Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση τύπου 13/6/2012


Επισκόπηση τύπου 13/6/2012

Η κρίση που επιδεινώνεται στην ευρωζώνη, η έλλειψη ρευστότητας στα κρατικά ταμεία, τα μέτρα που υπόσχονται τα κόμματα για την έξοδο από την κρίση, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 12 μέτρα για ασφάλεια και μεταναστευτικό - Η εφημερίδα γράφει ότι "δέσμη δώδεκα μέτρων για την καλύτερη ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, παρουσίασε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας να προτάσσει τα συγκεκριμένα ζητήματα ως βασικές προτεραιότητες της ΝΔ".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα το ηγετικό ανάστημα του Αλέξη Τσίπρα - Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πολιτικό σύστημα καθώς και το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχειριστεί την κρίση και πολύ περισσότερο να οδηγήσει με ασφάλεια την χώρα στην ανάπτυξη".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η Ρένα είναι οφσάιντ - Η εφημερίδα γράφει ότι "αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ότι η Ρένα Δούρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και «υπαρχηγός» του Αλέξη Τσίπρα, έχει αποκρύψει από το βιογραφικό της τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά την «αμαρτωλή» περίοδο του Ακη Τσοχατζόπουλου και (στη συνέχεια) του Γιάννου Παπαντωνίου".

ΕΘΝΟΣ: Αυτόγραφο θέλουν και από τον Αλέξη - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θέμα υποβολής ενυπόγραφης δήλωσης για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου εγείρουν οι Βρυξέλλες και για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι έγγραφες εγγυήσεις θα ζητηθούν από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γεμάτη από πετρέλαια η Ελλάδα!!! - Σύμφωνα με την εφημερίδα "επειδή το θέμα του πετρελαίου στο Αιγαίο προσδιορίζει κατά πολύ την εξωτερική πολιτικής της χώρας μας θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι και σοβαροί στις εκτιμήσεις και στις δράσεις μας. Ο απώτατος σκοπός είναι βεβαίως να καταστεί η Ελλάς ενεργειακά αυτόνομη και να καταστεί τοπική υπερδύναμη, ανεξάρτητη από ξένες εξαρτήσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ευρωζώνη κλονίζεται. Η Μέρκελ στον... κόσμο της - H εφημερίδα γράφει ότι "Ισπανία: σε ύψη-ρεκόρ το επιτόκιο δανεισμού. Κύπρος: Θέμα ημερών η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης. Ιταλία: Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, στα πρόθυμα Μνημονίου. Η Ανγκελα επιμένει και προκαλεί: «Η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί. Η Ελλάδα θα παραδειγματίσει όλη την Ευρώπη»".

ΕΣΤΙΑ: Προ των πυλών η καταστροφή - Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο τετράμηνο που απομένει θα πρέπει οι ψηφοφόροι να συνειδητοποιήσουν τι θα συμβή στον τόπο αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να καταλάβουν ότι η καταστροφή είναι προ των πυλών".

H ΑΥΓΗ: Τα πρώτα 5 μέτρα. Κυβέρνηση της Αριστεράς στις 18 Ιουνίου - Σύμφωνα με την εφημερίδα "την Κυριακή με την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο ελληνικός λαός ανοίγει το κεφάλαιο της νέας μεταπολίτευσης στην Ιστορία της Ελλάδας. Τη Δευτέρα σχηματίζεται κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που «θέλει, ξέρει και μπορεί ν΄αλλάξει τη μοίρα του λαού και του τόπου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη. Ποιές εργαζόμενες θεμελιώνουν δικαίωμα με 4.500 ένσημα - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας των γυναικών με 4.500 ημέρες ασφάλισης αναλύονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χρήμα έως 20 Ιουλίου έχει το Δημόσιο - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χρήμα έως τις 20 Ιουλίου έχει το ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις του, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων και η στοιχειώδης λειτουργία του κράτους πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αρχίσει και πάλι η καταβολή των δόσεων της διεθνούς βοήθειας, κάτι που προϋποθέτει σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα συμφωνήσει με την τρόικα στις όποιες αλλαγές επι του Μνημονίου και στην εφαρμογή του".

Η ΝΙΚΗ: Σε ποιους κλάδους του Δημοσίου θα γίνουν απολύσεις - Η εφημερίδα γράφει ότι "απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων βλέπουν μετά τις εκλογές στελέχη της ΑΔΕΔΥ μιας και η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες της αξιολόγησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, με σκοπό μέσα σε τρία χρόνια να μειωθούν οι εργαζόμενοι κατά 150.000".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ζοφερή εικόνα στην αγορά εργασίας - Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένα πτωτικό τρίμηνο για την απασχόληση προδιαγράφουν τα αποτελέσματα της Ερευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Manpower Group".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυνατό ΚΚΕ Εφαλτήριο για το κίνημα. Δύναμη πίεσης και στη Βουλή - H εφημερίδα αναφέρει ότι "ισχυρό ΚΚΕ είναι εφαλτήριο για το κίνημα, για την οργάνωση του λαού κόντρα στις όποιες σε βάρος του εξελίξεις λόγω βαθέματος της κρίσης, αλλά μπορεί να έχει και ορισμένα αποτελέσματα. Μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα έχει περισσότερη ευχέρεια στη Βουλή να ασκήσει πίεση σε όφελος του λαού. Είναι η μόνη φιλολαϊκή αντιπολίτευση".

ΤΑ ΝΕΑ: Παίζουν τα ρέστα τους - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές τα πολιτικά κόμματα παίζουν τα τελευταία τους προεκλογικά χαρτιά με πρώτο στόχο τη συσπείρωση. Αντ. Σαμαράς: Δωδεκάλογος για τάξη και ασφάλεια. Αλ. Τσίπρας: Μοιράζει λεφτά και κρατάει μυστικά. Ευ. Βενιζέλος: Κάνει ξανά άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκμεταλλεύονται τους ανέργους. Παράνομα γραφεία ευρέσεως εργασίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σήμα κινδύνου από τα κρατικά ταμεία. Απειλούνται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα από τις 15 Ιουλίου - Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μαγική εικόνα στον προϋπολογισμό. Η τεχνητή μείωση των δαπανών του Δημοσίου διαμορφώνει το πρωτογενές έλλειμμα στα 2,356 δισ. έναντι στόχου 4,234 δισλ. ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού στέλνουν σήμα κινδύνου, καθώς το Δημόσιο, λόγω της κλιμακούμενης μείωσης των εσόδων, θα υποχρεωθεί να αναζητήσει έκτακτους πόρους για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα μετά τις 15 Ιουλίου".

ΚΕΡΔΟΣ: Η Ελλάδα μένει από λεφτά. Πρόβλημα η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων - Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα έχει κυριολεκτικά μείνει από ρευστό. Από τη μία οι ιδιωτικές καταθέσεις αποσύρονται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και από την άλλη, εταιρικά κεφάλαια φεύγουν για το εξωτερικό με νόμιμες, μονότυπες αλλά και παράνομες μεθόδους, όπως διαπιστώνουν οι κρατικές υπηρεσίες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η στάση πληρωμών έσωσε το έλλειμμα του πενταμήνου - H εφημερίδα τονίζει ότι "η στάση πληρωμών που κήρυξε το ελληνικό Δημόσιο, αναγκαστικά λόγω των ταμιακών δυσχερειών που προκαλούν οι καταθυστερήσεις στην αποδέσμευση των δόσεων του μηχανισμού στήριξης, συρρίκνωσε θεαματικά τις δαπάνες στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου και υπερκάλυψε τη διογκούμενη υστέρηση των εσόδων".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου