Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/6/2012

Οι κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα με τις οποίες κρίνεται το μέλλον του ενιαίου νομίσματος, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Μηχανισμό καθώς και οι προεδρικές εκλογές του 2013, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια”, με μεγάλη φωτογραφία υπό τον τίτλο “Αχ Ελλάδα, μάνα μου…”, γράφει ότι οι Ελληνες ψηφίζουν στις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, κρίνεται το μέλλον του ενιαίου νομίσματος ενώ αποφάσεις στην Κύπρο για την οικονομία αμέσως μετά το αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι 28 Βιομηχανίες και Σύνδεσμοι Επαγγελματικών Κλάδων καταγγέλλουν την ΑΗΚ για ανεπάρκεια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανάλυση έξι οικονομολόγων και αναλυτών για την κατάσταση της οικονομίας και τα σενάρια ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Το καράβι της ευρωζώνης…περνά από την Ελλάδα”, γράφει ότι η πλειονότητα των εταιρειών δημοσκοπήσεων στις μετρήσεις που πραγματοποιούν και οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιευθούν δίνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι ο νυν Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, στο κυβερνών κόμμα εισέρχονται στην τελική ευθεία για οριστικοποίηση των αποφάσεων τους. Αλλού γράφει ότι επιστρέφει στον ΘΟΚ ως ηθοποιός ο Βαρνάβας Κυριαζής, τέως Διευθυντής του ΘΟΚ.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ενταξη σε Μηχανισμό=Τρόικα”, προβάλλει συνέντευξη του ηγέτη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος προειδοποιεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί “αγκαλιά” με κλιμάκιο της Τρόικα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση των Οικολόγων στο κέντρο της Λευκωσίας όπου επίσημοι κάθισαν στο τροχοκάθισμα με στόχο να αναδειχθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσοι διακινούνται με τροχοκάθισμα. Γράφει επίσης ότι η απασχόληση των Κυπρίων μειώθηκε 6,7% κατά 14.000.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Χαραυγή”, με τίτλο “Σωσίβιο ΗΠΑ για Αναστασιάδη” γράφει ότι όπως αποκαλύπτεται από τηλεγράφημα που δημοσιοποιήθηκε από τις διαρροές του Wikileaks, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται ως αμετανόητος για το “ναι” στο σχέδιο Ανάν. Οι Αμερικανοί πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Αναστασιάδη ως του καλύτερου για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον Ε/κ πολιτικού προτείνουν τρόπους για να προστατευτεί από την ταμπέλα του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θέσμιοι ενοικιαστές αντιδρούν στο κλείσιμο του κατασκηνωτικού χώρου στο Τρόοδος. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή πορεία της ΕΔΟΝ με αφορμή την 16η Ιουνίου 1943 όταν η ΚΕ του ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη και φίλους του κόμματος να ενταχθούν στις συμμαχικές δυνάμεις για να πολεμήσουν τον χιτλεροφασισμό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail” αναφερόμενη στις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα, με τίτλο «Κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα», σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προτρέψει τους Ελληνες εκλογείς να απορρίψουν τη ριζοσπαστική αριστερά για να αποφευχθούν οι απρόβλεπτες επιπτώσεις αυτής της νίκης για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Αλλού γράφει ότι οι προκρατήσεις σε ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί λόγω της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποίησε η Αστυνομία στη Λάρνακα, για πάταξη της κυβείας, των φαινομένων ηχορύπανσης και αδικημάτων του περί πνευματικής ιδιοκτησίας νόμου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή”, υπό τον τίτλο “Εκλογές χωρίς αύριο στην Ελλάδα”, γράφει ότι το πιθανότερο είναι ότι από αύριο η Ελλάδα να εισέλθει εκ νέου στον αστερισμό των διερευνητικών εντολών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “σε μεταβατική περίοδο εισέρχεται το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι κανέναν στα ΗΕ δεν ενοχλεί το άτυπο πάγωμα στο Κυπριακό, αντίθετα φαίνεται να βολεύει. Αλλού γράφει ότι ανοίγει η Σχολή Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Γενετικής με δύο προγράμματα σπουδών

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” υπό τον τίτλο “Από τη Ρωσία με αγάπη” γράφει ότι δεκανίκια από τη Ρωσία για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια ψάχνει διακαώς η Κυβέρνηση Χριστόφια, απαιτούμενη διακρατικό δάνειο μέχρι και 5 δισ. εκ. ευρώ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου, ο οποίος αναφέρει ότι “το μόνο οργανωμένο στον τόπο μας είναι το έγκλημα”. Αλλού αναφέρεται στον “πόλεμο” για το στοίχημα και για την ανησυχία για εγκληματικές ενέργειες κατά την έναρξη της Προεδρίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου