Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/8/2011

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πακέτο μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ στην Επιτροπή Οικονομικών για το δεύτερο πακέτο και οι προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε ο ΔΗΣΥ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα Πέμπτη.

Οι εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, τις εξελίξεις στη Λιβύη με την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, καθώς και τα αποτελέσματα των επαφών της Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ.

«Κερδίζει έδαφος η πρωτοβουλία Ν. Αναστασιάδη» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας». Γράφει ότι η κρίση οδηγείται προς αποπυροδότηση και ότι αποδεικνύεται καταλυτική η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τις αλλεπάλληλες επαφές τα τελευταία 24ωρα με στόχο την εξεύρεση συναινετικής συμφωνίας. Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης τις 13 προτάσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες της, τέθηκαν από τον ΔΗΣΥ στις συναντήσεις με τους συντεχνιακούς. Σε άλλο θέμα, η «Αλήθεια» αναφέρεται στις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και στην ανάρτηση της σημαίας του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της χώρας στην πρεσβεία στη Λευκωσία.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Ανατολίτικα παζάρια Κυβέρνησης, συντεχνιών, κομμάτων» γράφει για έντονο παρασκήνιο και ‘οργιώδεις’ διαβουλεύσεις μέχρι αργά χθες βράδυ, ενόψει της αυριανής σύγκλησης της Ολομέλειας, με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας ώστε το πρώτο πακέτο μέτρων να υπερψηφιστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κομβικό σημείο αποτελεί η συνεισφορά του 3% επί των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με την Κυβέρνηση και τα κόμματα να ζητούν την μετατροπή της από έκτακτη σε μόνιμη.
Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα παρουσιάζονται στο δικαστήριο δύο στρατιωτικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ενδεχόμενη παραποίηση διαβιβαστικού έκθεσης για την επικινδυνότητα του φορτίου στο Μαρί.

Με τίτλο «Αναδίπλωση κομμάτων», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι αναδιπλώθηκαν τα κόμματα μετά τις διαφωνίες για το «νερωμένο πακέτο μέτρων», που κατέθεσε η Κυβέρνηση και προχωρούν σε συμβιβαστικές προτάσεις, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του ΔΗΣΥ φαίνεται να βρίσκουν απήχηση και στα υπόλοιπα κόμματα, ενώ σήμερα συνδικαλιστικό κίνημα και κόμματα αναμένεται να τοποθετηθούν οριστικά επί της εισαγωγής της μόνιμης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στο ταμείο συντάξεων.
Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται σε αγωγή που κατέθεσε στο δικαστήριο η οικογένεια του Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους που έχασε τη ζωή του στη φονική έκρηξη στο Μαρί. Οπως γράφει, πρόκειται για αστική αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω ‘εγκληματικής αμέλειας’ που επέδειξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι φορείς της κρατικής εξουσίας.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο «Έκκληση ΑΚΕΛ για ψήφιση του πακέτου μέτρων» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση ‘να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να μείνει η οικονομία μακριά από ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις’. Κάνει επίσης αναφορά στα 24 μέτρα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για δημοσιονομική εξυγίανση και τα οποία αναμένεται να αποδώσουν 750 εκατομμύρια ευρώ έως το 2012.
Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα αποτελέσματα των επαφών της ΥΠΕΞ στο Ισραήλ και γράφει ότι το Φθινόπωρο αναμένεται στην Κύπρο ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Στο κενό το δεύτερο πακέτο της Κυβέρνησης» γράφει ότι η Κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τη Βουλή για το δεύτερο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και για τις εκκλήσεις του ΥΠΟΙΚ χθες στην Επιτροπή Οικονομικών για να ψηφιστεί το πρώτο πακέτο μέτρων με στόχο να αποφευχθούν περαιτέρω υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους.
Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην προχθεσινή νίκη-πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Champions League.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου