Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/8/2011

Τα όσα δηλώνουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε συνεντεύξεις του μετά την τραγωδία στο Μαρί, η διαδοχή του παυθέντα Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού, η πρόθεση του οίκου Standard and Poor’s για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου και τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, η κατάσταση στην Πολιτική Αεροπορία έξι χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα της Ηλιος και τα έργα που γίνονται στη Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος δήλωσε πως οι πολιτικές ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί είναι εξόφθαλμες και δεν νοείται να παραιτούνται δυο Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είχε την πολιτική απόφαση, να θεωρείται ότι είναι ξένος από ότι έχει συμβεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως στο τέλος της τρέχουσας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενδεχομένως να προκύψουν εξελίξεις σε σχέση με το διάδοχο του παυθέντα Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Όλα τα λεφτά … στο παζάρι της εξυγίανσης», πως με έξι νομοσχέδια που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή φιλοδοξεί η Κυβέρνηση να επιφέρει την πολυπόθητη δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόκειται για πακέτο μέτρων που τυχόν εφαρμογή τους θα επιφέρει στο κράτος επιπλέον έσοδα και εξοικονομήσεις ύψους 125-150 εκατομμυρίων για το 2011 και 600 εκατομμυρίων για το 2012. Αλλού αναφέρει πως ο οίκος Standard and Poor’s έχει θέσει την Κύπρο υπό καθεστώς παρακολούθησης και σχεδιάζει να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Θολό το τοπίο των συνεργασιών», αναφέρει πως οι φονική έκρηξη στο Μαρί, με επακόλουθο τις σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και στην ενέργεια, έφεραν τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό. Eνα άτυπο μέτωπο από το σύνολο των κομμάτων, με εξαίρεση του ΑΚΕΛ, βρίσκεται πλέον απέναντι από την Κυβέρνηση με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, ο οποίος ήταν, όταν συνέβηκε το δυστύχημα της Ηλιος επικεφαλής του τομέας Αδειοδότησης της Μονάδας Ασφάλειας Πτήσεων, ο οποίος αναφέρει πως η Πολιτική Αεροπορία βρίσκεται σήμερα στο πλην πέντε και πως δεν προχώρησαν ούτε βήματα σε σημαντικούς τομείς από την τραγωδία της Ηλιος.

Η «Χαραυγή» δημοσιεύει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αυστηρός κριτής όλων των πολιτικών ο λαός», συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού σύμφωνα με τον οποίο αν τα πολιτικά κόμματα θα λειτουργήσουν μικροκομματικά δεν πρέπει να αναμένουν πως ο κυπριακός λαός θα το εκτιμήσει και το σεβαστεί αυτό. Τονίζει ότι μπροστά στις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος όλα τα κόμματα θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι σε αυτές στα οποία διαφωνούν. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία έγινε τελικά η σύνδεση του δικτύου της ΑΗΚ με τις γεννήτριες που εξασφαλίστηκαν από τη ΔΕΗ.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με κύριο τίτλο «Γυρίζοντας όλη την πόλη ανάποδα», αναφέρει πως είκοσι έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία αφού σύμφωνα με τη Δήμαρχο της πόλης Ελένη Μαύρου η πόλη δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει για άλλα δέκα και είκοσι χρόνια για σχεδιασμό των έργων ένα προς ένα, παρόλο που αυτό θα σήμαινε λιγότερη ταλαιπωρία για το κοινό. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως καθώς οι διαρρήξεις εκκλησιών έχουν αυξηθεί, έχουν αυξηθεί τα μέτρα για την ασφάλειά τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι επτά που δεν οδηγήθηκαν στο δικαστήριο για την Helios”, αναφέρει πως νάρκη στα θεμέλια της δικαιοσύνης αλλά και στην αξιοπιστία του κράτους και των θεσμών αποτελεί η ενδεχόμενη συγκάλυψη ποινικών ευθυνών του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) στην υπόθεση της Helios, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πορίσματος της Μονομελούς Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλή. Αλλού αναφέρει πως χωρίς περιστροφές αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν έστω και παρασκηνιακά ότι αν μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 δεν υπάρξουν συγκλίσεις που να δημιουργούν ελπίδες για λύση, η διαδικασία θα τερματιστεί και τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να ψάξουν βάση λύσης πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκτός τόπου και χρόνου», γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για την εθνική τραγωδία. Ο ΔΗΣΥ τον καλεί να μην περιμένει την Ερευνητική Επιτροπή και να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλού γράφει πως μετά από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μεταξύ στρατού και Αστυνομίας επιστρατεύθηκαν μπουλντόζες του στρατού οι οποίες, υπό την επίβλεψη και αξιωματικών της Αστυνομίας, φορτώνουν ότι έχει απομείνει στη σκηνή της έκρηξης στο Μαρί και το μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις της ΜΜΑΔ στη Λευκωσία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου