Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/7/2012

Το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και η αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να θέσει όρους «ανοικτών αιθέρων» στο νομοσχέδιο για αύξηση του κεφαλαίου του κρατικού αερομεταφορέα την Πέμπτη, κυριαρχεί στον κυπριακό Τύπο σήμερα. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι, μεταξύ άλλων, τα τεκταινόμενα στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές, η σύλληψη υπόπτου για τρομοκρατικό χτύπημα, εκδηλώσεις για το πραξικόπημα καθώς και η κατάσταση στη Συρία.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Εκρηξη στην ΕΔΕΚ για Λιλλήκα» επικαλείται πηγές και γράφει για μεγάλη ανατροπή των προθέσεων του ΚΣ ΕΔΕΚ που προέκυψε κατά την συνεδρία την Πέμπτη το Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος όπου επικράτησε εκρηκτικό κλίμα εις βάρος του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα και αναφέρεται σε καταγγελία ότι τα μητρώα μελών του Κινήματος βρίσκονται στα χέρια του. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, γράφοντας για ομαδικά πυρά Κυβέρνησης, ΑΚΕΛ και συντεχνιών εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προσθέτει επίσης ότι οι οκτώ Σύμβουλοι παραιτήθηκαν και ότι οι κρατήσεις που έγιναν χθες ήταν ελάχιστες. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο τίτλο η εφημερίδα γράφει για επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο Χριστόφια με την οποία ζητά όπως συγκληθεί σύσκεψη αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για τα ζητήματα της οικονομίας.

«Σε κενά αέρος οι Κυπριακές Αερογραμμές», γράφει «Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα, αναφερόμενη σε «σφοδρή επίθεση» της Κυβέρνησης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην παραίτηση του ΔΣ της εταιρείας για διευκόλυνση του έργου της Πολιτείας καθώς και στο ότι τέσσερις από τις πέντε συντεχνίες «πνέουν τα μένεα εναντίον της Βουλής» για τον όρο που έθεσε για πλήρη φιλελευθεροποίηση των αιθέρων κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων». Σε άλλο της θέμα η εφημερία γράφει ότι τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο φαίνεται να απέτρεψε η Αστυνομία. Οπως αναφέρει, η Αστυνομία συνέλαβε νεαρό Λιβανέζο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε μετά από επείγον μήνυμα που έφθασε από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Βάσου Σιαρλή ότι είναι η υπερβολική η δήλωση για στάση πληρωμών και ότι υπάρχουν αρκετά λεφτά ώστε η Κυβέρνηση να ανταποκρίνεται μήνα με τον μήνα στις πληρωμές των δανείων και των άλλων υποχρεώσεών της.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κοντά σε λουκέτο οι ΚΑ» γράφει επίσης για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών αναφέροντας ότι οι εξελίξεις φαίνεται να σηματοδοτούν το τέλος της εταιρείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάθε μέρα που η εταιρεία είναι χωρίς κεφάλαια κάνει τα πράγματα γι αυτήν πιο δύσκολα, ενώ από την άλλη η υιοθέτηση των ανοικτών αιθέρων από τη Βουλή δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και καθιστά το μέλλον του αερομεταφορέα αβέβαιο. Η Κυβέρνηση, γράφει, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μεταξύ των οποίων και την αναπομπή της νομοθεσίας στη Βουλή. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι σε προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου κτηρίου του κυπριακού μουσείου στο χώρο του παλιού γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ενώ προτίθεται ότι το κόστος του διαγωνισμού αναμένεται να ανέλθει στα 750.000 ευρώ. Αλλού προβάλλεται η μετάθεση εκ μέρους της ΕΔΕΚ για απόφαση για τις Προεδρικές στο φθινόπωρο.

«Καταγγέλλεται διαπλοκή» είναι ο κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας η «Χαραυγή», με θέμα τις καταγγελίες χθες του αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ για διαπλοκή και συνειδητή εξυπηρέτηση συμφερόντων της Aegean Airways από την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να θέσει όρους σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την αύξηση κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών. Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση εκφράζει έντονη ανησυχία για το μέλλον της εταιρείας υποδεικνύοντας ότι με τις αποφάσεις, θα την οδηγήσουν σε κλείσιμο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει εκδήλωση χθες το βράδυ στη Λάρνακα για πέντε αντιστασιακούς με ομιλητή τον Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος «εξήρε τη θυσία των τιμώμενων ξεχωριστά και όλων μαζί». Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλώντας σε χθες βράδυ στο πολιτικό μνημόσυνο του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου στον Αγιο Δομέτιο διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συναινέσει ποτέ στην παραχάραξη της κυπριακής ιστορίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Φρίκη ΟΗΕ για σφαγή Συρίας» γράφει στο κύριο θέμα για την αντίδραση του ΟΗΕ στις σκηνές θανάτου και θλίψης σε ένα χωριό της Συρίας χθες μετά από σφαγή η οποία αποδίδεται από την αντιπολίτευση στα στρατεύματα του Προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ. Σε άλλο της θέμα, η ανάπτυξη το οποίου γίνεται στις εσωτερικές σελίδες, η εφημερίδα προβάλλει ομιλία του Προέδρου ενώπιον Κύπριων παιδιών που ζουν στις ΗΠΑ στο Προεδρικό κατά την οποία επέκρινε τη Βρετανία και την Αμερική λέγοντας ότι προτιμούν την Τουρκία αντί την Κύπρο και το διεθνές δίκαιο. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο τίτλο ο οποίος αναπτύσσεται στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ για τους ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αγγλία και τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών, των θεατών και των Λονδρέζων με κόστος 1 δις.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου