Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/8/2011

Η σημερινή νέα συνάντηση του Προέδρου Πρόεδρο Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το μέλλον της συγκυβέρνησης, η ενημέρωση της οποίας έτυχε χθες η Ad Hoc Eπιτροπή για πορεία των ερευνών σχετικά με την έκρηξη στη ναυτική βάση από το Γενικό Εισαγγελέα, τα όσα δήλωσε χθες ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ για το πακέτο μέτρο της οικονομίας από το βήμα του έκτακτου συνέδριου της συντεχνίας και η χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Γκαίμπελς στο Προεδρικό», γράφει ότι με πρωτοφανή βιαιότητα, για κρατικό αξιωματούχο ο οποίος έχει την ευθύνη ενημέρωσης του Τύπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιτέθηκε στην εφημερίδα επειδή αποκάλυψε και στοιχειοθέτησε τη γερμανική προσφορά βοήθειας τόσο για τα πυρομαχικά όσο και για τη ναυτική βάση την οποία το Προεδρικό και ο ίδιος επί πολλές ημέρες διέψευδαν. Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, οι περισσότερες ποινικές ευθύνες για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, προκύπτουν στην εβδομάδα πριν από την έκρηξη.

«Η Σημερινή», με τίτλο «’Τυφλές’ πτήσεις τρόμου», γράφει ότι στα τυφλά πετούσαν πριν από δύο εβδομάδες, για δύο ώρες, οι πιλότοι των αεροπλάνων που βρίσκονταν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, όταν το υφιστάμενο απαρχαιωμένο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας κατέρρευσε. Γράφει, επίσης, ότι νέα δεδομένα δημιουργεί στο μέτωπο της ενδοκυβερνητικής διαβούλευσης για συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας η διαφαινόμενη, σύμφωνα με μη διαψευσθείσες πληροφορίες, αποδοχή από τον Ντερβίς Έρογλου της πρότασης του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στεγνώνουν τα ταμεία», γράφει ότι όλα τα μέχρι σήμερα ρεκόρ έσπασε χθες το επιτόκιο του κυπριακού πενταετούς ομολόγου, καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία των ξένων επενδυτών για την κυπριακή οικονομία. Γράφει, επίσης, ότι σε δίκη με βαρύ και μακροσκελή κατηγορητήριο οδηγεί η Κυβέρνηση τον Βρετανό σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στη χώρα του και μεταφέρεται σήμερα στην Κύπρο. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ουσιαστικά για την πρώτη υπόθεση Βρετανού σφετεριστή που οδηγείται στα Δικαστήρια από το 1974.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Εποικοδομητικές οι συντεχνίες στο Προεδρικό», γράφει ότι με εισηγήσεις που θα επιλύουν όχι μόνο τα διαρθρωτικά προβλήματα και κύρια το συνταξιοδοτικό, αλλά και μέτρα που θα βοηθήσουν την οικονομία, θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο το συνδικαλιστικό κίνημα. Γράφει, επίσης, ότι τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου η εταιρεία Noble energy θα αρχίσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο No. 12 της κυπριακής ΑΟΖ για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Δημόσιοι υπάλληλοι: Θα κάνουμε το χρέος μας», γράφει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δήλωσαν χθες ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω μιας έκτακτης συνεισφοράς, απαιτώντας ωστόσο όπως όλοι κάμουν το χρέος τους, εισηγούμενοι αύξηση του ΦΠΑ προκειμένου «να πληρώσουν όλοι». Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνη, οι διαδικασίες για εξόρυξη φυσικού αερίου στα νότια παράλια της Κύπρου θα αρχίσουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror”, στο κύριο άρθρο της αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα Κύπρου με την οποία προειδοποίησε την Κυβέρνηση για τις συνέπειες που θα επέλθουν στην οικονομία του τόπου, στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά του κράτους. Γράφει, επίσης, ότι όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Κύπρου από το χρέος, παρά το ότι οι αποδόσεις των ομολόγων των δύο μεγάλων χωρών έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του ευρώ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου