Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/8/2011

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενόψει των αποφάσεων για το πακέτο μέτρων με σκοπό την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, οι συνεχιζόμενες περικοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και οι επιπτώσεις στην παραγωγή νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης, οι χαμηλές αποζημιώσεις στους κατοίκους της Ακτής του Κυβερνήτη που επηρεάστηκαν από την έκρηξη στο Μαρί και η κλοπή ενός πιστολιού μέσα από την ΚΥΠ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «7 νέες φορολογίες» γράφει ότι το κυβερνητικό πακέτο μέτρων που προωθείται στη Βουλή προβλέπει αύξηση των φορολογιών ΦΠΑ, ακίνητης ιδιοκτησίας, εισοδήματος πάνω από 60 χιλιάδες, όλων των επιχειρήσεων και αυξήσεις του τέλους για την άμυνα. Αλλού γράφει ότι υπάρχει οργή για τις μικρές αποζημιώσεις προς τους κατοίκους στην Ακτή του Κυβερνήτη που επηρεάστηκαν από την έκρηξη στο Μαρί, οι οποίοι κάνουν λόγο για εξευτελιστικά ποσά που τους έχουν προταθεί και δηλώνουν ότι δεν τα αποδέχονται.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ισχυρό χαρτί κρατά ο Κίκης Καζαμίας» γράφει ότι αναμένεται να ληφθούν σήμερα αποφάσεις για μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών και των συντεχνιών, ενώ προστίθεται ότι ο κ. Καζαμίας διαθέτει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο θα χρησιμοποιήσει, αν το συνταξιοδοτικό καταλήξει στις ελληνικές καλένδες. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η ΑΗΚ έμεινε από ρευστό, καθώς τα οικονομικά της Αρχής είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ προστίθεται ότι εξετάζονται λύσεις όπως επέκταση παρατραβήγματος, αναδιάρθρωση δανείων και αύξηση λογαριασμών ρεύματος.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο» γράφει ότι το επιτόκιο για το πενταετές κυπριακό κρατικό ομόλογο έφτασε χθες στο αστρονομικό ποσό του 17% ενώ προστίθεται ότι η σημερινή μέρα είναι καθοριστική για την οικονομία, λόγω της συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου με τις συντεχνίες. Αλλού γράφει ότι κλάπηκε πιστόλι μέσα από το αρχηγείο της ΚΥΠ, ενώ προστίθεται ότι η κλοπή έγινε πιθανότατα εκ των έσω, όμως δεν ανακοινώθηκε τίποτα, παρόλο που έχουν περάσει μέρες.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Στην τελική ευθεία τα μέτρα για την οικονομία» γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας πραγματοποιεί ενδοϋπουργικές συσκέψεις και ξεκίνησε κύκλο επαφών με τα κόμματα και το συνδικαλιστικό κίνημα για τη συζήτηση του πρώτου πακέτου εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. Αλλού γράφει ότι τρόπους αντίδρασης στις τουρκικές απειλές με αφορμή την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, μελετά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Κλιμακώνεται η βία στο Λονδίνο», αναφέρεται στα επεισόδια που ξέσπασαν στο νότιο Λονδίνο πριν από τρεις ημέρες, μετά τον πυροβολισμό ενός υπόπτου από την αστυνομία, και τα οποία εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζονται οι περικοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας ανεβαίνει και η ζήτηση.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου