Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/7/2012

Η ανάληψη από σήμερα και για έξι μήνες της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, οι εξελίξεις στην οικονομία με αφορμή και την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, οι συλλήψεις για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα αλλά και οι διεργασίες για τις προεδρικές του 2013 είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων.

«Οι … πληγές που ανοίγει η Τρόϊκα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στην κάθοδο αύριο κλιμακίου της Τρόϊκας στην Κύπρο και στις συστάσεις της Κομισιόν ενώ φιλοξενείται και συνέντευξη του Πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου για τις εξελίξεις. Σε άλλο θέμα η Κυριακάτικη «Α» γράφει ότι συνελήφθησαν στην Αθήνα ένας 41χρονος και ένας 29χρονος που θεωρούνται ύποπτοι για το φονικό της Αγίας Νάπας και οι οποίοι είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την ελληνική αστυνομία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο σήμερα και γράφει ότι ο ορισμός της 5ης Ιουλίου για την πανηγυρική έναρξη της Προεδρίας προκάλεσε δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες καθώς η μέρα συμπίπτει με την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Γέρνει προς τον ΔΗΣΥ η πλάστιγγα στο Δημοκρατικό Κόμμα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ολοένα και περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει στο ΔΗΚΟ η επιλογή της συνεργασίας του κόμματος με τον ΔΗΣΥ από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Επίσης πρωτοσέλιδα η «Σ» γράφει ότι από αύριο η Κύπρος περνά σε μνημονιακή εποχή και θα είναι υπό παρακολούθηση από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ανάληψη από σήμερα της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Mε τίτλο «Προεδρία υπό στενή επιτήρηση» ο «Φιλελεύθερος» στην πρώτη του σελίδα γράφει ότι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται υπό το βάρος του Μηχανισμού στήριξης και ότι η Τρόϊκα θα προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους ανά τρίμηνο και ανάλογη της ‘διαγωγής’ μας θα είναι και η εκταμίευση των δόσεων. Επίσης στον «Φ» φιλοξενείται συνέντευξη του Γιώργου Βασιλείου με αφορμή την κάθοδο στην Κύπρο της Τρόϊκας ο οποίος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να πείσουμε ότι θα υλοποιήσουμε τις εισηγήσεις της. Ο «Φ» επίσης κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδό του στην εκστρατεία των κατεχόμενων δήμων με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ για προβολή της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Πίεζαν για κυρώσεις…». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια μέρα πριν τα δημοψηφίσματα του 2004, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σχεδίαζαν τρόπους τιμωρίας της ΚΔ για το αναμενόμενο ‘όχι’ και ότι το καλύτερο δώρο για τις μεθοδεύσεις πρόσφερε η καταγγελία του ΔΗΣΥ όπως διαφαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες που διέρρευσε στο WikiLeaks. Aλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην έκθεση του Μπαν-Κι Μουν για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ειδικά στην έκκληση του ΓΓ να αποφευχθούν οι εντάσεις σε σχέση με το φυσικό αέριο. Η «Χ» επίσης στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν είναι αναγκαία και θα είναι υποφερτά.

Υπό τον τίτλο «Ιστορική μέρα για την Κύπρο» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” που κάνει αναφορά στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι αυτό συνεπάγεται και επικεντρώνεται ειδικότερα στις συναντήσεις και τις συνόδους που θα φιλοξενήσει η Κύπρος, στις προτεραιότητες της Προεδρίας και την προετοιμασία της Κρατικής μηχανής. Αλλού γίνεται αναφορά για τη σύλληψη δύο ατόμων στην Ελλάδα ως ύποπτα για το στυγερό φονικό στην Αγία Νάπα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στον κατασκηνωτικό χώρο της Πόλεως Χρυσοχούς και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των σχεδίων για αναβάθμισή του.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» με πρωτοσέλιδό τίτλο «Εμπαίζουν το λαό» φιλοξενεί συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ για τις εξελίξεις στην οικονομία υπό το φως της προσφυγής μας στο Μηχανισμό στήριξης. Επίσης στην «Μ» φιλοξενείται ρεπορτάζ για την κατάσταση στους προσφυγικούς οικισμούς στη Λακατάμεια, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, η πολεοδομία δείχνει ‘απαράδεκτη αμέλεια’ με αποτέλεσμα οικογένειες να ζουν με αρουραίους και ποντίκια. Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στην οικονομική κατάσταση των ηθοποιών και την ανεργία που πλήττει τον κλάδο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου