Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/8/2011

Το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα παρουσιάσει σήμερα η Κυβέρνηση, οι αντιδράσεις των συντεχνιών και των κομμάτων στην κυβερνητική πρόταση, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ΑΗΚ μετά την έκρηξη στο Μαρί, και η ανάκαμψη παγκόσμιων μετοχών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Σύγκρουση για το πακέτο”, γράφει ότι αντιδράσεις σε συντεχνίες και πολιτικά κόμματα προκαλεί η κυβερνητική πρόταση για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 17%, μέτρο από το οποίο η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισρέουν στα κρατικά ταμεία 200 εκ. ευρώ ετησίως. Γράφει, επίσης, ότι διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα χάλκευσης εγγράφου σε σχέση με την τραγωδία στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, και ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε παραποίηση εγγράφου.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Ηλεκτροσόκ… χωρίς έλεος”, γράφει ότι ηλεκτροπληξία θα πάθουν οι καταναλωτές όταν θα λάβουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και ότι τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ΑΗΚ μετά την έκρηξη στο Μαρί θα την πληρώσουν οι καταναλωτές. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στο προσχέδιο της έκθεσής του για την κατάσταση των συνομιλιών για το Κυπριακό, επαναλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε στην τελευταία συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και διατυπώνει τις ίδιες απειλές.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Πακέτο σε θολό τοπίο”, γράφει ότι πακέτο μέτρων, το οποίο όμως πέφτει σε ένα θολό τοπίο ως προς το μέλλον του, παρουσιάζει σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι το πακέτο αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, διατηρεί την εργατική ειρήνη και αφήνει ανοικτό το συνταξιοδοτικό για οριστική διευθέτηση. Γράφει, επίσης, ότι η βιασύνη του εργολάβου που εκτελεί τη διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού οδηγεί σε κακοτεχνίες, με ανωμαλίες στην τελική επίστρωση.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ελπιδοφόρος συμβιβασμός”, γράφει ότι σε ελπιδοφόρα συμφωνία για προώθηση του πρώτου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης κατέληξε η χθεσινή και τελευταία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Γράφει, επίσης, ότι πρόταση για στήριξη των οικογενειών των θυμάτων της έκρηξης στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” θα εγκριθεί σύντομα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Θύελλα διαφαίνεται για το πακέτο”, γράφει ότι η Κυβέρνηση και οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων συμφώνησαν χθες σε σειρά μέτρων που αφορούν τον δημόσιο τομέα, που θα αποτελέσουν μέρος των οικονομικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία αναγκάστηκε να απολογηθεί για την πρόκληση αναστάτωσης σε πολίτες της Παλώδιας και της Αγίας Φύλας, όταν κατέστρεψε κροτίδες νωρίς το πρωί χωρίς προειδοποίηση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο “Κυνηγοί ευκαιριών καραδοκούν καθώς οι μετοχές προσπαθούν να ανακάμψουν”, γράφει ότι οι παγκόσμιες μετοχές ανέκαμψαν ύστερα από ένα δεκαήμερο καθόδου, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να ηρεμήσουν οι αγορές. Γράφει, επίσης, ότι αυξημένο αναμένεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ υπό τις νέες συνθήκες και, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ Γιώργο Σιαμμά, η ΡΑΕΚ αναμένει ως την Παρασκευή τα στοιχεία της ΑΗΚ για το κόστος παραγωγής.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου