Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/6/2012

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα, οι δηλώσεις των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων και οι αντιδράσεις στο εξωτερικό, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, μεταξύ άλλων τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, τις εξελίξεις στην οικονομία και τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Η «Αλήθεια» αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα και με τον τίτλο «Προς Κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά» γράφει για καθαρή πρωτιά της ΝΔ και ανοιχτή πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ, καθώς και δήλωση ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα συμμετέχει σε Κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει τις διεργασίες για εξεύρεση υποψήφιου στο χώρο της αριστεράς και γράφει ότι ο Κίκης Καζαμίας με χθεσινές του δηλώσεις δήλωσε ότι οι φυσικές του δυνάμεις δεν του επιτρέπουν να αποδεχθεί πιθανή ανάμειξη με τις προεδρικές. Αλλού αναφέρεται στον Κύπριο ορειβάτη που ανέμισε την Κυπριακή σημαία στην κορυφή του Εβερεστ.

Με τίτλο «Πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί η Ελλάδα», η «Σημερινή» προβάλλει επίσης τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, γράφοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς παραλαμβάνει σήμερα από τον Ελληνα Πρόεδρο την εντολή για σχηματισμό Κυβέρνησης, και αναφέρει πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ζητεί σχηματισμό κυβέρνησης συνευθύνης χωρίς δικαίωμα βέτο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας Χριστόφιας ανακοινώνει προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης και αναφέρει ότι είναι θέμα 24ώρων η ανακοίνωση της απόφασης-σταθμού. Σε άλλο της θέμα γράφει για δημοσίευμα των «Sunday Times», που εμπλέκει την Κύπρο στο σκάνδαλο με τα εισιτήρια των Ολυμπιακών.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Και τώρα Κυβέρνηση» αναφέρεται επίσης στις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα γράφοντας ότι αρχίζουν οι διεργασίες για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα έχει Κυβέρνηση. Εκφράζεται η θέση ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, με τα μικρότερα κόμματα να έχουν επηρεασθεί από το διπολισμό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι εντός των ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσουν όλα τα σχετικά εκκρεμούντα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, όπως η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, το δάνειο από τη Ρωσία αλλά και το νέο πακέτο μέτρων. Αλλού γράφει ότι ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποδείχθηκε θρίαμβος για τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, που εξασφάλισε στέρεη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Με τίτλο «Προς σχηματισμό κυβέρνησης», η «Χαραυγή» γράφει ότι πρωτιά για ΝΔ όχι όμως αυτοδυναμία κατέδειξε η κάλπη στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι με καταμετρημένο το 30,8%, η ΝΔ εξασφάλιζε 130 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 70, το ΠΑΣΟΚ 34, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 20, η Χρυσή Αυγή 18, η Δημοκρατική Αριστερά 16 και το ΚΚΕ 12. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα προβάλλει ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία και την ανησυχία του κόμματός του για προσεγγίσεις τύπου εγκατάλειψης του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και επανέναρξη από μηδενική βάση στο Κυπριακό. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Γκ. Βέστερβελε ότι μπορεί να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μνημονίου στην Ελλάδα αλλά όχι οι στόχοι του.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου