Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/6/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/6/2012

Η πιθανότητα εξασφάλισης ρωσικού δανείου, με ανοιχτό το σενάριο της προσφυγής της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης, η αντίδραση της Λευκωσίας στην εγκύκλιο Ερντογάν ενόψει Κυπριακής Προεδρίας, οι αναφορές στην υποψηφιότητα του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά για τις Προεδρικές εκλογές, οι σχεδιασμοί για το ΓΕΣΥ, η ψήφιση του νομοσχεδίου για διορισμό ΔΣ των ημικρατικών από τον εκάστοτε Πρόεδρο και οι επιπτώσεις στην Κύπρο από τις εκλογές στην Ελλάδα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ανω-κάτω το ΑΚΕΛ από τη διαρροή», αναφέρει πως ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού επέπληξε στελέχη του ΑΚΕΛ δημόσια για τη διαρροή στην εφημερίδα της πληροφορίας για την υποψηφιότητα του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά για τις Προεδρικές εκλογές. Επίσης γράφει ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει ευνοϊκά την αίτηση για δανεισμό της Κύπρου με 5 δις ευρώ. Αλλού αναφέρεται σε κόκκινο συναγερμό στις Υγειονομικές Υπηρεσίες από τον εντοπισμό πολύ επικίνδυνου κουνουπιού στην Πάφο που ευθύνεται για μετάδοση της ελονοσίας.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Μήνυμα ελπίδας έστειλε η Μόσχα στη Λευκωσία», κάνει λόγο για σενάριο συνδυασμού δανείου και Μηχανισμού, ενώ προσθέτει ότι επικρατεί αισιοδοξία στην Κυβέρνηση και ότι τα μηνύματα από τη Μόσχα λένε ότι απομένουν μόνο κάποια «πρακτικά προβλήματα». Εξάλλου, η «Σ» αναφέρει ότι το 2016 θα δούμε το ΓΕΣΥ στην πράξη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών στη Βουλή, με το κόστος να ανέρχεται στα 975 εκ. ευρώ. Αλλού κάνει λόγο για παρέμβαση Προέδρου Χριστόφια προς τον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, ζητώντας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ηπιότερες θέσεις αναφορικά με το μνημόνιο και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στο ακουστικό από Μόσχα», αναφέρει πως η Κυβέρνηση είναι σε αναμονή της απάντησης από τη Ρωσία για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής και πιθανή κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, με το σενάριο του Μηχανισμού ή την διπλή επιλογή να παραμένουν ανοικτά. Αλλού αναφέρεται σε μήνυμα-παρέμβαση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος είπε στο Στρασβούργο ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα. Επίσης κάνει λόγο για αφαίρεση του οδοστρώματος, μήκους 11 χιλμ στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας-Λάρνακας, που είχε στρωθεί με νέο, φθηνότερο υλικό και αντικατάσταση του με συνήθη άσφαλτο, πριν την έναρξη της Προεδρίας.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλήττουν τους θεσμούς», αναφέρει πως τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ ψήφισαν πρόταση νόμου, θεσμοθετώντας τον πλήρη κομματικό έλεγχο των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών από το κόμμα εξουσίας. Αλλού αναφέρει πως ο Εγεκεμέν Μπαγίς είπε από το Στρασβούργο δια της «σιωπής» όχι σε Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκία επί Κυπριακής Προεδρίας. Επίσης αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε διαβήματα στην ΕΕ για την εγκύκλιο Ερντογάν.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Μεγαλύτερα πρόστιμα σε ασυμμόρφωτους οδηγούς», αναφέρεται στην ψήφιση από τη Βουλή του νόμου που προβλέπει την έκδοση προστίμου από την Αστυνομία επί τόπου, όταν ο οδηγός ξεπερνά το όριο ταχύτητας μέχρι και κατά 75%, ενώ από εκεί και πάνω οδηγείται απευθείας στο δικαστήριο. Αλλού κάνει λόγο για κορύφωση της πίεσης προς την Κύπρο, με φόντο την νέα υποβάθμιση της οικονομίας.. Επίσης αναφέρει ότι ο οίκος Christie’s δημοπρατεί εντός του μήνα το προσωπικό αντίτυπο του Συντάγματος των ΗΠΑ που είχε στην ιδιοκτησία του ο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ποια Ελλάδα θέλουν οι Έλληνες», γράφει ότι σε 48 ώρες στην Ελλάδα αποφασίζουν αν θέλουν την Ελλάδα του ευρώ ή της δραχμής. Αλλού σημειώνει πως ο Αρειος Πάγος αθώωσε τον Εφραίμ για την υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας. Επίσης, αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη πρόσβαση στα Φυλακισμένα Μνήματα, ώστε να μην είναι απαραίτητος ο αυστηρός έλεγχος των επισκεπτών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Συντονισμένη επίθεση» αναφέρει ότι η Αριστερά βρίσκεται στο στόχαστρο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Κύπρο. Αλλού κάνει λόγο για προσχεδιασμένη αντι-ακελική επίθεση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου. Επίσης αναφέρεται σε κόμματα που εμποδίζουν την ψήφιση νομοσχεδίων για τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ερχεται σαββατοκύριακο ο μηχανισμός στήριξης;» πως η «επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση έφερε την Κύπρο να ζητιανεύει από την ΕΕ και τη Ρωσία». Αλλού αναφέρει πως είναι στα σκαριά ντοκιμαντέρ για την τραγωδία στο Μαρί. Επίσης γράφει ότι δημόσια νηπιαγωγεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν του Κυπρίους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα» αναφέρει στο κύριο της άρθρο ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι σημαντικό τόσο για το ευρώ όσο και την Κύπρο. Αλλού, κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή γυναικών σε επιστημονικούς τομείς στην Κύπρο, λόγω στερεοτύπων και έλλειψης πολιτικών ισότητας. Επίσης, αναφέρεται στον Κύπριο έφηβο τενίστα Πέτρο Χρυσοχό, λέγοντας ότι μπορεί σύντομα να ανατείλει ως το νέο αστέρι του νησιού.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου