Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/8/2011

Η γνωστοποίηση την πλειοψηφίας των ονομάτων που θα απαρτίζουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο εν αναμονή του επίσημου ανασχηματισμού σήμερα, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Συντεχνιών για το πακέτο διάσωσης της οικονομίας, η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση και οι πληροφορίες για διατήρηση των καλών σχέσεων Καρογιάν – Προέδρος Χριστόφια, καθώς και νέα βίντεο ντοκουμέντα για την τραγωδία στο Μαρί.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Υπουργικό της Αριστεράς με ανθρώπους του ΑΚΕΛ και του περίγυρου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η πολυδιαφημισθείσα ως ευρείας αποδοχής κυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια, κατέληξε να αποτελεί κυβέρνηση ατόμων που είναι τοποθετημένα στο ΑΚΕΛ, ή βρίσκονται στον περίγυρο του ΑΚΕΛ και των μικρών συμμαχικών του δυνάμεων. Αλλού, γράφει ότι εκατό δέκα χιλιάδες τόνοι βρίσκονται αποθηκευμένοι στις δύο από τις δεξαμενές της ΑΗΚ στο Βασιλικό που δεν υπέστησαν σημαντικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ικανοποιητικό σύστημα πυρασφάλειας.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Λίφτινγκ στην Κυβέρνηση», γράφει στο κύριο του θέμα ότι κλείδωσε ο ανασχηματισμός χωρίς ηχηρά πρόσωπα. Οπως αναφέρει, «ώδινεν όρος και έτεκε…κυβέρνηση και ότι μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων και διεργασιών ο Πρόεδρος προχωρά σήμερα σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του έχοντας ως βασικές συνιστώσες στο Υπουργικό το ΑΚΕΛ, τους ΕΔΗ και την Επαλξη. Αλλού, γράφει ότι μισθούς έντεκα ημερών για το μήνα Ιούλιο έλαβαν οι οικογένειες των έξι πυροσβεστών που σκοτώθηκαν στο Μαρί, αλλά «ούτε καν αυτά τα ψίχουλα δεν του αφήνουν να τα χρησιμοποιούσουν» αφού οι μισθοί μερικών δεκάδων ευρώ των αδικοχαμένων μελών της ΕΜΑΚ παγοποιήθηκαν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, μέχρις ότου οριστεί διαχειριστής των λογαριασμών τους.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναλαμβάνει σήμερα το νέο Υπουργικό», γράφει ότι άνοιγμα στην κοινωνία με πολιτική σύνεσης και συναίνεσης ήταν το ζητούμενο για τον Πρόεδρο Χριστόφια και ότι και οι δύο αυτοί στόχοι υλοποιούνται με τον ευρείας αποδοχής ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του. Αλλού, γράφει ότι «ανοησίες» χαρακτηρίζουν Κύπριοι διπλωμάτες που αλωνίζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και παρίστανται σε διεθνή φόρουμ τις αναφορές που επικαλείται ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης ότι δήθεν κύκλοι της ΕΕ δεν ήθελαν τον Πρόεδρο Χριστόφια να προεδρεύσει της ΕΕ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προχωρούν αργά σε συμφωνία», ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών συζητήσεων μεταξύ συντεχνιών και Κυβέρνησης για το πακέτο διάσωσης της οικονομίας παρέμεινε απατηλό με τις δύο πλευρές να αναβάλουν πιθανή συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα σήμερα, με τον οικονομολόγο και πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών Κίκη Καζαμία να αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ο «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Δεν κόπηκαν οι γέφυρές τους», γράφει ότι το ΔΗΚΟ μπορεί να βρίσκεται εκτός Κυβέρνησης από την περασμένη Τετάρτη, όμως οι προσωπικές και πολιτικές σχέσεις του Προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν και του Προέδρου Χριστόφια εξακολουθούν να είναι πολύ καλές και ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας παραμένει με το Προεδρικό, παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Αλλού, η εφημερίδα προβάλλει αφιέρωμα στην κατάληψη της Αμμοχώστου, αναλύοντας τα αίτια της πτώσης της «Βασιλεύουσας».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βίντεο με διαλόγους την ώρα της ανάφλεξης», ότι η εφημερίδα αποκαλύπτει νέο συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο που λήφθηκε τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου και παρουσιάζει ζωντανή περιγραφή σε συνομιλία μεταξύ στρατιωτικών. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται στο στόχαστρο και ότι το «βαθύ κυπριακό κράτος» ανέλαβε δράση θεωρώντας ότι απειλούνται τα οικονομικά-πολιτικά του προνόμια.

«Μόνος και έρημος», τιτλοφορείται η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», γράφοντας ότι ούτε το ΔΗΚΟ του Καρογιάν δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια και αναφέρεται σε «πολιτική βουτιά» του Προέδρου με απαξίωση ακόμα και από το 15% των Ακελικών. Αλλού, γράφει ότι ως επικίνδυνο φορτίο χαρακτήριζε σε απόρρητο έγγραφο που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου Ασφαλείας το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης Γεώργιος.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τούβλο με τούβλο», γράφει ότι ο ανασχηματισμός προσπαθεί να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη και την οικονομία όπως ήταν πριν από την έκρηξη και αναφέρεται στην επιλογή του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού, γράφει ότι εκτός οποιουδήποτε απροόπτου η ΑΗΚ είναι αισιόδοξη ότι στα τέλη Αυγούστου θα είναι έτοιμη να ικανοποιήσει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες των ελεύθερων περιοχών με μέγιστη απόδοση τα 1150 MW.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου