Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/8/2011

Οι αντιδράσεις στο ΔΗΚΟ μετά την απόφαση του Ανδρέα Αγγελίδη να μην επαναδιεκδικήσει επανεκλογή του κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η παρέμβαση του Προέδρου Χριστόφια κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για τις κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά από αυτές τις δηλώσεις, η ανάθεση στο Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη να μελετήσει όλα τα δεδομένα που αφορούν στο θέμα της ανεργίας στην Κύπρο και να καταθέσει τις προτάσεις του, καθώς και χθεσινή διαδήλωση Αιγυπτίων στη Λευκωσία, όπως και οι έρευνες ύστερα από καταγγελίες για δουλεμπόριο Ρουμάνων στη Λεμεσό, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Δουλεμπόριο 18 Ρουμάνων στη Λεμεσό» γράφει πως καταγγελία για άγρια εκμετάλλευση 18 Ρουμάνων εργατών, σε εργοτάξιο στην περιοχή Μουτταγιάκας, εξετάζει το επαρχιακό Γραφείο Εργασίας Λεμεσού, μετά από καταγγελία της ΣΕΚ. Αλλού αναφέρει πως έτοιμη να υποβάλει τις εισηγήσεις της προς τον Υπουργό Οικονομικών είναι η τριμερής επιτροπή που ανέλαβε να εξετάζει και να παρακολουθεί την κοινή επένδυση Κατάρ-Κύπρου έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σκληρή κόντρα με Ταγίπ» πως διαστάσεις – για πολλούς απρόβλεπτες – δείχνει να προσλαμβάνει η εντονότατη και απαξιωτική επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στο σύνολο σχεδόν της τ/κ κοινότητας, προειδοποιώντας μάλιστα και για κυρώσεις. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως τις προϋποθέσεις για ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ενίσχυσής της με νεότερη στελέχη ή με προσωπικότητες που θα κατέλθουν με τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ υπό την ομπρέλα των Νέων Δυνάμεων δημιουργούν στην Εζεκία Παπαϊωάννου.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φωτιές στο ΔΗΚΟ άναψε ο Αντρέας Αγγελίδης» γράφει πως «η απόφαση του Ανδρέα Αγγελίδη να μην επαναδιεκδικήσει τη βουλευτική του έδρα στις προσεχείς εκλογές προκαλεί νέες αναταράξεις στο ΔΗΚΟ, τέσσερις μόλις μήνες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης ανακοίνωσε ότι το αρχείο καρκίνου ενδυναμώθηκε και εντάχθηκε στην ομάδα παρακολούθησης της υγείας.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στα χέρια του Νομπελίστα» γράφει πως όλα τα στοιχεία της ανεργίας, τα προγράμματα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και οι σχετικές νομοθεσίες θα παραδοθούν στο Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη για να τα μελετήσει και να καταθέσει τις απόψεις του, καθώς η ολοένα αυξανόμενη ανεργία είναι το πιο απελπιστικό στοιχείο της οικονομικής κρίσης. Αλλού αναφέρει πως δικαστικές κλήσεις για χρωστούμενα σε ό,τι αφορά στις συνδρομές τους στο Ταμείο Συντάξεων ιδιωτών γιατρών έλαβαν πρόσφατα 120 περίπου γιατροί οι οποίες δεν είναι ιδιώτες αλλά δεν κατέχουν ούτε και μόνιμη θέση στο δημόσιο τομέα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ο ΔΗΣΥ εκθέτει την Κύπρο» γράφει στο κύριο της θέμα πως εξωφρενικές χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τις νέες κατηγορίες που εκτόξευσε ο ΔΗΣΥ κατά της Κυβέρνησης ότι εφαρμόζει «αλχημείες και ελληνικές στατιστικές» στην οικονομική πολιτική. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δήλωσε πως η νέα οικονομική διακυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την οικονομική εξυγίανση και τη σταθερότητα του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέπει στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τουρκική οργή κατά του βορρά» αναφέρει πως οι τουρκοκυπριακές συντεχνίες και τα αριστερά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την οργή τους χθες μετά που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους επέκρινε για τις μαζικές διαμαρτυρίες τους κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά από οδηγίες της Αγκυρας. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή διαδήλωση Αιγυπτίων μπροστά από την πρεσβεία της χώρας τους στη Λευκωσία, με την οποία ζητούσαν αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο.

Η μηνιαία εφημερίδα «Ο Κοριός» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ενεργοποιείται πρόταση Τάσσου» πως Γιώργος Παπανδρέου και Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασαν τη βούλησή τους για συντονισμό των ενεργειών τους στα θέματα ενέργειας και την πρόθεσή τους για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κάτι που είχε εγερθεί το 2004 από τον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει πως σημαντική και καθοριστική θα είναι η δύναμη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου