Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/8/2011

Η κατάθεση του τέως Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού ενώπιον της Ανεξάρτητης Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στο Μαρί είναι το κυριότερο θέμα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες ασχολούνται εκτενώς και με το θέμα της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα με τις ζημιές που ανακοίνωσαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού για το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Αγόραζαν χρόνο μέχρι την έκρηξη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ένα Βατερλώ πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών χειρισμών αναδείχθηκε χθες από την κατάθεση του τέως Υπουργού Εξωτερικών στην Ανακριτική Επιτροπή για την τραγωδία στο Μαρί. «Το φονικό φορτίο παρέμεινε στο νησί λόγω της πολιτικής εξευμενισμού της Συρίας και του Ιράν», γράφει η εφημερίδα. Αλλού, προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο είναι συμφωνημένο κατά 90%.

Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπαλάκι του Πιγκ-Πονγκ οι ευθύνες για τη φονική έκρηξη», γράφει ότι παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών εξελίσσεται ενώπιον της, υπό τον Πόλυ Πολυβίου, Ανακριτικής Επιτροπής. Χθες ο Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το προσωπικό του ΥΠΕΞ έχουν οποιαδήποτε ευθύνη για το τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου. Αλλού, η «Σημερινή» γράφει ότι διψήφιο θα είναι το ύψος της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Μαύρη τρύπα λόγω Ελλάδος», γράφει στο κύριο του θέμα ότι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ήταν ζημιογόνο για τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες εξαιτίας της απομείωσης ελληνικών κρατικών ομολόγων (ΟΕΔ) στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την Τράπεζα Κύπρου  οι ζημιές ανέρχονται σε 112 εκ ευρώ και για τη Μαρφίν σε 196,4 εκ. Αλλού, γράφει ότι το κράτος χάνει μεγάλα χρηματικά ποσά από τη μη καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στις περιπτώσεις πώλησης ακινήτων με πλειστηριασμό.

Η «Χαραυγή» έχει ως τίτλο στο κύριο της θέμα «Η πολιτική απόφαση ήταν σωστή», και γράφει ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στη χθεσινή του κατάθεση ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, δήλωσε ότι η απόφαση για κατάσχεση και εκφόρτωση του φορτίου στην Κύπρο ήταν πολιτική απόφαση, συμπληρώνοντας ότι ήταν ορθή και εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι στα 11,1 εκ ευρώ ανήλθαν τα ανεργιακά επιδόματα για 5295 ξενοδοχοϋπαλλήλους λόγω της μερικής αναστολής των εργασιών τη χειμερινή περίοδο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζημιές στο πρώτο μισό για τις μεγαλύτερες τράπεζες», γράφει ότι χθες οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν Λαϊκή, ανακοίνωσαν ζημιές για το πρώτο εξάμηνο του 2011, λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος. Αλλού, υπό τον τίτλο «Μυστήρια κατάρα», γράφει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι μεγάλοι αθλητές που συμμετέχουν τα πάνε μυστηριωδώς άσχημα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Financial Mirror”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τράπεζες καταγράφουν ζημιές το πρώτο μισό του έτους λόγω ελληνικών ομολόγων», γράφουν ότι Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν Λαϊκή δέχθηκαν πλήγμα το πρώτο εξάμηνο του 2011 λόγω κυρίως του ελληνικού χρέους, ενώ και η Ελληνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της την ερχόμενη Τετάρτη. Αλλού, γράφει για την κατάληξη της υπόθεσης IKOS στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, με τον δικαστή να υπεραμύνεται της φήμης της Κύπρου ως πρωτοπόρο κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να τονίζει ότι τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου