Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/8/2011

Το Κυπριακό και η έκκληση του Προέδρου Χριστόφια προς τη διεθνή κοινότητα για την άσκηση πιέσεων επί της Τουρκίας, οι επετειακές εκδηλώσεις και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν σε αυτές, το πρόβλημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι τουρκικές παρεμβάσεις στην εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία των θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η κατάκτηση του ποδοσφαιρικού Σούπερ Καπ από τον ΑΠΟΕΛ, είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η ”Αλήθεια”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ”Τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι”, αναφέρεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στο ενδεχόμενο παγκόσμιου νομισματικού πολέμου, επισημαίνοντας ότι στο σκηνικό αυτό των συνεχώς επιδεινούμενων δεδομένων, η ”μονοκομματική Κυβέρνηση” Χριστόφια τρέχει να προλάβει και αναζητεί τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Αλλού γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση ”Ευάγγελος Φλωράκης” δεν θα αρχίσει τη λήψη καταθέσεων από μάρτυρες στις 22 Αυγούστου αλλά στις 29 του ίδιου μήνα, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εγγράφων που συνεχίζει να παραλαμβάνει.

Η ”Σημερινή”, με τον τίτλο ”Διχασμός πάνω από τους τάφους”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι τόσο στο μνημόσυνο των ηρώων του Παραλιμνίου, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, όσο και στο μνημόσυνο των ηρώων του 256 Τάγματος Πεζικού στην Ευρύχου, σημειώθηκαν χθες προπηλακισμοί, φραστικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες, με αποδοκιμασίες προς την Κυβέρνηση, γεγονότα που χαρακτηρίζουν το διχαστικό κλίμα ανάμεσα στο λαό. Αλλη είδηση είναι η κατάκτηση χθες του Σούπερ Καπ από την ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών του ΑΠΟΕΛ που νίκησε με 1-0 την Ομόνοια με τέρμα του Κόντη στο 82ο λεπτό και με τους φιλάθλους της ομάδας να πανηγυρίζουν ξέφρενα την επιτυχία του ΑΠΟΕΛ.

Ο ”Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο ”Πρέσινγκ για φυσικό αέριο”, ότι η τουρκική Κυβέρνηση δημιουργεί, με απειλές και εκβιασμούς, ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κύπρο, προκειμένου να μην προχωρήσει η Λευκωσία στην ανόρυξη φυσικού αερίου από τη θάλασσα της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης, ισχυριζόμενη διεθνώς ότι έχει ”νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄ 18΄΄ Ε”. Σε άλλο θέμα γράφει πως, με βάση νομοθεσία που ψηφίστηκε προσφάτως από τη Βουλή, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει δικαίωμα να αρνείται την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου παροχής ασφάλειας, για λόγους δημόσιας τάξης.

Η ”Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τον τίτλο ”Να τερματίσει τη σιωπή της”, γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τη σιωπή της έναντι της Τουρκίας και να υπερασπισθεί το Διεθνές Δίκαιο. Αλλού παραθέτει αποσπάσματα από την ομιλία του Υπουργού Αμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, στην Αρμου, στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας, Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεωρή, σύμφωνα με τα οποία η ενότητα είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης σε αυτές τις κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές και ότι είναι χρέος προς τους ήρωες να αγωνισθεί ο λαός ενωμένος για την υπέρβαση της κατοχής και της διχοτόμησης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου