Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/8/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/8/2011

Η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το πακέτο μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας, οι χθεσινές επαφές του Υπουργού Οικονομικών με το συνδικαλιστικό κίνημα και ηγέτες πολιτικών κομμάτων, και οι νομικές ενέργειες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια από συγγενείς των νεκρών της έκρηξης της 11ης Ιουλίου στο Μαρί, όπως και η πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Αντι-πακέτο με 12 νόμους”, γράφει ότι με 12 προτάσεις νόμου για την εξυγίανση της οικονομίας πάνε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο την επιστροφή στα συμφωνηθέντα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων. Γράφει, επίσης, ότι διαρρήκτες εισέβαλαν στο δικηγορικό γραφείο του Μάριου Γεωργίου και έκλεψαν μία βαλίτσα με μαρτυρικό υλικό που σχετίζεται με την υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος ”Δίας” Αντη Χατζηκωστή.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Ψηφίζουν τα μέτρα… που συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό”, γράφει ότι πακέτο μέτρων για την οικονομία, τα οποία προσομοιάζουν κατά πολύ με αυτά που συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση του περασμένου Ιούλη στο Προεδρικό Μέγαρο, εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Γράφει, επίσης, ότι η ΠΟΕΔ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό της συντεχνίας των δασκάλων από το διάλογο για τα δημόσια οικονομικά, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις άλλες συντεχνίες.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Οι 12 εντολές της Βουλής”, γράφει ότι ξεκαθαρίζει σήμερα στη Βουλή το θρίλερ για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με μιαν ανατροπή στο παρά ένα που προήλθε μετά από συνεχόμενες διαβουλεύσεις, και ότι όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, κατέθεσαν χθες δώδεκα προτάσεις νόμου, αλλάζοντας την οικονομική ατζέντα και δημιουργώντας νέα δεδομένα εκεί που φαινόταν ότι τα μέτρα θα ήταν ”νερωμένα”. Γράφει, επίσης, ότι η ΑΕΚ Κίτιον έγραψε ιστορία, αφού με τη νίκη της 2-1 επί της Ρόζενμποργκ προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Μαραθώνιος για συναίνεση”, γράφει ότι μαραθώνιο επαφών, τόσο με το συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και με ηγέτες πολιτικών κομμάτων και άλλων κοινωνικών εταίρων, είχε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, σε μιαν προσπάθεια να αποτραπεί η κοινωνική αναταραχή από ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Γράφει, επίσης, ότι απόλυτα επιτυχής κρίνεται η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή στο Ισραήλ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ”Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Υστατη προσπάθεια να αποφυγή πανωλεθρίας”, γράφει ότι η συμφωνία για το πακέτο οικονομικών μέτρων φαινόταν πιο πιθανή χθες, όταν οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους δημόσιους υπαλλήλους ακούσια παραχώρησαν ακόμη λίγο έδαφος. Γράφει, επίσης, ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα υπάρξει νέα συμφωνία για να διασφαλιστεί η συνέχεια της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Μάνθο Μαυρομμάτη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο ”Κρύβεται πίσω από την ασυλία!”, γράφει ότι οι νομικές ενέργειες και οι προθέσεις για να κινηθούν νομικές ενέργειες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από συγγενείς των ηρωικών νεκρών της έκρηξης της 11ης Ιουλίου στο Μαρί, αυξάνονται συνεχώς, και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κρύβεται πίσω από την ασυλία που τον περιβάλλει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι μέλη της Ομάδας Εθελοντών Αγανακτισμένων κάνουν λόγο για φακέλωμα τους εξαιτίας της διαμαρτυρίας τους έξω από το Προεδρικό.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ”Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο ”Πρόχειρες επιδιορθώσεις της οικονομίας”, γράφει ότι το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης για να σωθεί η οικονομία από τη χρεοκοπία, φαινόταν κουρελιασμένο χθες, καθώς η αντιπολίτευση το απέρριψε ως μισοψημένο και άδικο. Γράφει, επίσης, ότι μετά από διακοπή τριών εβδομάδων στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επέτρεψαν για να ολοκληρώσουν τη συζήτηση στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου