Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/7/2012

Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, οι ενδεχόμενες εισηγήσεις στις οποίες θα προβεί η τρόικα, το αναμενόμενο δάνειο από τη Μόσχα, ο ένας χρόνος μετά την έκρηξη στο Μαρί και οι προεδρικές εκλογές του 2013, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Μνημόνιο με δέκα όρους” γράφει ότι γραπτές δεσμεύσεις θα ζητήσει η τρόικα από πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Κομισιόν δεν θεωρεί επαρκές το πάγωμα των μισθών του δημοσίου – που συμπαρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα – κι επιθυμεί τη διασύνδεση μισθών και παραγωγικότητας. Σε άλλο θέμα γράφει “7 μέρες Προεδρία, 4 μεγάλα προβλήματα”, “λόγω δανείου και μηχανισμού, οργανωτικά προβλήματα και αδιάβαστοι Υπουργοί”. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, ο οποίος σχολιάζοντας την έλευση της τρόικας δηλώνει ότι “ουδέν κακόν αμιγές καλού”.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Σαρωτικές οι αλλαγές στο οικονομικό γίγνεσθαι της Κύπρου”, γράφει ότι από τις πρώτες επαφές που έγιναν, φαίνεται ότι ο λογαριασμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φθάνει τα 2,3 δις ευρώ ενώ άλλα περίπου 6 δις ευρώ χρειάζονται για την αναχρηματοδότηση του χρέους. Σε άλλο θέμα με τίτλο “Ενας χρόνος από την έκρηξη στο Μαρί” γράφει ότι δεν ζητούν εκδίκηση, αλλά δικαιοσύνη οι συγγενείς των θυμάτων. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θεωρεί ότι η υποψηφιότητα του για την προεδρία της Δημοκρατίας θα τύχει στήριξης από δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Υπό αίρεση της Μπούντεσταγκ” γράφει ότι απαιτείται έγκριση της γερμανικής Κ. Βουλής για να περάσει το κυπριακό μνημόνιο. Στο Βερολίνο τροχοδρομείται έκτακτη Σύνοδος του Σώματος εάν το κυπριακό μνημόνιο καταρτιστεί στη διάρκεια των θερινών διακοπών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιστορικές είναι οι προκλήσεις για Λευκωσία. Μείζων στόχος ο καταρτισμός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Αλλού η εφημερίδα παρουσιάζει αφιέρωμα για την 11η Ιουλίου, σημειώνοντας ότι η έκρηξη άλλαξε βασικά συστατικά στοιχεία της κυπριακής κοινωνίας.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Αρχή με άριστα” γράφει ότι μετά την πολύ καλή προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας και οι προτεραιότητες της ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ΕΕ. Η αποτίμηση δεν προέρχεται μόνο από τη Λευκωσία αλλά και από τις Βρυξέλες και το Στρασβούργο αφού όλοι οι αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ – Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο – αξιολογούν δημόσια με πολύ καλό βαθμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “έγκλημα για λόγους τιμής, θύμα 36χρονος Ρουμάνος”. Αλλού γράφει ότι “κονσερβοποίησε 1,230 γρ. κοκαΐνη και την φύλαγε στο ψυγείο”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Sunday Mailυπό τον τίτλο “Ο μακρύς δρόμος προς τη δικαιοσύνη” αναφέρεται στην έκρηξη στο Μαρί, σημειώνοντας ότι ένα χρόνο μετά και οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν τη δικαίωση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον πρώτο γύρο των εκδηλώσεων στην Παμπλόνα της Ισπανίας στα πλαίσια φεστιβάλ προς τιμή του προστάτη της πόλης Σαν Φερμίν. Αλλού αναφέρεται στο μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο που βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” υπό τον τίτλο “Ευκαιρία η κρίση” αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δηλώνει ότι η θέση μας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και πως η φορο-εισπρακτική λογική που έχουμε δει μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι η λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε επιστολή του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προς το Βρετανό βουλευτή Ντέιβιντ Μπάρροους, ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να διευθετηθεί οριστικά μέσω μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Αλλού διερωτάται πού πήγαν οι αγανακτισμένοι πολίτες ένα μόλις χρόνο μετά το Μαρί, που διαδήλωναν έξω από το Προεδρικό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Σοβαρό προβάδισμα Αναστασιάδη” αναφέρεται σε δημοσκόπηση της “Symmmetron Market Research” για λογαριασμό της εφημερίδας, με τον Νίκο Αναστασιάδη να οδηγεί την κούρσα των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 36%, τον Γιώργο Λιλλήκα με 18% και τον Σταύρο Μαλά με 17%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μνημόνιο με βαθιές τομές ετοιμάζει η τρόικα. Αλλού γράφει ότι η τρόικα προειδοποιεί την Ελλάδα ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου