Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/6/2012

Με τις Προεδρικές Εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, την επόμενη μέρα της αποτυχίας των κομμάτων του ενδιάμεσου και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, και με τα σενάρια για τους υποψηφίους, ασχολείται εκτενώς σήμερα ο κυπριακός Τύπος, μέσα από αναλύσεις, συνεντεύξεις και δημοσκοπήσεις. Οι κυριακάτικες εφημερίδες ασχολούνται επίσης με την κατάσταση στην ευρωζώνη με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την πιθανή προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης για τις τράπεζες, και το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο μηχανισμό.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «90 μέρες κρίνουν το μέλλον του ευρώ» γράφει ότι τρεις μήνες περιθώριο έχει η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει την προοπτική εξόδου της Ελλάδας και την τραπεζική κρίση στην Ισπανία, ενώ προσθέτει πως ακόμη πιο δύσκολες ώρες περιμένουν την κυπριακή οικονομία, με την απειλή για ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ να πλανάται. Αλλού, γράφει για επιρροές Λιλλήκα στον ενδιάμεσο χώρο και ποια γνωστά ονόματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του. Σε άλλο της θέμα, η «Αλήθεια» φιλοξενεί συνέντευξη της Αντιγόνης Παπαδοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δέχεται παροτρύνσεις από πολλούς επώνυμους και ανώνυμους πολίτες για να είναι υποψήφια στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές.

Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Πυρά με το γάντι ανταλλάζουν στον ενδιάμεσο», φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, οι οποίοι μιλούν για τις διεργασίες και το ναυάγιο των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές. Αλλού, γράφει ότι φουσκώνει το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης, καθώς η ευρωζώνη είναι σε αναμμένα κάρβουνα για Ελλάδα και Ισπανία, ενώ η Κύπρος με αδειανά ταμεία οδεύει ολοταχώς προς το μηχανισμό στήριξης. Σε άλλο της θέμα, η «Σημερινή», φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει ότι ο κόσμος στρέφεται στη Χρυσή Αυγή και την ενισχύει.

”Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο «Ηχηρά μηνύματα των πολιτών», φιλοξενεί στο κύριο του θέμα δημοσκόπηση για τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου. Η δημοσκόπηση καταγράφει τέσσερα σενάρια και τα σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται πρώτος σε όλα τα σενάρια, ότι αν το ΑΚΕΛ κατέλθει με κομματικό υποψήφιο προβάδισμα έχει ο Κίκης Καζαμίας, ;ότι οι ηγέτες του ενδιάμεσου παρουσιάζονται ‘τραυματισμένοι’ από το ναυάγιο του ενδιάμεσου και ότι ο Γιώργος Λιλλήκας παρουσιάζεται να έχει δυναμική. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, ο οποίος στέλνει σημαντικά μηνύματα. Σε άλλο θέμα, γράφει για έργα εκατομμυρίων που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα και σε άλλους δήμους ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Με οδηγίες ΗΠΑ στη Βουλή ο Αβέρωφ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι «με καθοδήγηση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ φαίνεται ότι προήδρευε της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής α Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου», και προσθέτει πως «αντί να καθοδηγείται από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου έπαιρνε οδηγίες από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία για να στήσει την Κυβέρνηση στη γωνιά εντός της Επιτροπής για το άνοιγμα Πρεσβείας στην Αβάνα». Αλλού, γράφει πως εντός Ιουνίου θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Η «Χαραυγή», φιλοξενεί σε άλλο της θέμα, συνέντευξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει ότι προωθούνται αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ερευνα για τον Μουμπάρακ επεκτείνεται στην Κύπρο», γράφει ότι αιγυπτιακή αποστολή βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας να βρεθούν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων ευρώ τα οποία υπεξαιρέθηκαν από το κράτος κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων του καθεστώτος του τέως Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει πως το μέλλον είναι ζοφερό για το παλαιό Δημοτικό Θέατρο στη Λευκωσία. Σε άλλο της θέμα, φιλοξενεί συνέντευξη του Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος μιλά για το όνειρο του που έγινε πραγματικότητα με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΔΗΚΟ κοιτάζει προς την Πινδάρου», φιλοξενεί δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, για τις προεδρικές. Ο Αντρος Κυπριανού, γράφει «Η Καθημερινή», τονίζει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να παρατείνει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου για χατίρι κανενός, ενώ ο Μάριος Καρογιάν τονίζει πως οι δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος σε συνεδριακές αποφάσεις δυσκολεύουν την κατάσταση. Αλλού, γράφει πως μια ανάσα πριν από το κραχ βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η αποδιάρθρωση είναι ήδη ορατή σε πολλούς τομείς της οικονομίας και το Γενικό Λογιστήριο αγωνίζεται για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΔΕΦΑ Κώστα Ιωάννου, ο οποίος δηλώνει πως η ΔΕΦΑ εντός τριών ετών είναι σε θέση να κατασκευάσει το εσωτερικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, ωστόσο αυτό αναμένεται να φτάσει το 2018.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», υπό τον τίτλο «Όλα είναι(α) πιθανά!», γράφει πως το διαζύγιο των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές και αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά, ενώ φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΕΔΕΚ ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο τι οδήγησε την προσπάθεια του ενδιάμεσου στην αποτυχία. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι μετά την προσφυγή της Ισπανίας στο EFSF, σειρά έχει η προσφυγή της Κύπρου. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό, και κάτω από τον τίτλο «Τέλος στις συνομιλίες», γράφει πως η αιφνίδια παραίτηση Οζερσάι αλλάζει τα δεδομένα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου