Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/8/2011

Οι «τσουχτερές» αυξήσεις που αναμένονται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η απόφαση του Ανωτάτου που έκρινε άκυρο και αντίθετο με τις πρόνοιες του νόμου το διορισμό του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poors για την κυπριακή οικονομία, η πρόταση του ΔΗΣΥ για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων στα 65 από το 63ο έτος ηλικίας, η απόφαση δικαστηρίου σε σχέση με την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών των ιδιωτικών πανεπιστημίων και το φαινόμενο πολλοί ηλικιωμένοι να οδηγούνται από συγγενείς τους στα κρατικά νοσοκομεία για να περάσουν το Δεκαπενταύγουστο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρώτη γκάφα Κ. Καζαμία», γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών έστειλε στη Βουλή νομοσχέδιο με βάση το οποίο εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά του 3% ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί και οι Βουλευτές με το αιτιολογικό ότι είχαν δεχθεί αποκοπές για την οικονομική κρίση πριν από την τραγωδία στο Μαρί. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως το Ανώτατο έκρινε άκυρο και αντίθετο με τις πρόνοιες του νόμου το διορισμό του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Ηλεκτροπληξία από τις νέες τιμές ρεύματος», ότι θα γονατίσουν νοικοκυριά από το δυσβάστακτο βάρος της νέας τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ύψος της αύξησης δεν έχει υπολογιστεί ακόμη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να φθάσει μέχρι και 45%. Αλλού αναφέρει πως ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι σχεδιάζει υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, επειδή, κατά την έκφρασή του, δεν είναι πλέον βιώσιμη.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Εκτοξεύθηκε το κόστος», αναφέρει στο κύριο του θέμα πως στο 25% περίπου είναι με τους πιο συντηρητικούς αριθμούς η μέση καθαρή αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού για το εξάμηνο μέχρι και το Φεβρουάριο. Χωρίς να υπολογίζονται και σειρά άλλων ζημιών που υπόκειται η ΑΗΚ, που ανέρχονται σε επιπλέον τουλάχιστον 15%. Αλλού αναφέρει πως συγγενείς μεταφέρουν και αφήνουν τους ηλικιωμένους τους στα νοσοκομεία για να περάσουν το Δεκαπενταύγουστο. Ο Διευθυντής του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα νοσοκομεία δεν είναι γηροκομεία.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πόρισμα αξιόπιστο», αναφέρει πως την αποφασιστικότητά του να συντάξει ένα πόρισμα, το οποίο να καταλογίζει ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, χωρίς πάθος και προκατάληψη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αίτια που οδήγησαν στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου. Αλλού αναφέρει πως απειλείται η υπόσταση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και πως δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί η ίδια επιτροπή να αξιολογεί τα προγράμματα σπουδών του κάθε κλάδου.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail αναφέρει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ετοιμαστείτε για ψηλούς λογαριασμούς για τον ηλεκτρισμό», πως τα νοικοκυριά πρέπει να ετοιμαστούν για ψηλούς λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα τον ερχόμενο μήνα καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν για τις προσπάθειες να υπάρξει απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και για «το φιάσκο του Βασιλικού». Αλλού αναφέρει πως ο ΔΗΣΥ υπέβαλε πρόταση για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων στα 65 από το 63ο έτος ηλικίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου