Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/7/2012

Οι εξελίξεις στην οικονομία υπό το φως της συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και με αφορμή τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για το μηχανισμό στήριξης είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Προβάλλεται επίσης η ανοικτή επιστολή Αθανάσιου Ορφανίδη και η απάντηση του Προεδρικού, ο σχηματισμός νέας Κυβέρνησης στην Ελλάδα, η επίσκεψη Φούλε και Σβόμποντα στη Λευκωσία και οι επαφές με Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους αλλά και το θέμα των πρόωρων αφυπηρετήσεων στη δημόσια υπηρεσία.

«Κοστούμι 10 ΔΙΣ μας ράβουν οι Βρυξέλλες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που αναμεταδίδει μεταξύ άλλων είδηση του πρακτορείου Bloomberg ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν την Κύπρο να ζητήσει πλήρες πακέτο διάσωσης του συνολικού χρέους από το μηχανισμό στήριξης και όχι μόνο τα αναγκαία για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις Βάσου Σιαρλή για το μηχανισμό στήριξης αλλά και στην επιστολή του τέως Διοικητή της Κεντρικής ο οποίος , όπως γράφει η εφημερίδα, διατυπώνει βαριές καταγγελίες κατά του Προέδρου για τη Λαϊκή και το τραπεζικό σύστημα.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και Κυβέρνηση για την Ελλάδα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Eurogroup εμφανίζεται έτοιμο να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο για την Ελλάδα την ίδια ώρα που ανακοινώνεται σήμερα στην Αθήνα η νέα κυβέρνηση. Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στην επιστολή Αθανάσιου Ορφανίδη και την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επίσης η «Σ» πρωτοσέλιδα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και στην ενημέρωση που αναμένει το Eurogroup από τη Λευκωσία για τις επόμενες κινήσεις.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Μας πιέζουν για Μηχανισμό» και γράφει ότι οι Βρυξέλλες ζητούν από την Κύπρο να καταθέσει προσφυγή ενώ επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι ένα πλήρες πακέτο διάσωσης θα έχει εύρος έως και 10 δις ευρώ. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει για τις ασθένειες στο δημόσιο που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στο κράτος εκατομμύρια ευρώ και την έρευνα που διεξάγει ο έφορος εσωτερικού ελέγχου. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές Φούλε και Σβόμποντα στη Λευκωσία και στις δηλώσεις τους για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

«Δεν μπορεί να απαιτεί χωρίς να δίνει» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής» που αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων στο ΕΚ Χάνες Σβόμποντα ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια.Αναφορά επίσης γίνεται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που θα συζητήσει την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Επίσης η «Χ» πρωτοσέλιδα προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ και την αισιοδοξία του, όπως γράφει, για εξασφάλιση της χρηματοδότησης για ανακεφαλαιοποίηση.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Διευκολύνει την πορεία χρηματοδότησης της Κύπρου η ψήφος στην Ελλάδα» και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ ότι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει τώρα ανοικτό το πεδίο για εξεύρεση χρηματοδότησης είτε από την ΕΕ είτε από διακρατικό δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα στις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία τα τηλεχειριστήρια και τα αμπαζούρ φέρουν τα περισσότερα μικρόβια από όλα τα αντικείμενα στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Επίσης αναφορά γίνεται στην επιστολή Ορφανίδη για το τραπεζικό σύστημα και την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανάμεικτες οι απόψεις για το 2013» και αναφέρεται σε προβλέψεις της εφημερίδας για τους οικονομικούς δείκτες του 2013, όπως καταγράφονται από επιτροπή που απαρτίζεται από οικονομολόγους, αναλυτές και ακαδημαϊκούς. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για τον μηχανισμό στήριξης και το διακρατικό δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης στην εφημερίδα γίνεται αναφορά στη σύνοδο των G20 στο Μεξικό και τις διαβουλεύσεις με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου