Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/7/2012

Η οικονομία, οι διεργασίες για τις Προεδρικές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Ζοφερά σενάρια» γράφει ότι η παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη κρέμεται από ‘δύο κλωστές’. Η πρώτη, σύμφωνα με την εφημερίδα αφορά την εφαρμογή του μνημονίου και η δεύτερη τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα ασχολείται με τους ολυμπιακούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο, αναφέροντας ότι τα περισσότερα αθλήματα διεξάγονται μπροστά σε άδειες κερκίδες. Προσθέτει επίσης αρκετοί Κύπριοι αθλητές αγωνίζονται σήμερα. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη και Καρογιάν, προσθέτοντας ότι η συνάντηση σήμερα έχει ως στόχο να τεθούν οι παράμετροι που θα καταδείξουν αν το ΔΗΚΟ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές.

Η «Σημερινή» έχει τίτλο «Όλα στη φόρα» γράφει ότι ‘αμείλικτο πόλεμο εναντίον αλλήλων’ κήρυξαν χθες προεδρικοί υποψήφιοι και πολιτικά κόμματα για τις Προεδρικές. Αναφέρεται επίσης σε πληροφορίες για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και προκήρυξης πρόωρων εκλογών για να μη χρεωθεί το ΑΚΕΛ το βάρος του μνημονίου. Προσθέτει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να τίθεται τέτοιο θέμα όταν ακόμη δεν είναι γνωστά τα μέτρα που θα προτείνει η Τρόικα, καθώς και ότι ο Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε σχετικά δημοσιεύματα ως ‘αποκυήματα φαντασίας’. Αλλού, γράφει για τους ολυμπιακούς αγώνες και τον παιχνίδι του Μάρκου Παγδατή, χθες, το οποίο διακόπηκε. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε πολύνεκρες συγκρούσεις στη Συρία γράφοντας ότι νέος μέτωπο άνοιξε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία.

Με τίτλο «Διάλογος και … κόντρες», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ξεκαθαρίζει το σκηνικό των προεδρικών εκλογών στη βάση των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ το Σάββατο. Η εφημερίδα γράφει ότι από την πρώτη επίσημη επαφή Καρογιάν – Αναστασιάδη  εκτιμάται πως θα διαφανούν οι προοπτικές για στήριξη της υποψηφιότητας του από το ΔΗΚΟ. Αναφέρει επίσης ότι το ΔΗΚΟ έχει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα αποτροπής ΑΚΕΛ και Γιώργου Λιλλήκα από την εξασφάλιση ψήφων της βάσης του ΔΗΚΟ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τον Οκτώβριο τερματίζει τα τέσσερα δρομολόγια της από το αεροδρόμιο Λάρνακας η Ryanair, προσθέτοντας ότι επικαλούμενη δυσκολίες ζητά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με ΚΟΤ ζητώντας διπλασιασμό της οικονομικής στήριξής της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξεταστούν αντιπροτάσεις στην Τρόικα με στόχο να γίνουν μειώσεις αλλά με ομαλό τρόπο και να μην ανακοπεί η ανάκαμψη.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Κρίνεται όλων η συνέπειά μας» προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ χθες σχετικά με τις Προεδρικές και τις αποφάσεις ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, ότι ‘ο καθένας από εμάς θα κριθεί με βάση τη συνέπεια των θέσεων που διατυπώνει διαχρονικά’. Παράλληλα, φιλοξενεί δήλωση του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά ότι οι Προεδρικές θα είναι εκλογές δύο γύρων. Αλλού γράφει ότι ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά τον Μακάριο, αναφέροντας ότι με λαμπρότητα τελέσθηκε το 35ο μνημόσυνό του στην Παναγιά του Κύκκου χθες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνομιλία με τη Βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και με πολλούς αρχηγούς κρατών που βρίσκονται στο Λονδίνο περιλαμβανομένων του Βρετανού Πρωθυπουργού και του Ρώσου  Πρωθυπουργού κατά την ειδική δεξίωση που παρέθεσε η Βασίλισσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου