Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/8/2011

Οι αντιδράσεις στη δημοσιοποίηση πρακτικών της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με το Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ-Ασαντ το Σεπτέμβριο 2009, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος τον διαβεβαίωνε ότι το φορτίο όπλων δεν θα παραδοθεί σε οποιονδήποτε, είναι το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται, επίσης, η ολοκλήρωση της πορείας των μελών της ομάδας «Εθελοντών Αφύπνισης», όπου ενώθηκαν με πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των ενόχων για την τραγωδία στο Μαρί, το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών, η πληρότητα στα ξενοδοχεία, ο κοινωνικός διάλογος, καθώς και οι αιτήσεις στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Οι…ελιγμοί της συμφοράς» και γράφει ότι συγκεκριμενοποιούνται οι ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια για το φονικό φορτίο. Οχι μόνο γνώριζε, αλλά υποσχόταν στον Ασαντ να του το επιστρέψει όταν θα το επέτρεπαν οι συνθήκες, αναφέρει. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι φήμες που κυκλοφόρησαν στους κόλπους του ΥΠΕΞ και της Αστυνομίας αναφέρουν ότι τέσσερεις λειτουργοί του Υπουργείου, εκ των οποίων ανώτεροι υπάλληλοι, ενδέχεται να τεθούν στο μικροσκόπιο πειθαρχικής έρευνας και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Έμεινε εκτεθειμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και γράφει ότι σάλος προκλήθηκε από τη χθεσινή αποκάλυψη της «Σ» για τη συνομιλία του Προέδρου με το Σύρο ομόλογό του, ενώ τα κόμματα τον καλούν να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες, ζητώντας εμμέσως την παραίτηση του. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέδωσε σε «διπλωματικό ελιγμό» το χειρισμό της υπόθεσης από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η εφεδρική Μονάδα Εκκίνησης του Βασιλικού επιδιορθώθηκε και συνδέθηκε χθες στο δίκτυο της ΑΗΚ, προσθέτοντας ακόμη 35 MW στο δίκτυο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σε απομόνωση ο Πρόεδρος» γράφει ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Πρόεδρο Χριστόφια για πολιτικές ευθύνες από τη συνολική διαχείριση του εκρηκτικού φορτίου που κατέληξε στη Ναυτική Βάση του Ζυγίου. Οι πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, επαναφέρουν θέμα ανάληψης των πολιτικών ευθυνών του Δημήτρη Χριστόφια μετά τη δημοσιοποίηση πρακτικού σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Σύρο ηγέτη Ασαντ ότι το φορτίο όπλων δεν θα παραδοθεί σε οποιονδήποτε. Αλλού γράφει ότι το πόρισμα της έρευνας του ΤΑΕ σε σχέση με την παραποίηση εγγράφων που αφορούν διαδικασία δημοσίων προσφορών κατά του διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, καταλήγει σε ποινικές διώξεις.

Η «Χαραυγή» γράφει υπό τον τίτλο «Να σεβαστούν τις συμφωνίες» ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και ΣΕΚ, με αφορμή τη δεδηλωμένη πρόθεση ορισμένων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ για προώθηση και επιβολή μέτρων έξω από τις αρχές του κοινωνικού διαλόγου, καλούν τα πολιτικά κόμματα να μην προωθήσουν μέτρα έξω από τις αρχές του κοινωνικού διαλόγου. Αλλού γράφει ότι αλματώδης αύξηση 62% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία το φετινό Ιούλιο με τη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην πρώτη θέση και την πληρότητα στα ξενοδοχεία να φθάνει το 100%.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Η πορεία διαμαρτυρίας έφθασε στο Προεδρικό» γράφει ότι τα μέλη της ομάδας «Αγανακτισμένων» πολιτών έφθασε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τα μεσάνυκτα μετά από πορεία 300 χιλιομέτρων στη μνήμη των 13 αδικοχαμένων παλικαριών της 11ης Ιουλίου, ζητώντας δικαίωση για το θάνατο των δικών τους. Αλλού γράφει ότι μόνο 186 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ενώ εκατοντάδες εκκρεμούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 1.604 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και η «επιτροπή» έχει πληρώσει σχεδόν 67 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου