Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η Μέρκελ εναντίον όλων


Η Μέρκελ εναντίον όλων

Την... τελείωσε (!) τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα αρχίσει σήμερα στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος ήδη από προχτές. Με μια σύντομη φράση τα είπε όλα. «Οσο ζω δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα, δεν θα υπάρξει κοινή ανάληψη χρέους» διακήρυξε μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων εκ μέρους τους. Τους ζυγούς λύσατε! Αν η Ανγκελα Μέρκελ επιμείνει στην ουσία της θέσης αυτής, δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα να συζητήσουν είτε οι 27 ηγέτες της ΕΕ είτε οι 17 εξ αυτών που ηγούνται των κρατών που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη.
Το κλίμα στη Γερμανία είναι από μέρες τώρα «πολεμικό» εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Στο τεύχος του δεξιού γερμανικού περιοδικού «Φόκους» που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά. «Μόνη εναντίον ολόκληρου του κόσμου!» διατυμπανίζει στο εξώφυλλο με εμφανή εθνική υπερηφάνεια, αναφερόμενο στην καγκελάριο. «Η ανυποχώρητη» έχει ως τίτλο του θέματος στα περιεχόμενα. «Η Μέρκελ εναντίον του υπόλοιπου κόσμου. Θα κρατήσει η αντίστασή της μέχρι τέλους; Η Ανγκελα Μέρκελ έχει περισσότερους αντιπάλους παρά συμμάχους στον αγώνα της για το ευρώ» αναφέρουν οι τίτλοι του άρθρου.

«Θέλουν με τα λεφτά μας να σώσουμε όλον τον κόσμο! Αυτό μόνο και κανένα άλλο ήταν το θέμα και της συνόδου των G20» γράφει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού στο εισαγωγικό του σημείωμα για το τεύχος.

Το «Φόκους» εμφανίζει τη Γερμανία πολιορκημένη από στεριά και θάλασσα. «Δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς κάποιος από το εξωτερικό να παροτρύνει την αρχηγό της γερμανικής κυβέρνησης σε αλλαγή πορείας... Στη Ρώμη (σ.σ. αναφέρεται στην τετραμερή συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας) η Μέρκελ υπήρξε το θύμα ενός καλά σχεδιασμένου εκβιασμού... Οι τρεις αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν στόχο να καταστήσουν διάτρητο το τείχος άμυνας των Γερμανών» έγραφε μεταξύ πολλών άλλων, αποκαλύπτοντας τη νοοτροπία που προαναφέραμε.

Δεν είναι βεβαίως μόνο οι Γερμανοί που διακατέχονται από συγκρουσιακό πνεύμα για τη Σύνοδο Κορυφής. «Η Ευρώπη σε θέση μάχης για να λυγίσει την Ανγκελα Μέρκελ» ήταν π.χ. ο τίτλος του χθεσινού φύλλου της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» σε ολοσέλιδη ανάλυση για το θέμα αυτό.

Οσο για τους Βρετανούς, αυτοί παροτρύνουν τον Γάλλο πρόεδρο να τηρήσει πιο αποφασιστική στάση απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο. «Ο Ολάντ υπό πίεση για να δείξει πυγμή» ήταν π.χ. αποκαλυπτικός των προθέσεων αυτών τίτλος σχετικής ανάλυσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου.

Τα δόρατα του πολέμου υψωμένα και στην Ιταλία, αν τουλάχιστον δώσουμε βάση στα γραφόμενα στον Τύπο της γειτονικής και φιλικής χώρας. «Μόντι: θα διαπραγματευθώ μέχρις εσχάτων» ήταν χθες ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας «Κοριέρε ντέλα Σέρα» που είχε αφιερωμένες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τις... δώδεκα (!) πρώτες σελίδες της μεγάλου σχήματος. «Ο Μόντι προειδοποιεί τη Μέρκελ... «Στις Βρυξέλλες δεν θα υπογράψω προαποφασισμένα ντοκουμέντα»» αναφέρουν τίτλοι της ίδιας εφημερίδας.

Με δεδομένο ότι μετά την ουσιαστική υπαγωγή της Ισπανίας σε καθεστώς Μνημονίου ο στόχος των κερδοσκόπων είναι πλέον η Ιταλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι γνωρίζει άριστα πως στη σύνοδο αυτή παίζεται το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησής του. Αν γυρίσει στη Ρώμη με άδεια χέρια, η κυβέρνησή του σύντομα θα ανατραπεί και το Βερολίνο ίσως αντιμετωπίσει σαφώς πιο δύσκολο και δύστροπο συνομιλητή ως πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Στην πραγματικότητα πάντως αυτές οι πολεμικές ιαχές των Γάλλων, των Ιταλών, των Βρετανών και λοιπών Ευρωπαίων ελάχιστη αξία έχουν. Μετά το σόου, συνήθως οι Ευρωπαίοι ηγέτες βάζουν την ουρά στα σκέλια και υπακούν στη γραμμή του εκάστοτε Γερμανού καγκελάριου, σε όλα τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Πιθανότατα το ίδιο θα γίνει και αυτήν τη φορά...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «Ιμπεριαλιστική μισητή δύναμη»

Καταπέλτης ήταν εναντίον της πολιτικής του Βερολίνου σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος του κόσμου, Τζορτζ Σόρος. Η Γερμανία εξελίσσεται σε «μισητή ιμπεριαλιστική δύναμη» δήλωσε επί λέξει! Σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει τον Σόρος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, ζήτησε να απαγορευθεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ η Κύπρος: «Είναι απαράδεκτο μια χώρα που αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια να μπορεί να αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Το παράδοξο στην ΕΕ είναι ότι αναθέτει στο σκυλί τη φύλαξη των αποθεμάτων σε λουκάνικα!» δήλωσε ο εντιμότατος Κουρτ Λάουκ.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Από: www.ethnos.gr

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου