Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/5/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/5/2012

Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Χρίστου Στυλιανίδη, η σημερινή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, η έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά στο χαλούμι και οι πληροφορίες για τους Κυπρίους που φέρεται να εμπλέκονται στις υποθέσεις Ακη Τσοχατζόπουλου είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για τον ενδιάμεσο», αναφέρει πως ρευστή και απρόβλεπτη παραμένει η κατάσταση στον ενδιάμεσο χώρο, λίγες ώρες πριν την καθοριστική όπως εκτιμάται σημερινή συνάντηση των ηγεσιών των τεσσάρων κομμάτων. Αλλού αναφέρει πως η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων για την απάτη 1,2 εκατ. ευρώ στον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων ανεστάλη, αλλά οι ανακριτές αναμένουν στοιχεία από το εξωτερικό για να ξανακαταχωρήσουν την υπόθεση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το θέμα των εικονικών εγχειρήσεων και υπερωριών στα νοσοκομεία θα βρεθεί ξανά στη Βουλή, προσθέτοντας ότι δημόσιος υπάλληλος αποκάλυψε ότι ενώ έκανε υπερηχογράφημα καθημερινή πρωί, στο μητρώο καταχωρήθηκε ότι έγινε Κυριακή.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Από το … ΑΚΕΛ κρέμεται η συμμαχία» αναφέρει πως από μια κλωστή κρέμεται η επιβίωση της συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και αυτή ονομάζεται ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι ο κατάλογος Καρογιάν περιλαμβάνει δύο άνδρες και μια γυναίκα τεχνοκράτης. Καθοριστική κρίνεται η στάση που θα τηρήσει η ΕΔΕΚ. Αλλού αναφέρει πως η εταιρεία Stolthaven Terminals ενημέρωσε ότι αποχωρεί από τη διαδικασία επιλογής για το τερματικό αποθήκευσης καυσίμων. Αλλού αναφέρει πως κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για επιβολή αυστηρότερων προστίμων σε επιχειρήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης που παραβαίνουν τις ρυθμίσεις για τα ξεπουλήματα.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Έκοβαν κι έραβαν αλλά κανένας δεν λέει ποιοι…» αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρίστος Στυλιανίδης ανέφεραν ότι η μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα έγινε χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως «ατζέντηδες» στέλλουν συμπολίτες μας σε τρίτες χώρες για οδοντιατρική θεραπεία σε χαμηλό κόστος, αλλά με παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη χαμηλότερου επιπέδου. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σε σοβαρές καταγγελίες ότι αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικοί πράκτορες διαφημίζουν και προσφέρουν κρατήσεις δωματίων σε παράνομα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα μέσω ιστοσελίδα τους προέβη η εταιρεία Hermes προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «ΑΚΕΛ από την πίσω πόρτα», γράφει πως στην πλέον καθοριστική συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ως προς το πώς θα πορευθούν στις προεδρικές εκλογές, φιλοξενεί σήμερα το ΔΗΚΟ. Αλλού σημειώνει πως σκληρό διπλωματικό πόλεμο έχει εξαπολύσει η Τουρκία για να ανατρέψει τον προγραμματισμό που γίνεται για άτυπη αλλά εξαιρετικά σημαντική συνάντηση υψηλόβαθμών κρατικών παραγόντων και επιχειρηματιών στον τομέα της ενέργειας από Ρωσία και Κύπρο. Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις Σαρρή και Μπουλούτα για τη Λαϊκή, με διαφορετικές τοποθετήσεις από τους δύο αξιωματούχους.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ομοφωνία για χαλούμι», αναφέρει πως ομόφωνα ψηφίσθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυβέρνηση για την εφαρμογή του προτύπου στο χαλούμι, παρά τις έντονες αντιδράσεις των αγελαδοτρόφων και την προσπάθειά τους να «πολιορκήσουν» με τα τρακτέρ τους το κτίριο της Βουλής, πριν αρχίσει η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου. Αλλού γράφει πως η πρόταση της Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο είναι κίνητρο για την Τουρκία και πως σύμφωνα με την Κυβέρνηση πρόκειται για μια αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως τροποποιείται η νομοθεσία για τα αδικήματα της διαφθοράς, ενώ αναφέρεται σε εφτά χρόνια φυλακή και 100.000 ευρώ πρόστιμο.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Εξαλλοι οι αγελαδοτρόφοι για το νόμο για το χαλούμι», αναφέρει πως μετά από 24 ώρες απειλών για να χύσουν 400 τόνους γάλακτος έξω από το κοινοβούλιο εάν οι βουλευτές ενέκριναν το νόμο για το χαλούμι, οι αγελαδοτρόφοι διαλύθηκαν ειρηνικά αλλά ανέφεραν πως θα αντιδράσουν δυναμικά αργότερα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως δόθηκε διάστημα δύο εβδομάδων στο Υπουργείο Υγείας για να ετοιμάσει νομοσχέδιο για ρύθμιση του θέματος των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αλλού αναφέρει πως η Αστυνομία ξεκίνησε χθες μια διμερή συνάντηση ομάδας ειδικών σε θέματα χουλιγκανισμού, στο πλαίσιο των 26 συναντήσεων που θα διοργανωθούν κατά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βγαίνει καπνός στον ενδιάμεσο χώρο», αναφέρει πως η μεγάλη μέρα των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου έφθασε και σήμερα οι ηγέτες του καλούνται να αποφασίσουν με ποιο υποψήφιο θα διεκδικήσουν τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου. Αλλού αναφέρει πως οι προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ αφορούν κυρίως τα θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού. Αλλού αναφέρει πως η ΥΠΕΣ Ελένη Μαύρου δήλωσε πως τα ευρωπαϊκά κράτη και οι πολίτες τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», με κύριο τίτλο «Αυτόκλητος διαπραγματευτής!», αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης «υποσκάπτει τον Πρόεδρο πίσω από τις πλάτες του Εθνικού Συμβουλίου και δίνει ‘όπλα’ σε Ερογλου και Αγκυρα». Αλλού σημειώνει πως «παίζει» έντονα η Κύπρος στις διαδρομές των μιζών του Ακη Τσοχατζόπουλου. Επίσης αναφέρει πως ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την Ευρώπη να παραδειγματιστεί από την Κύπρο του Χριστόφια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι», με κύριο τίτλο «Όλα επί τάπητος» και υπότιτλο «Χαμένο Παιγνίδι τυχόν συνεργασία με το ΑΚΕΛ» αναφέρει πως σήμερα δεν θα υπάρξει κατάληξη για τον κεντρώο χώρο, ωστόσο θα γίνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της σύμπηξης συνεργασίας των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα και Οικολόγοι. Πιθανοί υποψήφιοι οι Κεραυνός, Μαυρέλλης και Χριστοδούλου, γράφει. Αλλού αναφέρεται σε επιδόματα που όπως γράφει υποσχέθηκε η Κυβέρνηση αλλά δεν δόθηκαν. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως αλλάζουν οι κατηγορίες για εξώδικα ταχύτητας και για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση The Cyprus Weekly στο κύριο της θέμα με τίτλο λογοπαίγνιο «Λαϊκή Κρίση» αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή πως οι επενδύσεις μεγάλων ποσών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα έγιναν χωρίς την έγκριση ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως ο Ομιλος Easy Power ανακοίνωσε την κατασκευή στην Κύπρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και ενός ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 21MW και 25,5Μ αντίστοιχα. Αλλού γράφει πως δεν πρέπει να πεταχτούν όσα επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σχεδόν χρόνων που πραγματοποιούνται οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου