Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/8/2011

Η οικονομία και τα μέτρα που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών καθώς και οι αντιδράσεις των κομμάτων, οι επιπτώσεις στην οικονομία από την υποβάθμισή της από τον Οίκο Fitch, η έκκληση του συνδικαλιστικού κινήματος για την οικονομία, η τραγωδία στο Μαρί και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολιτική Αεροπορία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σταυροδρόμι ανατροπών…» γράφει ότι η σφοδρότητα με την οποία αντιπαρατίθεται η Κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μάχη μέχρι τέλους και ότι η μεγάλη σύγκρουση θα είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου όταν θα γίνει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αλλού, γράφει ότι πως περιορίζονται πλέον οι ευκαιρίες άντλησης ρευστότητας για τις κυπριακές τράπεζες, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των ήδη ψηλών επιτοκίων στην κυπριακή αγορά.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ήρθε το πρώτο πέναλτι με ‘κούρεμα και έκπτωση χρεογράφων» γράφει ότι δεν άργησαν να έλθουν οι πρώτες επιπτώσεις από την τελευταία υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch και ότι χθες η Κύπρος γνώρισε το πρώτο ‘κούρεμα’ των χρεογράφων της που μεταφράζεται σε έκπτωση μεταξύ 0,5% και 8,5%. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι οι νομικοί Λ. Λουκαϊδης και Χρ. Κληρίδης σε δηλώσεις στην «Σ» εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης με την τραγωδία στο Μαρί, ενώ ο βουλευτής Γ. Περδίκης καταδίκασε την προσπάθεια, όπως είπε, κάποιων να επιρρίψουν ευθύνες στα θύματα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Φοβούνται έξοδο κεφαλαίων» γράφει ότι σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από τις ξένες καταθέσεις στην Κύπρο καθώς η ανασφάλεια ανάμεσα στους ξένους, κυρίως τους Ρώσους, ως προς το δημοσιονομικό περιβάλλον στο νησί, εντείνεται. Αλλού, γράφει ότι ενώπιον της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τη φονική έκρηξη στο Μαρί θα κληθεί να καταθέσει και ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «’Με ομοψυχία να ανατρέψουμε το κλίμα’» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας τόνισε ότι με ομοψυχία μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα και κάλεσε τα κόμματα να επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και να υπερψηφίσουν το πακέτο για την οικονομία. Αλλού, γράφει ότι ύστατη έκκληση απευθύνει το συνδικαλιστικό κίνημα, διαμηνύοντας ότι όσοι επιχειρήσουν να επιβάλουν ετσιθελικά μέτρα θα είναι υπεύθυνοι για την εργατική αναταραχή που θα ακολουθήσει.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Υπουργός: Δεν χρεοκοπήσαμε» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν το πακέτο λιτότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ ως ένα πρώτο βήμα, υποσχόμενος να αρχίσει δουλειά με ένα δεύτερο πακέτο μέτρων αμέσως μετά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η απογοήτευση μεγαλώνει στην Πάφο, όπου φαίνεται να υπάρχει φανερή ανικανότητα των αρμοδίων να ”καθαρίσουν” τους δρόμους από τους παράνομους πωλητές – κράχτες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Εμπλέκουν και το στρατό!» γράφει ότι «ακροδεξιά και αντικυβερνητικά στοιχεία στη λυσσαλέα πολεμική τους κατά Χριστόφια εμπλέκουν και το στρατό» και ότι υπάρχει «υβρεολόγιο κατά του Προέδρου και στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας». Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι «με τις ευλογίες του Συντονιστικού Κέντρου έγινε το πολιτικό μποϋκοτάζ της αντικατοχικής εκδήλωσης για την Αμμόχωστο».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Ποντάρει στο κλείσιμο του Κυπριακού» γράφει ότι ο διεθνής παράγοντας διαβλέπει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «θα επιδιώξει στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης τον Οκτώβρη να επιτευχθεί τέτοια πρόοδος – κατά την άποψή του φυσικά – που να τον καθιστά ξανά χρήσιμο στο διεθνή παράγοντα, δηλαδή θα είναι ευάλωτος σε πιέσεις για να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις». Αλλού, γράφει ότι όλοι οι νέοι Υπουργοί είναι «εραστές του σχεδίου Ανάν».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «The Cyprus Weekly» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Κύπριοι έρχονται αντιμέτωποι με ψηλότερους φόρους την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει εκτάκτως μέτρα λιτότητας για να σταματήσει το νησί από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Αλλού, γράφει ότι έξι χρόνια μετά την μοιραία πτώση της πτήσης της «Ήλιος» βγαίνουν στο φως προβλήματα της Πολιτικής Αεροπορίας .

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου