Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/7/2012

Οι πληροφορίες για τις προϋποθέσεις της Μόσχας για παραχώρηση διακρατικού δανείου στη Λευκωσία, η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών του θέματος των αξιόγραφων, η πορεία των ανακρίσεων σε σχέση με το τρομοκρατικό κτύπημα που σχεδίαζε σε κυπριακό έδαφος 24χρονος από το Λίβανο, η προσπάθεια της Τουρκίας να διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ότι η δεν εγκαταλείπει το στόχο της ένταξης παρά το πάγωμα των σχέσεων με την Κυπριακή Προεδρία, και το κύμα καύσωνα που πλήττει την Κύπρο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Μόσχα θέλει την Τρ. Κύπρου», γράφει ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε στη Λευκωσία ότι «το ζεστό χρήμα θα έρθει για την ενδυνάμωση της παρουσίας Ρώσων μετόχων στις κυπριακές Τράπεζες και ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει εάν και εφόσον διασφαλιστεί η επένδυση των Ρώσων επενδυτών είναι εγγυημένη και θα γίνει με τους συμφερότερους για αυτούς όρους». Αλλού, γράφει ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κατονόμασε την Τεχεράνη ότι σχεδίασε τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος Ισραηλινών τουριστών στη Λεμεσό. Σε άλλο της θέμα, η «Αλήθεια» γράφει για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για τα αξιόγραφα των τραπεζών και τις καταγγελίες εις βάρος τραπεζών.

Υπό τον τίτλο «ΤΑΕ και Μοσάντ ανακρίνουν τον Λιβάνιο», η «Σημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών ανακρίσεων του ΤΑΕ και μυστικών πρακτόρων της Μοσάντ βρίσκεται ο 24χρονος Λιβάνιος, κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου, ο οποίος σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Αλλού, γράφει για πιθανή συμπόρευση ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, καθώς και για τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων για το θέμα. Σε άλλο της θέμα, πλαισιωμένο από σχετικό φωτορεπορτάζ, η εφημερίδα γράφει για τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην Κύπρο για τη μαζική εξόρμηση των Κυπρίων στις παραλίες.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Τουρκικό πάρτι στην ΕΕ» ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ σχεδιάζει μεγάλη εκστρατεία στην Ευρώπη, προγραμματίζοντας επαφές υψηλού επιπέδου, με στόχο να τονίσει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς παγώνει κάθε σχέση και επαφή με την Προεδρία, και να υποδειχθεί από την άλλη πως τη στάση αυτή δεν εγκαταλείπεται ο στρατηγικός στόχος της ένταξης στην ΕΕ. Αλλού, γράφει για σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε για κυπριακές εταιρείες που εισάγουν προϊόντα όταν εταιρεία διέκοψε ασφάλιση πιστώσεων για όλα τα όρια εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας. Σε άλλο της θέμα, γράφει για τις συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας που προκαλεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η έλλειψη ρευστού.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Αίσχος», και γράφει ότι ντροπή και οργή προκαλούν στο δημοκρατικό λαό όσοι χθες τίμησαν με δάφνινο στεφάνι τους «διατεταγμένους» να καταλύσουν τη Δημοκρατία. Προσθέτει ότι η παράταξη του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με το ΕΛΑΜ, «υποκλίθηκαν για ακόμη μια φορά στους πραξικοπηματίες καταδρομείς την ώρα που η Βουλή σε ειδική συνεδρία καταδίκαζε το δίδυμο έγκλημα». Αλλού, γράφει για τη σύλληψη του 24χρονου από το Λίβανο για το σχεδιασμό τρομοκρατικού κτυπήματος, και φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι η υπόθεση είναι «σοβαρή και λεπτή». Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή», γράφει για τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου