Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/7/2012

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί ακροθιγώς και το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, η ανεύρεση μεγάλης ποσότητας οπλισμού σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση σε ανοικτό χώρο στη Λευκωσία και η επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις τεχνικές επιτροπές που έχουν επαναδραστηριοποιηθεί στο Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πρεμιέρα στο Eurogroup”, γράφει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται η βοήθεια προς την Κύπρο και την Ισπανία, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι δεν θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση οριστικές αποφάσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καθοριστικές θα είναι οι επόμενες μέρες ιδιαίτερα στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου όσον αφορά τις τελικές αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του τέως Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργου Χαραλάμπους, ο οποίος χαρακτηρίζει “τεράστιο σκάνδαλο” το θέμα των εκδόσεων αξιόγραφων από τράπεζες.

Υπό τον τίτλο “Οπλα με ιστορία”, η “Σημερινή”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι δεκάδες πρόσωπα θα περάσουν σήμερα από ανάκριση, σε μια προσπάθεια της Αστυνομίας να λύσει το μυστήριο της χθεσινής ανεύρεσης μεγάλης ποσότητας οπλισμού έτοιμου προς χρήση σε σκουπιδότοπο σε περιοχή μεταξύ Λακατάμειας – Τσερίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή δεύτερη μέρα της συζήτησης στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που έγινε στη Λευκωσία. Αλλού γράφει για την τέλεση των ετήσιων μνημόσυνων των θυμάτων της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί και προβάλλει ομιλία της Υπουργού Εργασίας, η οποία δήλωσε ότι η έκρηξη θα μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο “Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Ιδέες για ΜΟΕ δύο κρατών” ότι με τη λογική της συνεργασίας δύο κρατών εμφανίζεται στις τεχνικές επιτροπές η τουρκική πλευρά, η οποία θα εγείρει θέματα που αφορούν “διευθετήσεις και ρυθμίσεις” που γίνονται μεταξύ δύο κρατών, δηλαδή διασυνοριακή συνεργασία. Αλλού γράφει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο από τη Νομική Υπηρεσία που θα προνοεί δήμευση κλοπιμαίων εισαγόμενων οχημάτων. Σε άλλη είδηση γράφει για κατακόμβη νεκρών στην περιοχή του Κρασνοντάρ στη Ρωσία καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο 155 ανθρώπων..

Η “Χαραυγή” στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Γερή μπάζα οπλισμού” και αναφέρεται στην ανεύρεση μεγάλου αριθμού οπλισμού που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, κάτι που οδήγησε την Αστυνομία στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αφέθηκαν πρόσφατα στο συγκεκριμένο σημείο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που διακόπτει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού καθοδηγώντας τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ανάγκη ώστε η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Λευκωσία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου