Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/6/2012

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της οικονομίας με επίκεντρο τις επιλογές της Κύπρου γι’ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ στις 22 Ιουλίου για την ανάδειξη του υποψηφίου του Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού στοιχήματος και η αντιπαράθεση μεταξύ της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών και της συντεχνίας των πιλότων είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

«…Και το όνομα αυτού Μαλάς» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι ο νυν Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, απεδέχθη πρόταση του ΑΚΕΛ να είναι ο υποψήφιος του Κόμματος στις Προεδρικές εκλογές του 2013.Γράφει, επίσης, ό,τι με τα χέρια απλωμένα στη Ρωσία η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να αποφύγει την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών αποκαλύπτει ότι οι μεικτές απολαβές των κυβερνητών κατά μέσο όρο είναι 130.000 ευρώ και των συγκυβερνητών 80.000 ευρώ.

Υπό τον τίτλο «Στην πιλάντζα δάνειο και Μηχανισμός» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της η «Σημερινή» η οποία γράφει ότι μολονότι η Κυβέρνηση προκρίνει ως πρώτη επιλογή της γι’ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους , τη σύναψη διακρατικού δανείου, εξακολουθεί να σταθμίζει όλους τους παράγοντες πριν από τη λήψη της τελικής της απόφασης. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην προώθηση του νομοσχεδίου για ρύθμιση του στοιχήματος. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι επιστολή προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου απέστειλε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για ενδεχόμενη συνεργασία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Κλειδί το ρωσικό δάνειο» και γράφει ότι με τις αποφάσεις για την προσφυγή ή όχι της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης να αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, στοιχείο κλειδί φαίνεται ότι αποτελεί το πιθανό ρωσικό δάνειο. Γράφει, επίσης, ότι βαθιές τομές και έρευνα σε βάθος στις δύο μεγάλες τράπεζες από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εξήγγειλε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι συνολικά 360 προειδοποιητικές επιστολές, 117 αιτιολογημένες γνώμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και 8 προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ καταχωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Κύπρου από την ένταξη στην Ένωση μέχρι σήμερα.

«Δεν θα «αγγίζουν» τους εργαζομένους» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα αγγίζουν τους εργαζομένους αλλά θα στοχεύουν στη μείωση των δαπανών και τον εξορθολογισμό της οικονομίας, διαμήνυσε χθες η Κυβέρνηση. Γράφει, επίσης, ότι στις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ, κατά το οποίο τα στελέχη του Κόμματος θα πάρουν την τελεσίδικη απόφαση για τον υποψήφιο για τις Προεδρικές εκλογές του 2013. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Άριστου Αριστοτέλους, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ισχνή ελπίδα να παραμείνει το πρόγραμμα ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Κύπρος θα ζητήσει μέχρι και 4 δις. ευρώ » γράφει ότι η Κύπρος στρέφεται προς την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερους όρους δανειοδότησης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες κρατικοί αξιωματούχοι. Η εφημερίδα αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις προγραμματικές θέσεις που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013 Νίκος Αναστασιάδης στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενές άρθρο για τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου