Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/5/2012

Η συνάντηση του ΑΚΕΛ με το Δημοκρατικό Κόμμα για διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας τους στις προεδρικές εκλογές, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι είναι «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο κομμάτων, τα απλήρωτα πρόστιμα των Βουλευτών καθώς και οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης τα εγκαίνια του «Φιλοξενία» που θα στεγάσει συνεδρίες στο πλαίσιο της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο, οι δηλώσεις Σαρλή στο Eurogroup, η αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «56 απλήρωτα λαπόρτα βουλευτών» και γράφει ότι από το 2007 μέχρι σήμερα συνολικά 56 εξώδικα για τροχαίες παραβάσεις Βουλευτών δεν έχουν πληρωθεί από τα καταγγελθέντα μέλη της Βουλής και δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για να πληρώσουν τα πρόστιμα γιατί καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία. Ο Γενικός Εισαγγελέας προτείνει αντί την τροποποίηση του Συντάγματος το δημόσιο εξευτελισμό τους είτε με μη επανεκλογή τους. Γράφει αλλού ότι αρνητικός ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης για τρίτο στη σειρά τρίμηνο. Σε άλλη στήλη γράφει ότι τα λεφτά από τις υπερωρίες στη Λιμενική Αστυνομία αντί να μπουν στις τσέπες των μελών τους, ενίσχυσαν οικονομικά τη φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Θα προσπαθήσουν να ξεριζώσουν…τ’αγκάθια» γράφει ότι ιδιαιτέρως καθοριστική, όχι μόνο για μια πιθανή συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, αλλά και γενικότερα για τη διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού, θεωρείται η σημερινή συνάντηση Κυπριανού – Καρογιάν. Σε ειδικό φωτορεπορτάζ, αναφέρεται στα εγκαίνια του «Φιλοξενία» με τον Πρόεδρο Χριστόφια να εύχεται να είναι καλορίζικο για όλους και σε άλλη στήλη γράφει ότι ξυπνά ο εφιάλτης της φυματίωσης αφού νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κυπερούντας πέντε γυναίκες και ένας άνδρας. Οι συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο χαρακτηρίζονται ως άθλιες.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Καρότο και μαστίγιο από ΑΚΕΛ» και γράφει ότι φωτιά πήρε το πολιτικό σκηνικό με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί τακτική καρότου και μαστίγιου, ένα μόνο 24ωρο πριν από τη συνάντηση του Αντρου Κυπριανού με τον Μάριο Καρογιάν προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες ευρείας συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές. Αναφέρεται επίσης στην ενημέρωση του Eurogroup από τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σαρλή ότι τεράστιο θα είναι το κόστος στις οικονομίες της Ευρωζώνης σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το Ευρώ. Γράφει επίσης ότι διοργανώνεται σήμερα προσομοίωση συνεδρίας για να διαφανεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκομένων υπηρεσιών ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αποφάσεις σε έκτακτο συνέδριο» γράφει ότι αποφάσεις και υποψήφιος, που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, θα εγκριθούν από το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Γράφει αλλού ότι σε νέες εκλογές οδεύεται η Ελλάδα μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων από τον Κάρολο Παπούλια που συνοδεύτηκε με αλληλοκατηγορίες των πολιτικών ηγετών. Σε άλλη στήλη η «Χ» γράφει ότι αύξηση σημειώνεται στις αφίξεις από Ρωσία και θετικές είναι οι προοπτικές από την Ουκρανία. Η κυβέρνηση, συνεχίζει, εντατικοποιεί τις προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της «Νέες εκλογές στην Ελλάδα με την κατάρρευση των συνομιλιών» και γράφει ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την προσπάθειά της για δημιουργία κυβέρνησης και ανακοινώθηκαν νέες εκλογές οι οποίες μπορεί να φέρουν την νίκη στους αριστερούς που επιθυμούν τερματισμό του μνημονίου. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ. Σε άλλη στήλη γράφει ότι το λάθος με το διορισμό του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ θα στοιχίσει ακριβά στον φορολογούμενο πολίτη αφού ο νέος Γενικός Διευθυντής θα πρέπει να αποζημιωθεί αναδρομικά για τη θέση από το 2002.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μήπως η Τουρκία φοβέρισε τα ΄μεγάλα αγόρια’ από το κυπριακό αέριο» και γράφει ότι 15 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων αλλά μερικά από τα μεγάλα ονόματα, όπως BP, Chevron, Shell δεν ενδιαφέρθηκαν, δίνοντας την εντύπωση ότι οι απειλές της Τουρκίας μπορεί να έπιασαν τόπο. Αλλού αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου, στην προσπάθειά της να μαζέψει 200 εκ, ευρώ μέχρι τον ερχόμενο μήνα για κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, μελετά το ενδεχόμενο να απορρίψει μέρος ή όλο τον τομέα των ασφαλίσεων. Γράφει αλλού ότι το Συγκρότημα Λεπτός θα επενδύσει 600 εκ. ευρώ σε δύο νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κρήτη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου