Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/6/2012

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή σε σχέση με την αναμενόμενη προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το ψήφισμα της οργάνωσης συγγενών των αγνοουμένων προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το οποίο ζητείται να καταβάλει ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην Κύπρο το πρόγραμμα των ταυτοποιήσεων, η συζήτηση στο Υπουργικό σήμερα των νομοσχεδίων για τις Κυπριακές Αερογραμμές, η στροφή πολλών γονιών στα δημόσια νηπιαγωγεία επειδή δεν μπορούν να πληρώνουν τα ιδιωτικά και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μετρούμε 24ωρα για το μηχανισμό» αναφέρει πως και τα δυο χέρια θα απλώσει η Κύπρος στο μηχανισμό για στήριξη, ζητώντας βοήθεια τόσο για τις τράπεζες όσο και τα δημοσιονομικά, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξασφάλιση διακρατικού δανείου. Αλλού αναφέρει πως πολλοί γονείς στράφηκαν στα δημόσια νηπιαγωγεία, γιατί δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά. Αλλού σημειώνει πως η νέα νομοθεσία για το κυνήγι, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κυνηγούς βρίσκεται προς των πυλών της έγκρισής της από τη Βουλή.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ο καθένας τα δικά του …» αναφέρει πως νέα σύγχυση και νέες αντιφάσεις και διαφορετικές εκτιμήσεις προέκυψαν μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ότι η Κύπρος θα προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης όχι μόνο για να αντλήσει κεφάλαια για τις τράπεζες, αλλά και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αλλού σημειώνει πως ανδροκρατούμενος είναι ο ερευνητικός χώρος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Υγείας πάνε εντός των ημερών στο Προεδρικό προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως σε ό,τι αφορά στην προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Άλλα ο ένας, άλλα ο άλλος» πως με τα περιθώρια να τελειώνουν, τα μέτρα να μην έχουν ακόμα ανακοινωθεί, την Κυβέρνηση να αναζητά διακρατικό δάνειο αλλά αυτό να μην έρχεται, και τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να είναι όλο και πιο κοντά, ένα νέο αλαλούμ εξελίσσεται στην πλευρά της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Κυβέρνηση είτε θα πρέπει να αποκηρύξει την έκθεση της Ad Hoc Επιτροπής για την πολύκροτη κινεζική επένδυση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, είτε να ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τον Κινέζο επενδυτή, αλλά και η Hermes ρέπει να ακυρώσει τη δική της συμφωνία ως παράνομη. Αλλού αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία αρνήθηκε να παραλάβει τέσσερα παιδιά από τη Σιέρα Λεόνε, θύματα εμπορίας προσώπων.

«Η Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Πισώπλατες μαχαιριές» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδης, υποδεικνύοντάς του ότι η άσκηση αυτού του είδους της ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης δεν είναι την Κυβέρνηση που βλάπτει αλλά το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπιστία της χώρας μας. Αλλού σημειώνει πως ψήφισμα της οργάνωσης συγγενών των αγνοουμένων ζητά από τον Πρόεδρο να καταβάλει ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην Κύπρο το πρόγραμμα των ταυτοποιήσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως αναμένεται να συζητηθούν σήμερα από το Υπουργικό τα νομοσχέδια για τις Κυπριακές Αερογραμμές που θα σταλούν στη Βουλή την Πέμπτη.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό μπορεί να επέλθει σύντομα» αναφέρει πως η Κύπρος μπορεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, και αυτό όπως είπε δεν θα είναι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τρέπεζας, που είναι εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος. Αλλού αναφέρει πως μια ομάδα χάκερς στην Κύπρο έχει απειλήσει να γκρεμίσει το σύστημα στην Κύπρο, ζητώντας τον τερματισμό της διαφθοράς στην πολιτική ζωή και της χειραγώγησης των μαζών από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube. Επίσης, αναφέρεται στη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας από την Μακαρία-Αντρη Στυλιανού.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου