Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/7/2012

Η επικύρωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά από το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ με ποσοστό 92,3%, οι κινήσεις της Κυβέρνησης ενόψει της νέας καθόδου της Τρόικα, οι προτροπές Μπιλ Κλίντον προς της Κύπρο για ΑΠΕ και φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια διάλεξής του στη Λευκωσία και οι εξελίξεις στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Κυριακή.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Γιατί θα κάνω κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας», προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρεται στον σχηματισμό κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη, ώστε να αναλάβει το βάρος της διακυβέρνησης από την επομένη των εκλογών. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, οι αριθμοί και το πολιτικό περιβάλλον θα καθορίσουν το βάθος του Μνημονίου. Επίσης, αναφέρεται σε μια νέα Ευρώπη σε δέκα χρόνια, με βασικές αρχές την παραχώρηση εθνικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Η «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Ανοιχτοί λογαριασμοί Κυβέρνησης και Τρόικας», γράφει ότι οι προσδοκίες της Κυβέρνησης για ένα χαλαρό Μνημόνιο, με δυνατότητα διαπραγμάτευσης για τις κόκκινες γραμμές, αποδεικνύονται ανέφικτες, καθώς οικονομία και τράπεζες χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Ακόμη, γράφει ότι ντόπιοι και ξένοι τουρίστες «κολυμπούν στην εκμετάλλευση». Στις εσωτερικές της σελίδες, η «Σ» αναφέρεται σε πληροφορίες για δεύτερο επίδοξο τρομοκράτη στην Κύπρο.

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο χθεσινό έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ, υπό τον τίτλο «ΑΚΕΛ: Πρόταση-τομή ο Μαλάς», γράφοντας ότι ο Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε την προεδρική υποψηφιότητα με εθναρχικό ποσοστό, υψηλότερο και από το αντίστοιχο του Δ. Χριστόφια, με 1.183 θετικές ψήφους, 81 αρνητικές και 17 αποχές. Επίσης, γράφει ότι ΔΝΤ, Γερμανία και Φιλανδία σπρώχνουν την Κύπρο στον μόνιμο μηχανισμό ESM και επιδιώκουν καθεστώς προνομιακού πιστωτή. Αλλού, γράφει για την επιστολή που απέστειλε η Τουρκία στην ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Πρόταση ενότητας», γράφει για την απόφαση του έκτακτου συνεδρίου του ΑΚΕΛ για στήριξη της υποψηφιότητας Μαλά με ποσοστό 92,3%, με τον ΓΓ του κόμματος να χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα «τολμηρή, ριζοσπαστική, έντιμη και καθαρή». Επίσης, παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά, ο οποίος δηλώνει ετοιμότητα να συνδράμει ώστε να βρεθούν τρόποι αποτελεσματικής διερεύνησης περιουσιακών στοιχείων και πλουτισμού ατόμων από παράνομες πράξεις. Σε άλλη συνέντευξη της εφημερίδας, η Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο Κίρστεν Γκίλαν δηλώνει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την Κυπριακή Προεδρία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail» αναφέρεται στην προτροπή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον από την Λευκωσία, να δοθεί προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, ενώ για το φυσικό αέριο συνέστησε συνετή χρήση. Στις εσωτερικές της σελίδες γράφει για μείωση της εγκληματικότητας στο Δάλι κατά 27,1% από την σύσταση ομάδων παρακολούθησης στις γειτονιές, σε συνεργασία με τοπικές αρχές και εθελοντές. Επίσης, αναφέρεται σε περιστατικό θερμοπληξίας σε 18χρονο Εθνοφρουρό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε «Βροχή αποκαλύψεων για μίζες», ενώ γράφει ότι οι ελληνικές διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι τα στοιχεία από την κατάθεση Ζήγρα, του εξ απορρήτων του πρώην ΥΠΑΜ Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι αρκούντως ισχυρά για να ξετυλίξουν το κουβάρι ενός δικτύου με μίζες εκατομμυρίων, ενώ μετά τον πρώην Υπουργό Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γιό του, γράφει ότι σύντομα αναμένονται να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα ονόματα από Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, σε συνέντευξή της στην «Κ», η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή λέει ότι η ΕΕ δύσκολα θα συναινέσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα στερεύει από ρευστό, με το ύψος της κατεπείγουσας ρευστότητας τον περασμένο μήνα να φτάνει τα 8 δις ευρώ ή το 50% των στοιχείων ενεργητικού της ΚΤ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάχη» παραθέτει συνέντευξη του Πρόεδρου της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, με τίτλο «Θα είμαι υποψήφιος», ο οποίος αναφέρει ότι αν στη Σύνοδο της ΚΕ στις 28 Ιουλίου η ΕΔΕΚ αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο στις Προεδρικές εκλογές, τότε υποψήφιος θα είναι ο ίδιος. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται σε ατυχείς χειρισμούς από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια στην Οικονομία, γράφοντας ότι «αντί της λογικής της διαβούλευσης και της συναπόφασης, ακολούθησε τον δρόμο του εγωισμού». Τέλος, η εφημερίδα γράφει ότι φρουροί και λιμουζίνες για πρόσωπα VIP κατά την Προεδρία βρίσκονται στα αζήτητα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου