Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/6/2012

Η επίσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του επικεφαλής της, Μάρτιν Σούλτς στην Κύπρο, η αναμονή για την εξαγγελία του νέου πακέτου μέτρων για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 και οι διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”ΑΚΕΛ-Προεδρικό άδειασαν Σιαρλή” γράφει ότι οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ φαίνεται να μπλόκαραν την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο όπως ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει, θα ανακοινωνόταν χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τρόπος υπολογισμού των τελών για μεταχειρισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα είναι αντίθετος με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αλλού γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει πέντε ριζοσπαστικές αλλαγές για ένα σύγχρονο κράτος.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Οφσάϊντ ο Σιαρλή και άφαντα τα μέτρα εξυγίανσης” γράφει αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι ”εγώ εκφράζω τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης”, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τον ρόλο του Υπουργού Οικονομικών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο παρά την σύσταση που απηύθυνε πέρσι. Αλλού γράφει ότι έκκληση προς τους δύο ηγέτες απηύθυνε ο ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν για να εντείνουν την προσπάθεια τους, για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Μνημόνιο χωρίς Τρόικα” γράφει ότι ουσιαστικοί όροι θα συνοδεύουν την πιθανή χρηματοδότηση της Κύπρου με 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σε άλλο θέμα γράφει ότι ”αποστρατεύουν πάλι τους 57 αξιωματικούς, δικαιώθηκαν στο Ανώτατο και τώρα θα ξαναπροσφύγουν”. Αλλού αναφέρεται στην διαμαρτυρία έξω από την Βουλή των μελών της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ που αμφισβήτησαν την ορθότητα του τροποποιητικού νόμου περί ΦΠΑ στις κατασκευές και ζήτησαν την τάχιστη κατάργησή του.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Ομόγνωμη στήριξη ΕΕ στην Κύπρο” αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι είναι ”απαράδεκτη η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί και να αναγνωρίσει την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διαφωνεί το ΑΚΕΛ με την προσέγγιση Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία που κινείται προς την συνομοσπονδία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για κόκκινη γραμμή στην αύξηση του εταιρικού φόρου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Cyprus Mail” υπό τον τίτλο ”Τιμές πλαφόν σε μερικά βασικά είδη” αναφέρεται στην νέα νομοθεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων για επιβολή πλαφόν σε γάλα, ψωμί, νερό, καφέ και ηλεκτρισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ειδικοί αναφέρουν ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την ασφάλεια πτήσεων. Αλλού γράφει ότι άλυτα θέματα μπλοκάρουν την κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Αντίλογος” υπό τον τίτλο ”Το τέλος της παρωδίας” γράφει ότι τελικά μετατέθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η επιβεβαίωση του αδιεξόδου στις διαβουλεύσεις των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργο Μαρκοπουλιώτη ότι η Κύπρος έχει πάρει ”ζεστά” το εγχείρημα της Προεδρίας της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι με λαμπρότητα και ομορφιά έγιναν τα ποδοσφαιρικά βραβεία ΑΝΤ1-ΠΑΣΠ-ΟΠΑΠ 2011-2012.

Η εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα ”Γνώμη” υπό τον τίτλο ”Εμφάνιση ΕΛΑΜ στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής!” γράφει ότι το Σάββατο, έξι μέλη του ΕΛΑΜ ντυμένα στα μαύρα κατέβηκαν στην παλιά Λευκωσία για να ελέγξουν την κατάσταση όσον αφορά την παρουσία ξένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ”Ομήρου-Λυσσαρίδης σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το ΕΥΡΩΚΟ, τραβολογούν τον κόσμο της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ στα μονοπάτια της συντήρησης”. Αλλού γράφει ότι ”η υπεράκτια που διαχειριζόταν το γραφείο του Α. Τριανταφυλλίδη στην Κύπρο φαίνεται να αποτελεί ουσιαστική ιδιοκτησία του Ακη Τζοχατζόπουλου”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Το ποντίκι” υπό τον τίτλο ”Ενδιάμεσος χώρος: Αυτοκτονία ή παράταση;” αναφέρει ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν δημιουργούν σοβαρές ελπίδες για ευόδωση των προσπαθειών. Σε άλλο θέμα γράφει για ”σπατάλες στα δημόσια νοσηλευτήρια” από το επίδομα γιατρών που είναι ”on call”. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην υποστήριξη της Ομάδας Ανατροπής 2012 στην υποψηφιότητα Λιλλήκα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”The Cyprus Weekly” αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια που δεσμεύτηκε προσωπικά ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά «και θα εργαστούμε ακούραστα και με συνέπεια για τη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ιδιώτες γιατροί κλήθηκαν από τον Σύνδεσμο τους να μειώσουν τις αμοιβές τους στην εξέταση ασθενών. Αλλού γράφει ότι το πρώτο οικολογικό στρατόπεδο στην Ευρώπη εγκαινιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στον Δελίκηπο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου