Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/8/2011

Η επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας και η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για την ανάγκη λήψης μέτρων, το θέμα που προέκυψε με τo κατά πόσον η Γερμανία πρόσφερε ή όχι βοήθεια μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση, η αντιπαράθεση του Προέδρου της Βουλής με την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, καθώς και η πορεία των συγγενών των θυμάτων της φονικής έκρηξης, από το Μαρί μέχρι το Προεδρικό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Λένε ψέματα, ιδού οι αποδείξεις της γερμανικής προσφοράς» γράφει ότι η γερμανική Κυβέρνηση επιβεβαιώνει γραπτώς στην ‘Α’ ότι αμέσως μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση πρόσφερε αρχική βοήθεια από εμπειρογνώμονες, ανθρώπινο δυναμικό, προμήθεια νερού, τροφοδοσία, ένα πλοίο πλατφόρμα, άλλα δυο μικρότερα πλοία και ένα όχημα μεταφοράς αλλά η προσφορά δεν αξιοποιήθηκε από την Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ο τέως αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας με γραπτές επιστολές του ενημέρωσε έγκαιρα για τον κίνδυνο από τα εκρηκτικά και τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σύγκρουση εξουσιών» γράφει ότι προς σύγκρουση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας εκτυλίσσεται η αντιπαράθεση του Προέδρου της Βουλής με την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ και ότι ούτε μια φορά δεν κάλεσε για ενημέρωση τον κ. Ομήρου ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η ψεσινή νύχτα διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό ήταν η πιο συγκλονιστική από όλες, σημαδεμένη από τις χαροκαμένες φιγούρες των συγγενών των 13 θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί που πορεύθηκαν από το Μαρί στο Προεδρικό ζητώντας δικαίωση.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Έλλειμμα εκτός ελέγχου» γράφει ότι από το κακό στο χειρότερο οδεύει η οικονομία με τις ανησυχίες πλέον να επιβεβαιώνονται από στοιχεία της ίδιας της Κυβέρνησης και προσθέτει ότι σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα. Αλλού γράφει ότι σήμερα ή αύριο θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ενώ άνθρωπος – κλειδί για τα θέματα της οικονομίας είναι ο Μιχάλης Σαρρής.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Η Γερμανία διαψεύδει ΔΗΣΥ και ‘Αλήθεια’» γράφει ότι ούτε πρόταση για ανάληψη και καταστροφή του φορτίου του “Monchegorsk” έγινε ποτέ από τη Γερμανία, ούτε και πρόταση για αποκατάσταση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» και ότι αποκλειστικές δηλώσεις του Πρέσβη της Γερμανίας καταρρίπτουν τους μύθους που κτίστηκαν για μέρες. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Η απειλή για πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας είναι κοντά προειδοποιεί η Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι ο μεγαλύτερος δανειστής στην Κύπρο, η Τράπεζα Κύπρου, προειδοποίησε χθες ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει άμεση απειλή για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την φήμη της ως περιφερειακού χρηματοδοτικού κέντρου. Σε άλλο της θέμα γράφει για το πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση του ΔΣ του ΧΥΤΥ Κόσιης για μη αποκομιδή των σκυβάλων σε όσους δήμους δεν πλήρωσαν τις οφειλές τους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου