Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/7/2012

Η χθεσινή έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τους ενδεχόμενους όρους ενός μνημονίου που αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, οι πληροφορίες για σημαντικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ και αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν όλες οι κυπριακές εφημερίδες της Τετάρτης.

«Ανώμαλη προσγείωση» είναι ο κύριος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι οι δύο συναντήσεις της Τρόικας, η πρώτη με τον ΥΠΟΙΚ και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και η δεύτερη με την υπουργική επιτροπή διαπραγμάτευσης επιβεβαίωσαν ότι άλλη εικόνα έχει η Κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και άλλη η Τρόικα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι εκδίδονται στην Κύπρο οι ύποπτοι για το 5πλο φονικό. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι αυτομόλησε η επιτετραμμένη της Συρίας στη Λευκωσία και πήγε στο Κατάρ.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Βαρύ το τίμημα για τους εργαζόμενους» και γράφει ότι μολονότι κατά τις χθεσινές επαφές της η αντιπροσωπία της Τρόικας δεν άνοιξε επαρκώς τα χαρτιά της, αναφορικά με τους όρους που θα θέσει, ώστε να παραχωρηθεί οικονομική βοήθεια προς τη χώρα από το Μηχανισμό Στήριξης, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν θα είναι σκληρά. «Πληθαίνουν οι άποροι μαθητές», γράφει σε άλλο της θέμα η εφημερίδα, αναφέροντας ότι αύξηση απόρων μαθητών λόγω κρίσης φοβούνται οι εκπαιδευτικοί φορείς. Αλλού αναφέρεται σε κύμα αιτήσεων για πρόωρη αφυπηρέτηση στο δημόσιο, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται για το εφάπαξ τους.

Με τον τίτλο «Σενάριο τρόμου από Τρόικα», ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι θέμα μείωσης μισθών στο δημόσιο, ψαλίδι σε κοινωνικές παροχές και συντάξεις κυβερνητικών και μη καταβολή 13ου μισθού για φέτος, έθεσαν χθες ευθέως οι τροϊκανοί. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι φυλακισμένος έκανε πάρτι με 10 καλεσμένους και ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία για τα υπερπρονόμια που δόθηκαν από κάποιους στην Αστυνομία σε κατάδικο. Αλλού, γράφει ότι και Αύγουστο θα δουλεύουν στο ΔΗΚΟ, αναζητώντας συγκλίσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη, με ζητούμενο τη διαμόρφωση κοινά αποδεχτού προγράμματος διακυβέρνησης .

Με τίτλο «Σκληρή διαπραγμάτευση», η «Χαραυγή» γράφει ότι μήνυμα σκληρής διεκδικητικής διαπραγμάτευσης, έστειλε χθες η Κυβέρνηση στην Τρόικα, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα παλέψει μέχρι τέλους τους όρους του Μνημονίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι απομάκρυνση στελεχών ενόψει έρευνας ζητά η Κεντρική Τράπεζα από τις εμπορικές τράπεζες. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος του 2012 πρέπει να έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες προτάσεις για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο είτε από το Ισραήλ είτε με άλλο τρόπο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, σημειώνοντας πως η ΔΕΦΑ θα ξεκινήσει παράλληλη διαδικασία ανοικτών προσφορών για έλευση φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, ώστε να υπάρχει ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας εναλλακτική λύση μέχρι το τέλος του έτους.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Σε βάθος συνάντηση με την Τρόικα», γράφει ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε συζητήσεις με τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ χθες για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, με λεπτομέρειες για τους πιθανούς όρους μελλοντικού μνημονίου το οποίο αναμένεται στο τραπέζι μέχρι την Παρασκευή. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δικαστήριο στην Ινδία απαγόρευσε τον τουρισμό σε περιοχές της χώρας που ζουν τίγρεις με στόχο να προστατέψει τα ζώα, αλλά μπορεί να χτυπήσει μια τεράστια και προσοδοφόρα βιομηχανία. Αλλού αναφέρει ότι ο Επικεφαλής του Ταμείου Θήρας δήλωσε χθες ότι οποιαδήποτε απόφαση για να επιτραπεί το επιλεκτικό κυνήγι αγρινών στο δάσος της Πάφου έγινε αποκλειστικά για να διασφαλιστεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν απειλούνται από τον υπερπληθυσμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror» με κύριο τίτλο «Το πάρτι τελείωσε» γράφει ότι οι συζητήσεις της Τρόικας για το σχέδιο διάσωσης επικεντρώνονται στην αύξηση του ΦΠΑ στο 20%, περικοπές μισθών τουλάχιστον κατά 15%, κατάργηση της ΑΤΑ και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει άρθρο τον Τζον Κεμπ, αναλυτή αγορών στο Ρόιτερς, σύμφωνα με τον οποίο η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις για να διενεργήσει μια έρευνα σχετικά με την αγορά πετρελαίου για να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνει απαλλαγμένη από στρεβλώσεις. Αλλού γράφει ότι οι αγορές σπρώχνουν την Ισπανία πιο κοντά στο Μηχανισμό Στήριξης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου