Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/6/2012

Το χθεσινό πρωτοφανές περιστατικό σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα, με τη χειροδικία του εκπροσώπου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη κατά της Λιάνας Κανέλλη, οι νέες εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την κυπριακή οικονομία, η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στη Μάλτα, η έκθεση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2013 και η απόφαση για κατασκευή στην Κύπρο τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Πώς ο Χριστόφιας ‘έκαψε’ τον Κίκη», αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ το περασμένο Σάββατο και υπέδειξε κριτήρια και προϋποθέσεις για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος. Αλλού αναφέρεται σε «φασιστικό νομοσχέδιο» – όπως το χαρακτηρίζει – που αφορά την κατάργηση του δημοσιογραφικού απορρήτου, σημειώνοντας την έντονη αντίδραση της ΕΣΚ και την τελική απόσυρση του νομοσχεδίου. Γράφει επίσης πως γίνεται αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πως η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Τώρα πίπτει και ράβδος σε μια Ελλάδα στην ώρα μηδέν», αναφέρει πως η χθεσινή επίθεση του υποψήφιου Βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος της υποψήφιος βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖ Ρένας Δούρου σοκάρει όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλού αναφέρει πως άρχισε το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών στον ενδιάμεσο χώρο. Επίσης κάνει λόγο για αλλότρια κίνητρα που αποδίδονται σε άτομο που συνέταξε την έκθεση για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κάποιος μαγάρισε το νόμο», αναφέρει πως νομοσχέδιο που πηγαινοερχόταν μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Γενικής Εισαγγελίας για μήνες και το οποίο υποτίθεται θα εκσυγχρόνιζε τον περί Τύπου νόμο έφτασε στη Βουλή με προσθήκες και εάν εγκρινόταν σε νόμο θα οδηγούσε την κυπριακή δημοσιογραφία στο Μεσαίωνα. Αλλού σημειώνει πως εκδόθηκαν εντάλματα κατάσχεσης κινητής περιουσίας του Δημοσίου για 5 εκατομμύρια ευρώ από συνιδιοκτήτες τεμαχίου το οποίο απαλλοτριώθηκε από το κράτος, ωστόσο δεν πληρώθηκε η ανάλογη αποζημίωση. Επίσης αναφέρεται σε «ιστορική επίσκεψη» του Πατριάρχη Μόσχας στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φασιστικό κτύπημα», αναφέρει πως οι γροθιές Χρυσαυγίτη στη Λ. Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή άφησαν άναυδο το πανελλήνιο και την υφήλιο. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Μάλτας Τζορτζ Αμπέλα εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστόφια την υποστήριξη της χώρας του στον αγώνα του κυπριακού λαού. Επίσης γράφει πως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε πως το ΑΚΕΛ προχωρεί χωρίς να κλείνει τις πόρτες σε συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2013 και πως είναι αδιανόητο ο υποψήφιος που θα στηρίξει το κόμμα να μην υποστηρίζει το έργο της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Λήφθηκε απόφαση για τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου», αναφέρει πως ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης αποκάλυψε χθες ότι έχει ληφθεί απόφαση για να κατασκευαστεί στην Κύπρο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Προβάλλει με μεγάλη φωτογραφία τα όσα διαδραματίστηκαν χθες σε ζωντανή πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 Ελλάδας. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη σήμερα του Euro 2012.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυξάνονται οι φωνές για κομματικό», αναφέρει πως ολοένα και αυξάνονται οι φωνές στην κομματική βάση του ΑΚΕΛ για διεκδίκηση των προσεχών προεδρικών με καθαρά κομματικό υποψήφιο. Αλλού σημειώνει πως ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου αυξάνει τον κίνδυνο για ανεργία, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Τζόσεφ Ντολ σε κατεστραμμένες εκκλησίες στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Λεβέντικη απόφαση» αναφέρει πως η Πολιτεία αποκαθιστά τη μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων ανθρώπων της Αριστεράς από τους μασκοφόρους του Γρίβα την περίοδο της ΕΟΚΑ 1955-59. Αλλού αναφέρει πως επιχειρείται άλωση του ΔΗΚΟ και επιβολή Λιλλήκα μετά «το προσχεδιασμένο από το Συντονιστικό Κέντρο του Αρχιεπισκόπου και της Πινδάρου διαζύγιο στο λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο». Επίσης αναφέρεται σε προσπάθεια της δεξιάς, της ακροδεξιάς και των φερέφωνών της να εκβιάσουν λαό και Κυβέρνηση, σπέρνοντας πανικό και καταστροφολογία για τα μέτρα για την οικονομία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκόρπισε στους πέντε ανέμους το κέντρο» πως το ναυάγιο των διεργασιών στον ενδιάμεσο χώρο άφησε μετέωρους τους τέσσερις ηγέτες. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος είναι η πιο ακριβή στον τομέα του άρτου και των δημητριακών προϊόντων μεταξύ των χωρών της ΕΕ των «27» και έχει την πρωτιά στην Ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat. Αλλού αναφέρει πως τέλος 2012, αρχές 2013 θα γίνει η δεύτερη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Βαθιά ύφεση» αναφέρει στο κύριο της τίτλο πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει μια βαθύτερη ύφεση αυτό το χρόνο. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 1,1% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 10%. Αλλού αναφέρει πως στο 2,9% μειώθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο του 2012 9% σε σύγκριση με πληθωρισμό 3,1% τον προηγούμενο μήνα και 3,9% το Μάιο 2011, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία. Επίσης αναφέρει πως ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως η Κύπρος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εφαρμογή μιας Οδηγίας της ΕΕ για την επεξεργασία λυμάτων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου