Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/7/2012

Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών ενώπιον του οποίου βρίσκεται η Κυβέρνηση, η προσφυγή της στους ημικρατικούς οργανισμούς για δανειοδότηση και η θυελλώδης, όπως χαρακτηρίζεται, κλειστή συνεδρία της Βουλής για το θέμα κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Στους κύριους τίτλους προβάλλεται, επίσης, η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα αξιόγραφα των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου, καθώς και η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει ανταλλαγή περιουσιών μεταξύ Ε/κ και Τ/κ ιδιοκτητών.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «SOS για στάση πληρωμών» γράφει ότι το κράτος έμεινε από ρευστό και η Κυβέρνηση εξέπεμψε σήμα κινδύνου σε κλειστή συνεδρία της Βουλής, αφού επείγεται να βρει 500 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι η επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta σε ακίνητη περιουσία Τουρκοκυπρίου στη Δρομολαξιά, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «φάντασμα» αφού κανείς δεν τον είδε στις ελεύθερες περιοχές, και ο τρόπος που έγινε, θα απασχολήσει ξανά σήμερα την Επιτροπή Ελέγχου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες, δημοσιονομικός εκτροχιασμό και απώλεια ανταγωνιστικότητας είναι τα πρώτα ευρήματα για την Κύπρο στο Eurogroup.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Στάση πληρωμών αν δεν βρεθούν επειγόντως 325 εκ.», γράφει ότι δεινή είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας η οποία οδεύει προς στάση πληρωμών, δηλαδή χρεοκοπία, όπως προειδοποίησε χθες ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών. Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρεται σε απόφαση –σταθμό για το περιουσιακό με διφορούμενες αναγνώσεις, σχετικά με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει το φιλικό διακανονισμό Μάικ Τύμβιου με την Τουρκία για ανταλλαγή της περιουσίας του στα κατεχόμενα με τ/κ περιουσία στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πεινούν τα παιδιά των μονογονιών.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο «Έρευνα για τα αξιόγραφα», γράφει ότι στο μικροσκόπιο δύο εποπτικών Αρχών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τίθενται οι δύο μεγάλες τράπεζες σε σχέση με αξιόγραφα για τα οποία υπάρχουν έντονες καταγγελίες από επενδυτές. Αλλού γράφει ότι σε μελέτη προβαίνει η Αστυνομία για την εγκατάσταση σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, συστημάτων ελέγχου αλκοόλης και αυτόματης ακινητοποίησής τους, το γνωστό αλκολόκ. Εξάλλου, αναφέρει ότι παρενέργειες στο Κυπριακό αναμένεται να έχει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία αναγνωρίζεται η πράξη ανταλλαγής περιουσίας που αποφάσισε η λεγόμενη επιτροπή ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κακόβουλες επιθέσεις» αναφέρει ότι πρωτοφανή επίθεση δέχτηκε η Κύπρος από στελέχη της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλο, ο οποίος αδιαφορώντας για τις συνέπειες κάλεσε χθες του ημικρατικούς οργανισμούς να μην δανείσουν το κράτος. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ζήτημα ημερών είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα της Κύπρου για δάνειο, με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσία στην ΕΕ να δηλώνει ότι τα δάνειο σκοπεύει στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Δημοκρατίας. Ακόμη αναφέρει ότι αλλοδαποί κρατούμενοι άναψαν φωτιές στις φυλακές και έκαψαν τα κελιά τους, ενώ μερικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρωτοφανής συμφωνία ανταλλαγής γης», γράφει ότι για πρώτη φορά η Κυβέρνηση ενέκρινε την ανταλλαγή περιουσιών μεταξύ Ε/κ και Τ/κ ιδιοκτητών στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές με τον Γενικό Εισαγγελέα να κάνει λόγο για ειδική περίπτωση που δεν δημιουργεί προηγούμενο. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι οι αυτοεξυπηρετούμενοι τουρίστες από τη Βρετανία που ψάχνουν για προορισμούς με τις καλύτερες τιμές, προειδοποιήθηκαν να προτιμούν την Ισπανία και να αποφύγουν την Κύπρο σύμφωνα με νέο πίνακα σύγκρισης τιμών, καθώς το «καλάθι» υπεραγοράς στοιχίζει σχεδόν τα διπλάσια. Τέλος, αναφέρει ότι η Cyta αποφάσισε χθες να δανείσει το κράτος με 100 εκ. ευρώ, αλλά μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι αρκετό για την κάλυψη των αναγκών της Κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου