Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση τύπου 13/7/2012


Επισκόπηση τύπου 13/7/2012

Τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση μέχρι την επιστροφή της τρόικας σε δέκα μέρες, η άνοδος της ανεργίας και οι συνέπειες στην οικονομία αλλά και την κοινωνία είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οχι στη μείωση των μισθών των ενστόλων - Η εφημερίδα γράφει ότι «με πρωταρχικό στόχο να μη γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη διϋπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μάχη για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια - Η εφημερίδα τονίζει ότι «μάχη με ...το χρόνο δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί ο προσδιορισμός των περίπου 11,5 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των δαπανών, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2013-2014».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο Ακης εκβιάζει Σημίτη και έξι υπουργούς - Η εφημερίδα γράφει ότι «αίτημα στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή προκειμένου να κληθούν να εξεταστούν όλα τα πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη, τα οποία την περίοδο 1998-1999 μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ κατέθεσε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος δια των πληρεξούσιων δικηγόρων του».

ΕΘΝΟΣ: Δύο σενάρια για τα ειδικά μισθολόγια - Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ισοδύναμα μέτρα 220 εκατ. από μειώσεις δαπανών θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για να μην περικόψει κατά 12% τους μισθούς των 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παιδιά του '83, «Ομάδα Α» και ...Αντίχριστος! - Σύμφωνα με την εφημερίδα «όταν λέμε «Παιδιά Αλφα» μιλάμε για παιδιά με ιδιάζουσες ικανότητες: δηλ. με υψηλή νοημοσύνη και των οποίων η ενέργεια εμπεριέχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Πρόκειται για το λεγόμενο «Αλφα Στοιχείο», το οποίο και τους δίνει κάποιες συνήθειες για τον μέσο άνθρωπο δυνατότητες, αν βεβαίως αυτά τα παιδιά λάβουν και την ανάλογη εκπαίδευση από ηλικία 2 ετών έως και 14...».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Με 9 σε ΑΕΙ με 4 σε ΤΕΙ Βαθμοί και μηχανογραφικά «αποκαλύπτουν» τις φετινές βάσεις - Η εφημερίδα γράφει ότι «κάτω από 10 διαμορφώνεται φέτος ο βαθμός πρόσβασης για την εισαγωγή των τελευταίων στα χαμηλότερα πανεπιστημιακά τμήμα των πέντε πεδίων. Κάτω από 5, με πολλές πιθανότητες να κινηθεί κοντά στο 4, θα διαμορφωθεί η βαθμολογία του τελευταίου της γενικής σειράς στα ΤΕΙ».

ΕΣΤΙΑ: Ο διακόπτης της οικονομίας - Η εφημερίδα τονίζει ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει κατ΄επανάληψιν επισημάνει ότι η οικονομία είναι ψυχολογία. Και ότι η ανάκαμψις δεν πρόκειται να έλθη, αν προηγουμένως δεν αναστραφή το αρνητικό κλίμα. η διαπίστωσις είναι απόλυτα σωστή και είναι ίσως ο κύριος λόγος που η ελληνική οικονομία βαίνει από το κακό στο χειρότερο την τελευταία διετία».

Η ΑΥΓΗ: Στο 22,5% η ανεργία. Στην πρέσα Υγεία – Παιδεία - Σύμφωνα με την εφημερίδα «στον εφιάλτη της ύφεσης και της ανεργίας βουλιάζει η ελληνική κοινωνία, ενώ το κράτος παραιτείται από την υποχρέωσή του να στηρίξει πρωταρχικές κοινωνικές δαπάνες, όπως η Υγεία και η Πρόνοια».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: SOS. Χωρίς πυρόσβεση ολόκληρη η χώρα - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στον πατριωτισμό των Ελλήνων επαφίεται η προστασία των ελληνικών δασών και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Σε χορηγίες ιδιωτών και ιδρυμάτων καταφεύγει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: Τραπεζίτες θέλουν τους Ελληνες ομήρους του Μνημονίου - Σύμφωνα με την εφημερίδα «η επαναδιαπραγμάτευση κάνει κακό στα συμφέροντα των τραπεζών. ο ρόλος Προβόπουλου και η επίθεση Κωστόπουλου σε πολιτικούς και κυβέρνηση. Την ώρα που οι Ελληνες αυτοκτονούν από τα χρέη, τα πιστωτικά ιδρύματα νοιάζονται για τα θησαυροφυλάκιά τους».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφασίζονται μέτρα 11,6 δισ. τις επόμενες δέκα ημέρες - «Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο ή τέσσερα χρόνια -αναλόγως αν θα επιτευχθεί επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής- πρέπει να αποφασίσει εντός των επομένων 10 ημερών, μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου, η κυβέρνηση».

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Τα «κλειδιά» για να μειώσετε το ενοίκιό σας έως και 30% - Η εφημερίδα γράφει «συμβουλές και παραδείγματα για να βγάλετε τη...θηλιά από τον λαιμό σας. Τι πλεονέκτημα έχουν όσοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλοπληρωτές. Τι πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν υποστεί μείωση μισθού ή έχουν απολυθεί».

Ο ΛΟΓΟΣ: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος - Σύμφωνα με την εφημερίδα «με αλλαγές μόνο στο ειδικό μισθολόγιο και εφαρμογή ειδικού τέλους ακινήτων και εξίσωση φόρου στα καύσιμα κλείνει το 2012. Ξεκίνησε υπουργικό ράλι για να είναι έτοιμα έως τις 23 Ιουλίου που επιστρέφει η τρόικα τα μέτρα της επόμενης τετραετίας».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για τους ευρωπαίους ηγέτες - Η εφημερίδα σημειώνει «35,8%:Θετικές γνώμες για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 34,8%:Θετική απήχηση των Ελλήνων για τον Μάριο Μόντι. 41,4%:Επιβραβεύουν τη στάση του Ισπανού πρωθυπουργού. 59,1%:Εχθρικός, ανθέλλληνας ο Σόιμπλε. 62,1%:Χίτλερ, αισχρή και αντιπαθής η Μέρκελ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίων - δανειακής σύμβασης - εφαρμοστικών νόμων - Η εφημερίδα αναφέρει ότι «τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Πρόταση Νόμου στη Βουλή για την κατάργηση των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων, που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη συνέχεια, με την ευθύνη που αναλογεί και στον ΛΑ.Ο.Σ.».

ΤΑ ΝΕΑ: «Εξυπνες» βόμβες για μείωση των δαπανών - Η εφημερίδα σημειώνει ότι «θα επιβληθούν δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές. Οι κληρικοί θα πληρώνονται 50% από το Κράτος και 50% από την Εκκλησία. Θα αυξηθεί κατά 3 μήνες η στρατιωτική θητεία».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεν έχει άλλα μέτρα το 2012 αν εφαρμοστεί το Μνημόνιο του Μαρτίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Υποδοχή... της τρόικας με μέτρα 11,5 δισ. ευρώ - Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012, αλλά ξεκινά έναν «αγώνα δρόμου» για την εξειδίκευση μέτρων 11,5 δισ. ευρώ που θα αφορούν το 2013 και το 2014. Τα μέτρα αυτά, που θα σχετίζονται κυρίως με τις κρατικές δαπάνες, πρέπει να αποφασιστούν μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας, στις 24 Ιουλίου».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Κλειδώνουν» μέτρα 11,5 δισ. - Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενό της, ο σχεδιασμός για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Οπως τονίστηκε, πάντως, δεν θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα για φέτος, εφόσον εφαρμοσθούν όσα συμφωνήθηκαν».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νέο άλμα της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 22,5% - Η εφημερίδα τονίζει ότι «πρωτόγνωρες διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στη χώρα, συνεπεία της βαθιάς ύφεσης, που ξεκίνησε το 2008 και θα διαρκέσει μέχρι και το 2013. Το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 22,5% τον Απρίλιο και οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.109.658, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 307.775 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 και κατά 27.493 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012».

ΚΕΡΔΟΣ: Διορία 10 ημερών για να βρουν και να πάρουν μέτρα 11,5 δισ. - Η εφημερίδα γράφει ότι «σε ένα ανελέητο αγώνα δρόμου με ελάχιστες εναλλακτικές υποχρεώνεται να επιδοθεί το προσεχές δεκαήμερο η κυβέρνηση προκειμένου να σχηματοποιήσει επακριβώς τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ μέχρι την επανάκαμψη της τρόικας στις 24 Ιουλίου».

DEALnews: Eurobank  με Πειραιώς και Εμπορική - Η εφημερίδα γράφει ότι «δύο ισχυροί πόλοι φαίνεται να διαμορφώνονται αργά αλλά σταθερά στο ελληνικό τραπεζικό σκηνικό, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό ένας τρίτος να διεκδικήσει μια μάλλον αυτόνομη - αλλά περιορισμένης έκτασης παρουσία, επαληθεύοντας έτσι στην πράξη, 15 χρόνια μετά, τη δήλωση πρόβλεψη του προέδρου της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλου ότι ¨στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για 2,5 τράπεζες ¨».

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου