Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/6/2012

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και την προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά για τις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές και το παράθυρο που άφησε ανοικτό ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε συνέντευξη του στη Μιλιέτ, για επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πήρε το χρίσμα ο Μαλάς αλλά…», γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου με την υποψηφιότητα του νυν Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά, προσθέτοντας όμως ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανέλθει ως υποψήφιος στην περίπτωση που «μπούμε στο βεληνεκές της λύσης με ουσιαστική πρόοδο». Αλλού, γράφει ότι ο 21χρονος Μάριος Λεοντίου καταγγέλλει κακοποίηση από πέντε αστυνομικούς τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίας Νάπας. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει Κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Πάνε για τριμερή», γράφει ότι σήμερα αναμένεται ο σχηματισμός Κυβέρνησης στην Ελλάδα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, και με τη συμμετοχή των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αλλού, γράφει ότι οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά από το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε συνέντευξη του στη Μιλιέτ δήλωσε πως αν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες είναι έτοιμος να αναθεωρήσει την απόφαση του και να επαναδιεκδικήσει. Αλλού, αναφέρει ότι ο καύσωνας έφερε και αρρώστιες και γαστρεντερίτιδες.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο σχηματισμός Κυβέρνησης στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, θεωρείται πια βέβαιος στην Αθήνα μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους επικεφαλής των κομμάτων. Αλλού, γράφει ότι μόλις η Ρωσία εγκρίνει το ρωσικό δάνειο για 4 με 5 δις ευρώ, η Κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα στο Μηχανισμό Στήριξης ΕFSF για λήψη βοήθειας ύψους 8 δις ευρώ. Σε άλλο του θέμα, γράφει για την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά για τις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές.

Η «Χαραυγή», στο κύριο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Ομόφωνη πρόταση Πολιτικού Γραφείου», γράφει για την ομόφωνη απόφαση του Π.Γ να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνέρχεται την Τετάρτη, την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Παράλληλα, φιλοξενεί τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία αν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει για την επίσκεψη του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου στην Κύπρο και στη θέση του ότι στο Κυπριακό ο Σύνδεσμος βασίζει τη στάση του στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των ΗΕ. Σε άλλο της θέμα, η Χαραυγή γράφει ότι η ΕΕ είναι θετική για αύξηση κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών κατά 45 εκ. ευρώ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανακούφιση από το αποτέλεσμα των εκλογών», γράφει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, για την ώρα τραβά την Κύπρο πίσω από τον γκρεμό καθώς απομακρύνονται τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Το αποτέλεσμα των εκλογών χαιρετίστηκε χθες από τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο. Αλλού, γράφει για την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ να προτείνει την υποψηφιότητα του νυν Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά για τις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές. Σε άλλο της θέμα και κάτω από σχετικό φωτορεπορτάζ, η εφημερίδα γράφει για μια έκθεση γλυπτών σε άμμο, που φιλοξενείται στην πόλη Κρασνογιάρσκ, στη Σιβηρία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου