Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/6/2012

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και η πιθανή στήριξη της Ισπανίας από το Μηχανισμό, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει και την Κύπρο, οι διαβουλεύσεις στην Κύπρο για την έρευνα για τις τράπεζες, ο σάλος για το επεισόδιο με τον εκπρόσωπο Τύπου της “Χρυσής Αυγής” Ηλία Κασιδιάρη, και η επίσκεψη του Πατριάρχη Ρωσίας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Κύπρο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η ”Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκληρό ροκ για την έρευνα», γράφει αναφορικά με τις Τράπεζες ότι γίνονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κυβέρνησης, κομμάτων και Κεντρικής Τράπεζας για τον αριθμό των ερευνών, τους όρους τους και τους εντολοδόχους. Αλλού, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να αποστείλει επιστολή στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για συνεργασία στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές, η οποία να βασίζεται σε προγραμματικές θέσεις. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η Κυβέρνηση ενισχύει εκτάκτως τις Κυπριακές Αερογραμμές με 5 εκ. ευρώ, ποσό που μόλις και φτάνει για τους μισθούς ενός μήνα.

”Η Σημερινή”, υπό τον κύριο τίτλο «Γυμναστές χωρίς πτυχίο και απαραίτητα πιστοποιητικά», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ασυδοσία επικρατεί στον κλάδο των γυμναστών που δραστηριοποιούνται ως ιδιώτες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η νομοθεσία η οποία διέπει την αδειοδότηση και εγγραφή τους, παραμένει ανενεργή από το 1997. Αλλού, γράφει ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο σάλος για τον εκπρόσωπο Τύπου της «Χρυσής Αυγής», που χειροδίκησε εναντίον της Λιάνας Κανέλλη σε ζωντανή εκπομπή, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αναζητείται. Σε άλλο της θέμα, η «Σημερινή», γράφει πως ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση εισέρχεται η κυπριακή οικονομία.


”Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο «Ισπανία και μετά εμείς», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Ισπανία φαίνεται πως θα είναι η επόμενη χώρα που θα αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα. Η εξέλιξη αυτή δεν ευνοεί την Κύπρο η οποία θα ακολουθήσει. Οι διεργασίες είναι καθοριστικές και η κατάληξη τους θα δείξει κατά πόσον θα δοθεί τέρμα στις ελπίδες για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών. Αλλού, γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας ζητά να δοθεί τέρμα στα οδικά έργα στους αυτοκινητόδρομους, ενόψει Προεδρίας της ΕΕ. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι ο Νεοκλής Συλικιώτης, τέσσερις μέρες προτού μεταπηδήσει στο Υπουργείο Εμπορίου, προχώρησε στο διορισμό 89 προσώπων, σε θέσεις πιστοποιούντων υπαλλήλων.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΕΛΑΜ συνήγορος της ‘Χρυσής Αυγής’», γράφει ότι η μόνη οργάνωση στην Κύπρο που εξέφρασε στήριξη στη νεοναζιστική ‘Χρυσή Αυγή’ σε σχέση με την άνανδρη επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη, ήταν το ΕΛΑΜ, καθώς με δελτίο Τύπου εξέφρασε δυσαρέσκεια για «το κυνήγι μαγισσών» σε Ελλάδα και Κύπρο με το γρονθοκόπημα της Λιάνας Κανέλλη. Αλλού, γράφει ότι κοινές θέσεις και κοινές ανησυχίες μοιράζονται Κύπρος και Μάλτα, όπως διαπιστώθηκε στις συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Μαλτέζο Πρωθυπουργό. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η Προεδρία της Κύπρου είναι κομβικής σημασίας καθώς θα χαράξει την πολιτική υγείας της ΕΕ για έξι χρόνια.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Προτρέπονται δράσεις σε κακής ποιότητας υπηρεσίες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΕΕ προτρέπει τις εθνικές αρχές να ονοματίσουν και να καταδείξουν τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, οι οποίες συγκεντρώνουν τα περισσότερα παράπονα καταναλωτών. Αλλού, κάτω και από σχετικό φωτορεπορτάζ, γράφει για το Euro 2012, που άρχισε χθες στη Βαρσοβία με τον αγώνα Πολωνίας-Ελλάδας. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Ρωσίας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Κύπρο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου