Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/7/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/7/2012

Η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη, το παρασκήνιο που προηγήθηκε και οι πληροφορίες για παραιτήσεις και άλλων τραπεζιτικών στελεχών είναι το βασικό θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Προβάλλεται επίσης το θέμα που αφορά τις επενδύσεις πολιτών σε αξιόγραφα τραπεζών και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπαλλήλων τραπεζών, η συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στο Μαρί και οι καταγγελίες για την κατάσταση στο νεκροτομείο Λεμεσού.

«Ξηλώνουν διοικήσεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι η παραίτηση Ηλιάδη είναι η απαρχή σημαντικών αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών και ότι δεν αποκλείονται και άλλες παραιτήσεις μελών του ΔΣ. Γράφει ακόμη ότι εξετάζεται θέμα ποινικών ευθυνών ύστερα από καταγγελίες ότι υπάλληλοι τραπεζών έπεισαν πολίτες να επενδύσουν σε αξιόγραφα τραπεζών. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στο δάνειο που ζήτησε το κράτος από την Μόσχα και γράφει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή και η πληροφόρηση γίνεται μόνο μέσα από δηλώσεις και δημοσιεύματα. Αλλού αναφέρει ότι κυπριακός κολοσσός διεκδικεί την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το δημοσίευμά της υπό τον τίτλο « Η καμπάνα κτυπά και για άλλους τραπεζίτες» και γράφει ότι θα οδηγηθούν σε παραίτηση και άλλοι τραπεζικοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου και του Μιχάλη Σαρρή, μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρο Ανδρέα Ηλιάδη. Η εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν σε παραίτηση τον κ. Ηλιάδη και στα ονόματα που ακούγονται ως διάδοχοί του. Η «Σ» επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στην συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στο Μαρί και γράφει ότι ο εφιάλτης για τις οικογένειες των θυμάτων συνεχίζεται. Αλλού, η εφημερίδα κάνει αναφορά στην επένδυση χιλιάδων πολιτών σε αξιόγραφα τραπεζών και στην συζήτηση χθες στη Βουλή για το θέμα.

Με τον τίτλο «Πόρτα εξόδου για τραπεζίτες» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η παραίτηση Ηλιάδη δεν θα είναι η μοναδική, ότι ετοιμάζονται και άλλοι και ότι υποδείξεις έγιναν και για την Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εξελίξεις επισπεύστηκαν ύστερα από τις καταγγελίες για το θέμα των αξιογράφων. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση τελεί υπό το βάρος πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών καθώς έχουν εκπνεύσει κρατικά γραμμάτια και γίνεται λόγος για στάση πληρωμών. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα γράφει ότι με βερεσέ και απλήρωτο προσωπικό λειτουργούν τα κρατικά νοσηλευτήρια, ότι θα παραδίδονται αναλώσιμα επί πιστώσει και ότι οι συντεχνίες διαμαρτύρονται γιατί οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν επιδόματα και βάρδιες από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Κλυδωνισμοί στις τράπεζες» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» που γράφει ότι αναμένονται και άλλες παραιτήσεις μετά την παραίτηση Ηλιάδη από την Τράπεζα Κύπρου και ότι εξαναγκαστικές αποχωρήσεις θα παρατηρηθούν και στη Λαϊκή Τράπεζα. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η Γενική Ελέγκτρια ξέσπασε ενώπιον της Βουλής γιατί δεσμεύτηκαν όλες οι θέσεις για στελέχωση της υπηρεσίας της, την ίδια ώρα που ο ΔΗΣΥ ζητά από την Ελέγκτρια να εποπτεύει και το ταμείο συντάξεων της CYTA. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπογράφηκε χθες το συμβόλαιο για τις ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων και ότι οι τελικές ταυτοποιήσεις θα γίνονται στην Κύπρο από δικοινοτική ομάδα.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mailέχει τίτλο «Η τραπεζιτική κρίση οδήγησε σε παραίτηση ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου» και γράφει ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται λόγους έλλειψης συνεργασίας και συντονισμού και ότι η Κεντρική Τράπεζα δείχνει την πόρτα εξόδου και σε άλλα διοικητικά στελέχη. Αλλού γίνεται αναφορά στις συνομιλίες του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό στο Λονδίνο και φιλοξενείται και σχετική φωτογραφία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο «IceCube» που κτίστηκε στο Νότιο Πόλο το οποίο θα αναζητήσει τα σωματίδια νετρίνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Financial Mirror έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Παραίτηση διευθύνοντος συμβούλου εν μέσω αντιδράσεων της Κυβέρνησης για την τραπεζιτική κρίση» και γράφει ότι μετά την παραίτηση Ηλιάδη, υπάρχουν πιέσεις και για την παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή από την Λαϊκή Τράπεζα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι μέσα από μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της καθημερινότητας, μακριά από τις διάφορες οικονομικές θεωρίες, μπορεί κάποιος να αναλύσει την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και να πάρει διάφορα μηνύματα. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι εξαπατήθηκαν καταθέτες από μετατροπή των καταθέσεών τους σε αξιόγραφα και ότι το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή θεσμών της Βουλής.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου