Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/8/2011

Το πακέτο μέτρων για διάσωση της οικονομίας που είναι προς έγκριση από τη Βουλή, η ενδεχόμενη αναβολή της αυριανής συζήτησης στην ολομέλεια, οι αντιπροτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η αποφασιστικότητα των συντεχνιών να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι παραβιάζονται τα εργασιακά θέσμια κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τετάρτης. Προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα το κυπριακό, οι έρευνες για την τραγωδία στο Μαρί καθώς και οι εξελίξεις στη Λιβύη με την κατάληψη του αρχηγείου του Καντάφι από τους αντικαθεστωτικούς, καθώς και οι εντεινόμενες ανησυχίες για εμβάθυνση της κρίσης στην ευρωζώνη λόγω και της γερμανικής αδυναμίας.

Η ‘‘Αλήθεια”, υπό τον τίτλο «Αντι-πακέτο για ανάπτυξη», γράφει ότι δικό τους αναπτυξιακό πακέτο μέτρων επεξεργάζονται σε συνεργασία τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, με κίνητρα για τους τομείς των ακινήτων και ενδεχομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης και υγείας, μπροστά στη διαφαινόμενη, όπως γράφει, απροθυμία της Κυβέρνησης να κινηθεί με τους ρυθμούς και προς την κατεύθυνση που απαιτούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους βουλευτές, για να πετύχει την αποδέσμευση 45 εκατομμυρίων ευρώ, ότι τα τρία ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς θα σήκωναν κάδους νερού βάρους δύο τόνων, για να χρησιμοποιούνται για δασοπυρόσβεση, ενώ σήμερα διαπιστώνεται το αντίθετο.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο «Παίζουν με το χρόνο κόμματα και Κυβέρνηση για τα μέτρα», γράφει ότι «σε παιγνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η…τύχη του πακέτου μέτρων της Κυβέρνησης για την οικονομία και συγκεκριμένα, ως προς το κατά πόσο θα εγκριθεί ή όχι από τη Βουλή». Προβάλει επίσης πρωτοσέλιδα την νίκη με 3-1 του ΑΠΟΕΛ επί της Βίσλα στο ΓΣΠ κάτι που οδήγησε την ομάδα πανηγυρικά για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια στους ομίλους του Τσάμπιον Λιγκ. Αναφέρει ότι ο ΑΠΟΕΛ πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τη Βίσλα.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «Στην παράταση το θρίλερ», γράφει ότι σε παράταση μέχρι την Τρίτη οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, το θρίλερ για τα μέτρα διάσωσης της οικονομίας και ότι η αναβολή της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία φαίνεται να καταλήγουν τα κόμματα, προσφέρει μια ύστατη ευκαιρία για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και για να γεφυρωθεί το ρήγμα της Βουλής με τα συνδικάτα. Αλλού γράφει ότι έξι Ελλαδίτες αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρέτησαν στην Κύπρο και γνώριζαν για τις διαταγές που είχαν εκδοθεί σε σχέση με το φονικό φορτίο, θα περάσουν από το μικροσκόπιο των ανακριτών.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο «Σαφής προειδοποίηση», γράφει ότι ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί τις αρχές και τα δικαιώματά του σε περίπτωση που η πλειοψηφία της Βουλής προχωρήσει μεμονωμένα και πάρει μέτρα, τα οποία θα είναι έξω από τα θέσμια και μονομερώς παραβιάζουν όρους εργασίας των εργαζομένων χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τις συντεχνίες. Αλλού γράφει ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ποινική διερεύνηση για τη φονική έκρηξη στο Μαρί και ότι έμειναν κάποιες λεπτομέρειες με τους αστυνομικούς ανακριτές να ετοιμάζουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για ποινικές διώξεις. .

Η αγγλόγλωσση ”Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους λέει ο Καντάφι», γράφει ότι εν μέσω πανηγυρισμών οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν την Τρίτη το αρχηγείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ύστερα από άγρια μάχη με την οπισθοφυλακή των πιστών του καθεστώτος αλλά δεν υπήρξε λέξη για την τύχη του Λίβυου ηγέτη ο οποίος ωστόσο φέρεται να δήλωσε μέσω Ρώσου αξιωματούχου ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους . Γράφει, επίσης, ότι άρχισαν και πάλι οι εντατικές συνομιλίες οι οποίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση ‘Financial Mirror’, υπό τον τίτλο «Η επιβράδυνση στην ευρωζώνη ενέχει νέους κινδύνους για το μπλοκ», γράφει ότι η οικονομική κρίση στην περιφέρεια της ευρωζωνης μπορεί να γίνει πιο βαθιά την ώρα που η αδυναμία της Γερμανίας κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Αλλού γράφει ότι σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε χθες το κυπριακό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη Τιμών του ΧΑΚ να σημειώνει πτώση 1,35% και να βυθίζεται στις 423,58 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τότε που δημιουργήθηκε.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου