμειβόμενους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα ξεπουλήματα θα αρχίσουν ένα δεκαπενθήμερο ενωρίτερα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου