Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/6/2012

Οι πιέσεις που δέχεται η κυπριακή οικονομία εν αναμονή απαντήσεων για το διμερές δάνειο και της αίτησης για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, η έγκριση κατά πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ της υποψηφιότητας Μαλά για τις προεδρικές εκλογές το Φεβρουαρίου και η συγκρότηση νέας Κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες.

Με τίτλο «Κυβέρνηση του…παρά 5’» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι λιγοστεύουν οι ώρες για την οικονομία, ενώ η Κυβέρνηση θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, αναμένοντας εναγωνίως το δάνειο από τη Μόσχα ή το Πεκίνο. Γράφει, επίσης, ότι 186 φρουροί Προεδρικού και πολιτικών κοστίζουν 7.643.174, 53 ευρώ και ότι τον Νοέμβριο του 2011 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση των φρουρών πολιτικών, ενώ η φρουρά του Προεδρικού παρέμεινε η ίδια. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι κλίμα διχόνοιας και αντιπαράθεσης φαίνεται να καλλιεργείται στο Κ.Σ. ΕΔΕΚ από την υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα από συγκεκριμένα πρωτοκλασάτα στελέχη, καθώς η στάση αυτή ερμηνεύεται ως υπονόμευση ουσιαστικά της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου.

Υπό τον κύριο τίτλο «Τριγμοί στο ΑΚΕΛ για την υποψηφιότητα Μαλά» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της “Η Σημερινή” η οποία γράφει ότι σημαντική μερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία συνήλθε στην παρουσία και του Προέδρου Χριστόφια, αμφισβήτησε έντονα την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος, διατυπώνοντας ποικίλες επιφυλάξεις, μεταξύ των οποίων και η εκλεξιμότητα του Υπουργού Υγείας. Γράφει, επίσης, ότι στο Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα στη σημερινή σύνοδο του Γιούρογκρουπ, είναι στραμμένα τα βλέμματα αναφορικά με το μέλλον της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας μας. Αλλού, η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του 29χρονου Αντρέα Παναγιώτου που έγινε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση παγκρέατος στην Κύπρο.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο «Στην κόψη του ξυραφιού» γράφει ότι εκεί που ο συνδυασμός δανείου από τη Ρωσία για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους και χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για το τραπεζικό σύστημα φάνταζε ως ιδανική λύση, τείνει να εξελιχθεί σε σενάριο τρόμου, εάν εντός των επομένων λίγων ημερών δεν απαντήσει θετικά η Μόσχα. Γράφει, επίσης, ότι απλοί θεατές θα είναι στην ουσία οι Κύπριοι αστυνομικοί που θα παραστούν στην τελετή ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας στις 5 Ιουλίου στο Κούριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός Αστυνομίας των βρετανικών βάσεων αφήνοντας άναυδη την ηγεσία της κυπριακής Αστυνομίας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι αυξήσεις 30% σε όλα τα τέλη των κρατικών νοσοκομείων, επιβολή τελών σε φάρμακα, αναλύσεις, εγγραφές και επίσκεψη στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, προβλέπει η πρόταση του Υπουργείου Υγείας η οποία συζητήθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο κύριο της θέμα η «Χαραυγή» γράφει ότι «Με πλειοψηφία η ΚΕ αποφάσισε» αναφερόμενη στην υιοθέτηση της πρότασης του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, με πλειοψηφία, για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι τη σύσταση ομάδας, η οποία θα διαπραγματευτεί με την εταιρεία Noble Energy για την υλοποίηση των σχεδιασμών της εταιρείας για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει στα χέρια της όλες τις θέσεις, προτάσεις, όρους και προϋποθέσεις της Κυβέρνησης η κινεζική εταιρεία σχετικά με την προτεινόμενη επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς δίνει στους Έλληνες νέα `ελπίδα’» γράφει ότι τα κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή στην Ελλάδα από το 1974 συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας χθες με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του διεθνούς σχεδίου διάσωσης που προσπαθεί να αποτρέψει την χρεοκοπία, αλλά δημιουργεί κοινωνικές αντιδράσεις. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι τα οικονομικά μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος μπορούν να τύχουν ευρύτερης υποστήριξης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το ΓΕΣΥ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου