Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/8/2011

Το μνημόσυνο χθες του Εθνάρχη Μακαρίου στο μοναστήρι του Κύκκου, οι προσπάθειες για συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και για συμφωνημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εν όψει του σχηματισμού νέας Κυβέρνησης και οι συνεχιζόμενες έρευνες αλλά και αντιπαραθέσεις για τους υπευθύνους της έκρηξης της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση ”Ευάγγελος Φλωράκης” είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η ”Αλήθεια”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ”Ο Εισαγγελέας αδειάζει τον Αρχηγό”, γράφει ότι από τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη θεωρείται ”άνευ αντικειμένου” το αίτημα της ηγεσίας της Αστυνομίας για διορισμό ποινικού ανακριτή που να διερευνήσει δημοσιεύματα της ”Αλήθειας” σχετικά με την πρόσφατη τραγωδία στη Ναυτική Βάση. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ”επιχείρησε” να διαψεύσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για γερμανική προσφορά επαναλειτουργίας της καταστραφείσας Ναυτικής Βάσης, ενώ σε σφοδρές επικρίσεις των κυβερνητικών χειρισμών προέβη ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η ”Σημερινή”, με τον τίτλο ”Πυγμάχοι στα σχοινιά του πολιτικού ρινγκ”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι το πολιτικό σκηνικό έμοιαζε χθες με ρινγκ πυγμαχίας, με τους πολιτικούς να εκτοξεύουν εκατέρωθεν βολές, την ίδια στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση προς όλους για ενότητα. Σε άλλο θέμα γράφει πως, μετά από ”δυστοκία” αρκετών ημερών, η ανακριτική ομάδα του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στη Λευκωσία προέβη σε πολύωρη ανάκριση τεσσάρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Ο ”Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο ”Τρίτη και καθοριστική”, ότι η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, συνάντηση που δεν έχει ακόμη καθορισθεί και στην οποία αναμένεται ότι θα συζητηθεί εν εκτάσει το Κυπριακό, θα κριθεί το μέλλον της μεταξύ τους συνεργασίας και της συνέχισης της συγκυβέρνησης. Το ΔΗΚΟ έχει ήδη ζητήσει την απόσυρση από τον Πρόεδρο Χριστόφια συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αλλη είδηση είναι η ανακάλυψη από Πολωνούς αρχαιολόγους της ελληνιστικής αγοράς μπροστά από το αρχαίο ωδείο στην Πάφο.

Η ”Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τον τίτλο ”Ζητείται ενότητα”, γράφει πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, που παρέστη χθες στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στον Κύκκο, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως τις υποθήκες του Μακαρίου. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη -ο οποίος, όπως και όλοι οι άλλοι Υπουργοί, έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου Χριστόφια- ότι δεν υπάρχουν κενά στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι αναμένεται ανασχηματισμός της Κυβέρνησης εντός των επόμενων ημερών.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου