Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση τύπου 30/8/2011


Επισκόπηση τύπου 30/8/2011

Η συγχώνευση Alpha Bank  -Eurobank  και η αισιοδοξία για επικείμενες εξελίξεις στην οικονομία, η ρύθμιση για τα στεγαστικά του ΟΕΚ οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η πτώση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οχι συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ": Η εφημερίδα γράφει ότι "απορρίπτει κατηγορηματικά η Ν.Δ. το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ όπως θέλουν ορισμένα σενάρια που τροφοδοτούνται από κυβερνητικά στελέχη".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επιχειρηματίες σώζουν την οικονομία που βούλιαξαν με τις εγκληματικές πολιτικές τους όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις": Η εφημερίδα τονίζει ότι "Λάτσης και Κωστόπουλος, με την κίνηση-ματ που κατάφεραν εν μέσω έκρηξης πανικού για τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης στον τραπεζικό τομέα και την πραγματική Οικονομία, δεν επιβεβαίωσαν μόνο το ρόλο του μεγάλου παίκτη στη σκακιέρα της επιχειρηματικής επιβίωσης (ενώ η χώρα στην κυριολεξία καταρρέει), τίτλος που κυριαρχικά πλέον τους ανήκει μετά την συγχώνευση της EUROBANK με την ALPHA".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Γκάφα μεγατόνων από τον Βενιζέλο": Η εφημερίδα γράφει ότι "ωρολογιακές βόμβες στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών σε πρόγραμμα ανταλλαγής-επιμήκυνσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου θέτει, κατά ανεξήγητο τρόπο, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος".

ΕΘΝΟΣ: "Κατάρρευση βάσεων σε όλες τις σχολές": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εικόνα καθίζησης εμφανίζουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η μεγάλη πτώση ακουμπά και τα μέχρι πρότινος προσιτά μόνο σε αριστούχους περιζήτητα τμήματα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο χορός των κατασκόπων στην Ελλάδα": Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα ίχνη των υποκλοπών κατά του Καραμανλή οδηγούν στην Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ Τούρκοι πράκτορες φέρονται να είναι πίσω από τη μεγάλη φωτιά στον Εβρο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σπίτι, δουλειά έριξαν τις βάσεις": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας οδηγήθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιβεβαιώνοντας τα σύγχρονα αδιέξοδα. Σαφή τα κριτήρια επιλογής σχολών από τους υποψηφίους: α) σπουδές κοντά στο σπίτι, β) σχολές με όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επαγγελματική προοπτική".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τίναξαν στον αέρα το αδιάβλητο των εξετάσεων": Η εφημερίδα γράφει ότι "το νέο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών προκάλεσε ωμή παραβίαση της αρχής της αξιοκρατίας στις Πανελλαδικές ανοίγοντας τις πύλες του αρχαιότερου ελληνικού Πανεπιστημίου, του Καποδιστριακού, και ενός από τα καλύτερα Πολυτεχνεία της Ευρώπης, του Μετσόβιου, σε βαθμολογίες από... 2 έως και 4,9 με άριστα το 20".

ΕΣΤΙΑ: "Η συγχώνευσις Alpha και Eurobank": Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα χαιρετίζω την πρόθεση των δύο ιδιωτικών Ελληνικών τραπεζών, Alpha και Eurobank, να συγχωνευτούν και να δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη ιδιωτική τράπεζα. Ιδιαίτερα θετική είναι η προσθήκη στο νέο σχήμα ενός πολύ μεγάλου και αξιόπιστου ξένου επενδυτή".

Η ΑΥΓΗ: "Τα πανεπιστήμια υπερασπίζονται το Σύνταγμα": Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε αρραγές μέτωπο θεσμικών οργάνων, πανεπιστημιακών και φοιτητών, φαίνεται να προσκρούει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετεξελίξει το δημοκρατικό πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο αγοράς".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ρύθμιση για στεγαστικά του ΟΕΚ": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τη ρύθμιση παρέχεται η ευχέρεια σε ανέργους να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου τους αλλά και η δυνατότητα σε όσους μπορούν να προεξοφλήσουν το δάνειό τους με ευνοϊκούς όρους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ευρύτερες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας πυροδοτεί η συμφωνία συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank με τη συμμετοχή του Κατάρ. Η υποδοχή της συμφωνίας και της προοπτικής κι άλλων τραπεζικών deals από το Χρηματιστήριο ήταν πανηγυρική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει χθες την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του".

Η ΝΙΚΗ: "Ποιοί και πώς θα χάσουν 960 ευρώ το χρόνο": Η εφημερίδα γράφει ότι "νέο «μαχαίρι» και μάλιστα αναδρομικό σε μισθούς και επιδόματα στο Δημόσιο έρχεται εντός του Αυγούστου, καθώς με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ενεργοποιήθηκε η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2%, όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του δημοσίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κολοσσός με στήριξη από Κατάρ": Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες για δυνατά deals στον τραπεζικό χώρο της Alpha Bank με την Εθνική ήρθε εν τέλει η συμφωνία Alpha Eurobank, όπως θα ονομαστεί το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank με τη στήριξη επενδυτών από το Κατάρ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγώνας για καλύτερο αύριο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας": Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βάζει το «κερασάκι στην τούρτα» στο ταξικό σχολικό σύστημα και τους μηχανισμούς κατανομής του αυριανού εργατικού δυναμικού".

ΤΑ ΝΕΑ: "Δημόσιο: Διπλό χτύπημα στους μισθούς των υπαλλήλων": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έρχονται νέες -και μάλιστα αναδρομικές- περικοπές αποδοχών για τους υπαλλήλους του Δημοσίου: ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης εξέδωσε την εγκύκλιο για την «εισφορά αλληλεγγύης», που θα φτάνει το 2% επί των αποδοχών τους. Την ιδια στιγμή, περικόπτονται και αρκετά επιδόματα".

City Press: "Διαφωνούν για την αποτυχία": Σύμφωνα με την εφημερίδα "η κυβέρνηση αποδίδει τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό στη βαθιά ύφεση. Η τρόικα θεωρεί πλημμελή την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αναπόφευκτα δείχνουν τα νέα μέτρα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ολες οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Συγχώνευση «καταλύτης» εξελίξεων στην οικονομία": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με εκρηκτική άνοδο 14,3% υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο την επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha Bank  - Eurobank  δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για τις οικονομικές εξελίξεις".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ψήφος εμπιστοσύνης": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι επενδυτές τη συμφωνία για συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 24 ετών. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν «κλειδωμένες» στο +30% με πλήθος από ανεκτέλεστες εντολές. Μεγάλα κέρδη για τις άλλες μετοχές του FTSE".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η συμφωνία των τραπεζών σηματοδοτεί νέες εξελίξεις": Η εφημερίδα γράφει ότι "νέες εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, με πιθανότερη τη δημιουργία ενός ακόμη ισχυρού πόλου με την Εθνική και την Πειραιώς, σηματοδοτεί η συγχώνευση Alpha και Eurobank".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χρηματιστηριακό ξέσπασμα έφερε η μεγάλη συγχώνευση": Η εφημερίδα τονίζει ότι "κεφαλαιακή «ασπίδα» 4 δισ.ευρώ, συνέργειες 650 εκατ. ευρώ ετησίως και ενεργητικό της τάξης των 150 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 23η θέση στην Ευρωζώνη, είναι τα πλεονεκτήματα της νέας Alpha Eurobank που επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών και να «χτίσει» εκ νέου τη ρευστότητα του συστήματος".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου