Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/5/2012

Η επομένη των εκλογών στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις στην Κύπρο είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν, μεταξύ άλλων, και την υπόθεση του τραγικού θανάτου του Παναγιώτη Βρυωνίδη, την υπόθεση δολοφονίας γυναίκας από τη Ρωσία στην αρχαία Αμαθούντα, τη συνέχεια της κόντρας Αθανάσιου Ορφανίδη και Κυβέρνησης και καταγγελία του ΑΚΕΛ εναντίον ΔΗΣΥ για το θέμα Νίκου Σαμψών.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αστάθεια στην Ελλάδα – Κρύος ιδρώτας στην Κύπρο», γράφει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη και στις αγορές, κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους και για την Κύπρο από αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη δολοφονία γυναίκας από τη Ρωσία στην αρχαία Αμαθούντα, η οποία με βάση εξετάσεις στραγγαλίστηκε, ενώ προσθέτει ότι η Αστυνομία έστειλε τα τεκμήρια που εντόπισε για επιστημονικές εξετάσεις. Αλλού γράφει ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Αθανάσιος Ορφανίδης «εξαπέλυσε νέα πυρά» εναντίον της Κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι έκανε ‘πλάτες’ στον Ανδρέα Βγενόπουλο. Φιλοξενεί επίσης την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος αναφέρθηκε σε «πρωτόγνωρο θράσος» του τέως Διοικητή.

«Μαύρα Σύννεφα στην οικονομία της Κύπρου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος που φιλοξενεί «Η Σημερινή», η οποία γράφει ότι η Ελλάδα παρασύρει και την κυπριακή οικονομία σε ‘δύσβατους δρόμους’, αφού μια παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα επηρεάσει την Κύπρο σε μεγάλο βαθμό λόγω των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Προβάλλει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Αλέξανδρου Μιχαηλίδη ότι αν ληφθεί απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Κύπρος θα υποστεί σοβαρές συνέπειες. Με την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες σχηματισμού Κυβέρνησης σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά από τη χθεσινή αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά ασχολείται σε άλλο της θέμα η εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται στον τραγικό θάνατο του Παναγιώτη Βρυωνίδη, κάνοντας λόγο για «αμείλικτα ‘γιατί’» και γράφοντας μεταξύ άλλων ότι αναβλήθηκε η νεκροτομή του γιατί η οικογένεια του ζήτησε την παρουσία ιατροδικαστή.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Βαδίζει σε νέες εκλογές», προβάλλει την κατάσταση στην Ελλάδα και γράφει ότι η ‘πολιτική αριθμητική’ που επέβαλαν οι εκλογές οδηγεί σε αδιέξοδο, ενώ αναφέρεται επίσης σε ανησυχία της Λευκωσίας, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα διαπιστώνει πως θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις τους επόμενους μήνες χωρίς τη στήριξη της Αθήνας. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι επαφές της Triple Five με τις Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Επικαλείται επίσης πληροφορίες ότι δεκαπενταμελής ομάδα ειδικών του τομέα ενέργειας και χρηματοοικονομικών της εταιρείας βρίσκεται στην Κύπρο και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και ετοιμάζει έγγραφα προσφορών για το Β’ γύρο αδειοδότησης όχι μόνο για ένα αλλά για αριθμό οικοπέδων. Αλλού γράφει ότι επτά επιδόματα του δημοσίου βρίσκονται υπό αναθεώρηση και μπορεί να καταργηθούν.

«Προσβολή στη Δημοκρατία» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος που προβάλλει η «Χαραυγή» αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει το ΔΗΣΥ για την απόδοση τιμών στο Νίκο Σαμψών, «έναν από τους πρωταγωνιστές της κυπριακής προδοσίας και τραγωδίας», φιλοξενώντας την αντίδραση και του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών που κάνει λόγο για «οργανωμένη παραχάραξη της ιστορίας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αντώνης Σαμαράς εισέπραξε ‘όχι’ από τον Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία, ο οποίος λαμβάνει σήμερα τη ‘σκυτάλη’ της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ελληνα Πρόεδρο. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού όσον αφορά σε πιθανή συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές, γράφοντας ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι συνεργασίες του κόμματος θα βασίζονται σε πολιτικές αρχές και θέσεις, καθώς επίσης και στην ισοτιμία και τον αλληλοσεβασμό, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για διεκδίκηση των εκλογών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Καιρός να προετοιμαστούμε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», επικαλείται στο κύριο της θέμα την άποψη ξένων οικονομολόγων ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ εντός του επόμενου χρόνου με δεκαοχτώ μήνες είναι 50-75%, καθώς και Κύπριου οικονομολόγου ότι η Κύπρος θα πρέπει προληπτικά να αρχίσει να διαπραγματεύεται τους όρους για να λάβει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Αλλού προβάλλει το γεγονός ότι η πρώτη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εκ μέρους του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα απέτυχε εντός μερικών ωρών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι ξενοδόχοι στην Κύπρο δεν είναι αισιόδοξοι για το καλοκαίρι, φιλοξενώντας δηλώσεις από το Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ ότι η εικόνα μέχρι στιγμής είναι αρνητική σε σχέση με τα περσινά στοιχεία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου