Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/5/2012

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στην Κύπρο πιθανή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, οι διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές και η συνάντηση Χριστόφια –Σιουλτς στο Κελλάκι, είναι από τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται στα πρωτοσέλιδά του ο κυριακάτικος Τύπος.

«Μεγάλη η λίστα των υποψηφίων» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθειας», που αναφέρεται στις διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές. Γράφει ότι μεταξύ των ονομάτων που «παίζουν» στο τραπέζι των αρχηγών των κομμάτων, είναι και αυτά του Χρίστου Μαυρέλλη, του Χριστόδουλου Χριστοδούλου και της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στις απειλές της Αγκυρας για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφορά, επίσης, γίνεται στις εξελίξεις με την κρίση στην Ελλάδα και τους προβληματισμούς στις Βρυξέλλες από πιθανή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Με κομμένη την ανάσα…» και αναφέρεται στις διεργασίες για το μέλλον της Ελλάδας και τα πιθανά σενάρια για έξοδό από το ευρώ, αλλά και τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Κύπρο εάν ένα τέτοιο σενάριο υλοποιηθεί. Αλλού η «Σ» προβάλλει ένα οδοιπορικό στην κατεχόμενη Λευκωσία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει γεμίσει από σκουπίδια εξαιτίας απεργίας των υπαλλήλων του «δήμου». Αναφορά επίσης γίνεται στις ζυμώσεις σε όλα τα πολιτικά κόμματα ενόψει προεδρικών αλλά και στη συνάντηση Αντρου Κυπριανού-Μάριου Καρογιάν.

Με τίτλο «4 οι εκλεκτοί του Χριστόφια» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος έθεσε ενώπιον της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για προβληματισμό τα ονόματα των Αντρου Κυπριανού, Στέφανου Στεφάνου, Κίκη Καζαμία και Δημήτρη Ηλιάδη. Στο δημοσίευμα αναφορά γίνεται και στις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο και στο όνομα του Μάκη Κεραυνού ως πρώτη επιλογή όλων των συνομιλούντων. Αλλού ο «Φ» κάνει αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα υπό το φως των νέων εκλογών και των σεναρίων για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Επίσης, πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι κλοπές υλικών, κυρίως σιδερικών, κατάντησαν πλέον μάστιγα, με τους εργολάβους να βρίσκονται σε απόγνωση και την Αστυνομία να πονοκεφαλιάζει.

«Απορρίπτονται οι τουρκικές απειλές», είναι τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σιουλτς στο Κελλάκι και τις δεσμεύσεις του τελευταίου ότι θα θέσει το θέμα των απειλών στην τουρκική ηγεσία. Αλλού γίνεται αναφορά στις τοποθετήσεις του Γενικού Διευθυντή της Κεντρικής Συνεργατικής τράπεζας για την κατάσταση στον συνεργατισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης. Επίσης, η «Χ» προβάλει την έναρξη των παγκυπρίων εξετάσεων προχθές, τις θέσεις και τα τμήματα με τη μεγαλύτερη προτίμηση.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» φιλοξενεί πρωτοσέλιδα τις δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού σε συνέντευξη στην εφημερίδα ότι στόχος του ΑΚΕΛ είναι η παραμονή με τον ένα ή άλλο τρόπο στην εξουσία. Σε άλλο θέμα η «Κ» αναφέρεται στις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών. Επίσης, αναφορά γίνεται στην επόμενη μέρα μετά τη στήριξη της Λαϊκής από το κράτος και στις ανησυχίες για ένταξη στον Μηχανισμό στήριξης.

«Ανοιξαν οι πύλες της κολάσεως» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εβδομαδιαίας «Μάχης» που φιλοξενεί συνέντευξη του βουλευτή Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση για στήριξη της Λαϊκής, τους προβληματισμούς για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό και τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη. Επίσης, στην «Μ» πρωτοσέλιδη αναφορά γίνεται στις εκλογές στην Ελλάδα και τις στρατηγικές των πολιτικών αρχηγών. Αλλού φιλοξενείται αφιέρωμα για τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Εξοδος της Ελλάδας θα πλήξει σοβαρά την Κύπρο» είναι ο τίτλος της αγγλόφωνης εφημερίδας «Sunday Mail» που γράφει ότι πιθανή έξοδος της Αθήνας από τη ζώνη του ευρώ καθίσταται ο χειρότερος εφιάλτης για την κυπριακή οικονομία. Σε άλλο δημοσίευμα προβάλλεται το κατόρθωμα του ορειβάτη Γιώργου Ανδρέου ο οποίος ύψωσε την κυπριακή σημαία στο Εβερεστ. Αλλού γίνεται αναφορά στην έκρηξη βόμβας χθες έξω από σχολείο στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας μαθήτριας και τον τραυματισμό άλλων επτά.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου