Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/7/2012

Η έναρξη των επαφών της Τρόικας στην Κύπρο, οι χθεσινές συναντήσεις της με Κυβέρνηση, Βουλή και εργοδοτική πλευρά και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι τα θέματα που προβάλλονται την Πέμπτη στα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Με τίτλο «Θα πονέσουν τα μέτρα», η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι για πρώτη φορά μέλη της Τρόικας αποκάλυψαν τις διαπιστώσεις τους για την κυπριακή οικονομία και έδωσαν μια πρώτη γεύση από τις προθέσεις τους, προαναγγέλλοντας σκληρά και επίπονα μέτρα. Αλλού γράφει ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου υποδεικνύει στον πρόεδρο της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή να πάψει να μιλά στους δημοσιογράφους, γιατί οι δηλώσεις του πέφτουν σε χέρια που δεν αγαπούν την Κύπρο και αυτό προκαλεί κακό στον τόπο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο περιεχόμενο απόρρητου έγγραφου των κυπριακών Αρχών προς την ΕΛ.ΑΣ για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα.

Υπό τον τίτλο «Υπό συζήτηση οι όροι του Μνημονίου» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της «Η Σημερινή», η οποία γράφει ότι προϊόν διαπραγμάτευσης με την κυπριακή Κυβέρνηση και τη Βουλή –και όχι επιβολής όπως συνέβη σε άλλες χώρες- θα αποτελέσουν τα μέτρα της Τρόικας και οι όροι του Μνημονίου για δανεισμό της Κύπρου από το Μηχανισμό Στήριξης, όπως φαίνεται να ξεκαθαρίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με αντιπροσωπεία της Τρόικας . Σε άλλο θέμα γράφει ότι σαφή μηνύματα δόθηκαν στην Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη χθεσινή παρουσίαση στο σώμα των προτεραιοτήτων της κυπριακής Προεδρίας από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι από το Μάιο του 2011 υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα ότι η Κύπρος όδευε προς το Μηχανισμό Στήριξης, όπως τονίζει ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Εδωσαν την ΑΤΑ στην Τρόικα», γράφει ότι πριν προλάβει να ανοίξει ζήτημα για κατάργηση της ΑΤΑ από την Τρόικα, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ το έθεσαν ενώπιον των ξένων τεχνοκρατών και συνταυτίστηκαν με τις απόψεις που εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το κόστος καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρισμού της ΑΗΚ, «τρώει» και με το παραπάνω τη μείωση 1,21% στο τέλος «Μαρί» που αποφάσισε η ΡΑΕΚ για τους επόμενους δέκα μήνες. Γράφει ακόμη ότι εύφλεκτο υλικό βρέθηκε και στα τρία σημεία που ξέσπασε πυρκαγιά την περασμένη Τρίτη στον Ακάμα, κάτι που καταδεικνύει ότι ήταν έργο εμπρηστών με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα.

Στο κύριο της θέμα η «Χαραυγή», με τίτλο «Περισσότερη κοινωνική Ευρώπη», γράφει ότι η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου επικρότησε τις θέσεις του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Προέδρου της Δημοκρατίας Χριστόφια, ενώ θερμής υποδοχής έτυχαν οι θέσεις της Κυπριακής Προεδρίας από τους κ.κ. Μπαρόζο και Σουλτς. Αλλού γράφει ότι τρίζουν οι καρέκλες Διοικητικών Συμβούλων και στελεχών στις τράπεζες, αφού η Κεντρική έθεσε θέμα αλλαγών σε Δ.Σ. καθώς και στις ανώτατες διευθύνσεις τραπεζικών οργανισμών. Επίσης γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την Τρόικα τα όποια μέτρα ληφθούν να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και να έχουν τη στήριξη της κοινωνίας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Εντονη κριτική Χριστόφια στη οικονομική πολιτική της ΕΕ», γράφει ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ξεσήκωσε με την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο χθες, μιλώντας για «ασυδοσία των αγορών» και μια «πιο δίκαιη κοινωνία», η οποία αμαυρώθηκε μόνο από παρέμβαση Βρετανού Ευρωβουλευτή που κατηγόρησε την Κύπρο για διεφθαρμένους δικηγόρους και κτηματομεσίτες. Αλλού γράφει ότι η Τρόικα, η οποία εξετάζει την οικονομία της Κύπρου, ακροβατεί ανάμεσα στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι επιστήμονες στο ερευνητικό ινστιτούτο CERN ανακάλυψαν ένα νέο σωματίδιο το οποίο μπορεί να αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο του σύμπαντος.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου